Οι εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου από την Κίνα και την Ινδία τον Μάιο έφτασαν σε υψηλό όλων των εποχών, μειώνοντας τη ζήτηση πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις από ιχνηλάτες πλοίων, σύμφωνα με το Reuters.
Οι Νο. 1 και Νο. 3 εισαγωγείς αργού στον κόσμο και κορυφαίοι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου εισήγαγαν περίπου 110 εκατομμύρια βαρέλια τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa και της Kpler, αυξημένα κατά σχεδόν 10% από τον προηγούμενο μήνα παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για διαφυγή ανώτατων τιμών.
Οι αφίξεις ρωσικών αποστολών στην Ινδία εκτιμάται ότι έφθασαν σε ιστορικό υψηλό των 8,6 εκατομμυρίων τόνων (62,8 εκατομμύρια βαρέλια) ενώ η Κίνα έλαβε 6 εκατομμύρια τόνους, σταθερά από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη Vortexa.
Τα στοιχεία της Kpler έδειξαν παρόμοια τάση, με τις εισαγωγές της Ινδίας να σημειώνουν ρεκόρ 66,7 εκατομμυρίων βαρελιών και την Κίνα να ανέρχονται στα 49,2 εκατομμύρια βαρέλια.
Τα ινδικά διυλιστήρια αύξησαν τις αγορές μεσαίου όξινου αργού Urals και ελαφρύτερων ποιοτήτων όπως το Sokol και το Varandey, επιπλέον της σταθερής εισροής αργού πετρελαίου ESPO που εξάγεται από το λιμάνι Kozmino του Ειρηνικού, έδειξαν τα στοιχεία.
Στην Κίνα, τα διυλιστήρια προσπαθούν να μειώσουν το κόστος πρώτης ύλης και να βελτιώσουν τα περιθώρια διύλισης εν μέσω μιας πιο αργής από το αναμενόμενο οικονομικής ανάκαμψης. Τα μεγάλα ιδιωτικά διυλιστήρια πετρελαίου ξεκίνησαν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο νωρίτερα φέτος και έχουν αυξήσει τους όγκους τους τους τελευταίους μήνες.
«Βλέπουμε περισσότερους νέους αγοραστές από την Κίνα αυτές τις μέρες», δήλωσε ένας αξιωματούχος μιας ρωσικής εταιρείας πετρελαίου.
Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν κάποια πίεση να ενεργήσουν για να υποστηρίξουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent, τα οποία έχουν υποχωρήσει 5% αυτή την εβδομάδα στα 73 δολάρια το βαρέλι, παρά τη δέσμευση του OPEC+ τον Απρίλιο για μείωση της παραγωγής από τον Μάιο.
Το άλμα στις ρωσικές προμήθειες έρχεται εν όψει της συνάντησης μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων τους, OPEC+, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, στις 4 Ιουνίου.
Ωστόσο, είναι απίθανο να βαθύνουν τις περικοπές της προσφοράς στη συνεδρίαση της Κυριακής παρά τις χαμηλότερες τιμές, ανέφεραν στο Reuters τέσσερις πηγές από τη συμμαχία.
www.worldenergynews.gr