Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Με σταθερή πριμοδότηση / κιλό η πρώτη πιλοτική δημοπρασία Υδρογόνου στα τέλη του έτους - 800 εκατ. διαθέτει η ΕΕ

Με σταθερή πριμοδότηση / κιλό η πρώτη πιλοτική δημοπρασία Υδρογόνου στα τέλη του έτους - 800 εκατ. διαθέτει η ΕΕ

Η δημοπρασία κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί από την Τράπεζα Υδρογόνου που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

Έως το τέλος του 2023 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη δημοπρασία για την υποστήριξη της παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη, παράλληλα με τη δημιουργία Τράπεζας Υδρογόνου που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Η πρώτη πιλοτική δημοπρασία θα προσδιορίσει το ύψος της χρηματοδότησης που απαιτείται για την γεφύρωση του χάσματος κόστους, μεταξύ του πράσινου υδρογόνου και της τρέχουσας παραγωγής υδρογόνου από ορυκτά καύσιμα. Η δημοπρασία κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί από την Τράπεζα Υδρογόνου που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα διαθέτει ως αρχικό κεφάλαιο για τη στήριξη των επενδύσεων στο πράσινό υδρογόνο 800 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν από το Ταμείο Καινοτομίας.


Πρέπει να σημειωθεί ότι το πράσινο υδρογόνο που παράγεται από την ηλεκτρόλυση του νερού θεωρείται πιθανή πρώτη ύλη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα για τη βιομηχανία, αλλά και μια λύση αποθήκευσης ενέργειας. Μάλιστα η ΕΕ στοχεύει η χρήση του πράσινου υδρογόνου να φθάσει τους 20 εκατομμύρια τόνους έως το 2030, εκ των οποίων οι μισοί θα πρέπει να παραχθούν εντός των κρατών μελών της Ένωσης. Ωστόσο, η παραγωγή που πράσινου υδρογόνου εξακολουθεί να είναι ακριβότερη και επί του παρόντος υπάρχουν μόνο 40 GW χωρητικότητας ηλεκτρολύτη, σε σχέση με τα 160 GW που απαιτούνται σε ολόκληρη την ΕΕ.

Έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μειώσει τις τιμές του υδρογόνου επιδοτώντας την παραγωγή και πληρώνοντας ένα μέρος του λογαριασμού για κάθε κιλό υδρογόνου που παράγεται.
Αυτό θα γίνει μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών δηλαδή δημοπρασίας που στοχεύει στην αποτελεσματική κατανομή κεφαλαίων και τη μείωση του κόστους επιβραβεύοντας την παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές με σταθερή πριμοδότηση ανά κιλό παραγόμενου για μέγιστο διάστημα 10 ετών.Η επιδότηση σταθερού ασφάλιστρου θα είναι αξίας έως 4 ευρώ/κιλό

Οι όροι και οι προϋποθέσεις της δημοπρασίας θα ανακοινωθούν από την Επιτροπή στο τέλος του καλοκαιριού.

Χωρίς ανώτατο όριο


Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή θέλει μια διαφανή δημοπρασία χωρίς σταθερό ανώτατο όριο για να δει «που θα καταλήξει η αγορά». Εκτιμάται ότι ένας τέτοιος ανταγωνιστικός μηχανισμός υποβολής προσφορών θα συμβάλει στην αύξηση της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας.

Πάντως υπάρχουν και απόψεις που λένε ότι η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι τα χρήματά της δεν θα σπαταληθούν, καθώς απαιτούνται δημόσιοι πόροι για την υποστήριξη της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει ότι το υδρογόνο είναι σπάνιο και γι' αυτό πρέπει να κατευθύνεται σε βιομηχανίες που το χρειάζονται περισσότερο και δεν μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν εύκολα.

Η Hydrogen Europe πρότεινε τη διεξαγωγή κλαδικών προσκλήσεων δημοπρασίας για την ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων, επιμένοντας ότι η Τράπεζα Υδρογόνου δεν πρέπει να είναι αποκλειστική για συγκεκριμένους τομείς.Η πρώτη πιλοτική δημοπρασία θα βασίζεται σε 800 εκατομμύρια ευρώ που θα αντληθούν από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, που τροφοδοτείται από την αγορά άνθρακα. Ωστόσο, είναι ευρέως αποδεκτό ότι δεν θα είναι αρκετό για να οδηγήσει την ανάπτυξη που απαιτείται στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου, με το ποσό αυτό να καλύπτει μόλις ένα έργο.

Η Επιτροπή από τη πλευρά της γνωρίζει ότι τα 800 εκατ. ευρώ είναι ανεπαρκή και επιμένει όμως ότι το ποσό είναι μόνο για τον πιλοτικό γύρο της δημοπρασίας. Παράλληλα υποστηρίζει ότι οι αγορές θα πρέπει να αναζητήσουν τον πιο οικονομικό τρόπο παραγωγής υδρογόνου και ότι με τη δημοπρασία θα υποστηριχθούν τα καλύτερα έργα.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα ένα πιλοτικό σχέδιο παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου προωθεί και η HELLENiQ ENERGY, ενώ την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου στις εγκαταστάσεις της στη Μάνδρα Αττικής ξεκίνησε ήδη η Linde Hellas. Επίσης η ΔΕΗ και η Motor Oil έχουν συστήσει κοινή εταιρία με την επωνυμία Hellenic Hydrogen με στόχο την ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης πράσινου Υδρογόνου στη χώρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης