Οι παγκόσμιες προσθήκες δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν κατά 1/3 φέτος καθώς η αυξανόμενη πολιτική δυναμική, οι υψηλότερες τιμές των ορυκτών καυσίμων και οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια οδηγούν στην ισχυρή ανάπτυξη ηλιακής και αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο έτος, με τη συνολική δυναμικότητα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές παγκοσμίως να αυξάνεται στα 4.5 GW, ίση με τη συνολική παραγωγή ενέργειας της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί.
Oι προσδοκίες
Οι παγκόσμιες προσθήκες δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να εκτοξευθούν κατά 107 GW, τη μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση που έγινε ποτέ, σε περισσότερα από 440 GW το 2023. Η δυναμική επέκταση λαμβάνει χώρα σε όλες τις μεγάλες αγορές του κόσμου. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της απάντησης της Ευρώπης στην ενεργειακή κρίση, επιταχύνοντας την ανάπτυξή τους εκεί. Τα νέα μέτρα πολιτικής συμβάλλουν επίσης στην επίτευξη σημαντικών αυξήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία τα επόμενα δύο χρόνια. Η Κίνα, εν τω μεταξύ, εδραιώνει την ηγετική της θέση και πρόκειται να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 55% των παγκόσμιων προσθηκών ισχύος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο το 2023 όσο και το 2024.
«Η ηλιακή και αιολική ενέργεια οδηγούν στην ταχεία επέκταση της νέας παγκόσμιας ενεργειακής οικονομίας. Φέτος, ο κόσμος πρόκειται να προσθέσει μια ποσότητα ρεκόρ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας – μεγαλύτερη από τη συνολική ισχύ ισχύος της Γερμανίας και της Ισπανίας μαζί», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της IEA, Fatih Birol.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι: «Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση έδειξε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι κρίσιμες. Οι πολιτικές πρέπει να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και πρέπει να αναβαθμίσουμε και να επεκτείνουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις τεράστιες δυνατότητες της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας».
Οι προϋποθέσεις ανάπτυξης
Ταυτόχρονα, η παραγωγική ικανότητα για όλα τα τμήματα παραγωγής φωτοβολταϊκών αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί σε 1.000 GW έως το 2024, με επικεφαλής την Κίνα και αυξάνοντας τη διαφοροποίηση της προσφοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία και την Ευρώπη. Οι προσθήκες αιολικής ενέργειας προβλέπεται να ανακάμψουν απότομα το 2023 αυξάνοντας σχεδόν κατά 70%.
Η περαιτέρω ανάπτυξη το 2024 θα εξαρτηθεί από το εάν οι κυβερνήσεις μπορούν να παράσχουν μεγαλύτερη υποστήριξη πολιτικής για την αντιμετώπιση των προκλήσεων όσον αφορά την έκδοση αδειών και τον σχεδιασμό δημοπρασιών. Σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά, οι αλυσίδες εφοδιασμού ανεμογεννητριών δεν αναπτύσσονται αρκετά γρήγορα ώστε να ανταποκρίνονται στην επιταχυνόμενη ζήτηση μεσοπρόθεσμα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και στις προκλήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού, που μειώνουν την κερδοφορία των κατασκευαστών.
www.worldenergynews.gr