Η μάχη των δικτύων έχει ξεκινήσει. Από την ενέργεια ως τη γρήγορη και ασφαλή κίνηση των δεδομένων τα δίκτυα αναδεικνύονται στις πλέον κρίσιμες υποδομές. Η ανάγκη για υπερυψηλές ταχύτητες φέρνει πιο κοντά το τέλος της εποχής του χαλκού στις τηλεπικοινωνίες, ενώ οι μεγάλες τεχνολογικές επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί σφίγγουν ακόμη περισσότερα τα περιθώρια του χρόνου. Ο οδικός χάρτης για τον σταδιακό παροπλισμό του παρωχημένου δικτύου χαλκού (copper switch-off) και τη μετάβαση σε δίκτυα νέας γενιάς βρίσκεται προ των πυλών.
Η Κοινωνία της Πληροφορίας θα αναθέσει, μέσω ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού, τη μελέτη για τη χάραξη της απαραίτητης στρατηγικής, δεδομένου του ευρωπαϊκού στόχου για την Κοινωνία των Gigabit. Αυτό σημαίνει πως όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά ως το 2030 θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες Gigabit. Βεβαίως αυτό προϋποθέτει για τη χώρα μας, που ακόμα στηρίζεται ως επί το πλείστον στο δίκτυο του χαλκού, ότι θα τρέξει τα έργα ανάπτυξης οπτικών ινών, που σε ποσοστό τουλάχιστον 70% είναι έργα πολιτικού μηχανικού, δηλαδή κατασκευαστικό αντικείμενο.
Έξυπνα κτήρια
Αυτά δεν περιορίζονται μόνο στο υπόγειο δίκτυο, αλλά αφορούν και στα «έξυπνα» κτήρια του μέλλοντος. Το κτηριακό απόθεμα της χώρας θα πρέπει να μπει σε νέα εποχή. Για να λειτουργήσουν οι έξυπνοι μετρητές που θα ελέγχουν το δίκτυο ηλεκτρισμού, ύδρευσης, φυσικού αερίου, χρειάζονται πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων, δηλαδή οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι (FTTH).
Ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι μακρύς και το πεδίο δόξης λαμπρό, με προϋπόθεση πάντα την εξασφάλιση χρηματοδότησης, αλλά και την ενίσχυση της ζήτησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, βάσει του δείκτη DESI 2021, η κάλυψη σταθερών δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων ανέρχεται στη χώρα μας σε 10% έναντι 59% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ η διείσδυση ευρυζωνικών υπηρεσιών ταχύτητας 100 Mbps και πάνω είναι μόλις 3% έναντι 34% στην Ε.Ε.
Η χαρτογράφηση της στρατηγικής λοιπόν για αυτή τη μετάβαση εκτιμάται πως θα αυξήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, στην οποία σήμερα οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας συμμαχούν με τους κατασκευαστικούς ομίλους.
Αυτό εκφράστηκε και στο μεγάλο ενδιαφέρον που εκδήλωσαν σχεδόν όλοι οι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας στο μεγάλο ΣΔΙΤ του Ultra Fast Broadband, ύψους 860 εκατ. ευρώ. Οι ανάδοχοι του έργου είναι τελικά δύο, το σχήμα ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Grid Telecom που πρόσφατα μάλιστα συνέστησαν κοινή εταιρεία με την επωνυμία ΤΕΡΝΑ Fiber, και ο ΟΤΕ που αναμένεται να υπογράψει κιόλας τη σχετική σύμβαση την ερχόμενη Τρίτη. Αναλαμβάνουν αντίστοιχα τέσσερα και τρία lots του έργου, που αφορούν σε γεωγραφικές περιοχές της χώρας.
Τι θα αναλάβει ο ανάδοχος
Μεταξύ άλλων, ο ανάδοχος που θα αναλάβει να καταστρώσει τον οδικό χάρτη θα καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση, καθώς και τις σχετικές πολιτικές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα αναλύσει δυνητικές εναλλακτικές επιλογές και θα προχωρήσει σε ανάλυση κόστους – οφέλους από τον παροπλισμό του υφιστάμενου δικτύου χαλκού. Στο πλαίσιο των υπηρεσιών του, θα υποστηρίξει και τη διαβούλευση με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), τον ΟΤΕ που κυριαρχεί στο δίκτυο χαλκού και τους εναλλακτικούς παρόχους. Θα έχει στη διάθεσή του δώδεκα μήνες για να ολοκληρώσει το έργο του, θέτοντας και χρονικούς στόχους.
Η υποβολή προσφορών λήγει στις 15 Ιουνίου 2023. Η αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 248 χιλιάδες ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
www.worldenergynews.gr