Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ ο μέσος όρος της χρέωσης χρήσης δικτύου για τις περίπου 6,5 εκατ. παροχές θα αυξηθεί από 59 ευρώ ετησίως σε 81 ευρώ ετησίως
Η αύξηση του ετήσιου εσόδου είναι της τάξης του 30% και με βάση την απόφαση της ΡΑΕ οι αυξήσεις των τελών χρήσης δικτύου προκειμένου να εισπραχθούν από τον ΔΕΔΔΗΕ τα 981 εκατ. ευρώ κατανέμονται με βάση νέα μεθοδολογία που προβλέπει τη χρέωση των καταναλωτών με κύριο κριτήριο την ισχύ των εγκαταστάσεων τους και λιγότερο το ύψος της κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει ότι ο επιμερισμός των χρεώσεων γίνεται σε ποσοστό 60% με βάση την ισχύ της εγκατάστασης και 40% την κατανάλωση.
Έτσι οι αυξήσεις θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές με τριφασικές παροχές που υπολογίζονται σε 1-1,5 εκατ. και λιγότερο τους καταναλωτές με μονοφασικές παροχές.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του ίδιου του ΔΕΔΔΗΕ ο μέσος όρος της χρέωσης χρήσης δικτύου για τις περίπου 6,5 εκατ. παροχές θα αυξηθεί από 59 ευρώ ετησίως σε 81 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει σύμφωνα πάντα με τον ΔΕΔΔΗΕ αύξηση 22 ευρώ το χρόνο δηλαδή περίπου 2 ευρώ το μήνα για τους καταναλωτές και ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί δυσβάσταχτη. Πολύ δε περισσότερο που οι αυξήσεις αυτές θα χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη του δικτύου του Διαχειριστή εν όψει της πράσινης μετάβασης.
Η παρέμβαση ΠΑΣΟΚ
Το βέβαιο είναι ότι οι αυξήσεις θα επιβαρύνουν περισσότερο κάποιες κατηγορίες καταναλωτών και μάλιστα σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει και ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της είναι παρόν.
Το θέμα έχει αναδείξει με ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ και ο υπεύθυνος τομεάρχης Ενέργειας Χάρης Δούκας ο οποίος κατ΄αρχήν σημειώνει ότι η αύξηση έγινε εν κρυπτώ με βάση μια απόφαση της ΡΑΕ που δεν δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ελήφθη, ενώ με δεύτερη απόφασης της η ΡΑΕ προσδιόρισε τη μεθοδολογία χωρίς βεβαίως να είναι σαφές τι ακριβώς θα πληρώσουν οι καταναλωτές.
Ο κ. Δούκας μάλιστα στην ανακοίνωση του υπογραμμίζει ότι οι καταναλωτές θα πληρώσουν τις επενδύσεις που θα πρέπει να κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου τη στιγμή που ο Διαχειριστής ανήκει σε ποσοστό 49% σε ιδιωτικό fund που έχει το ρόλο του στρατηγικού επενδυτή. Ενός επενδυτή που σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ήταν αναγκαίο να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να συμμετ΄σχει στη χρηματοδότηση των επενδύσεων που απαιτούνται τα επόμενα χρόνια για την ανάπτυξη του δικτύου. Ο κ. Δούκας ζήτησε να ανακληθεί άμεσα η απόφαση, αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον Κώστα Σκρέκα απέφυγε να πάρει οποιαδήποτε θέση επί του θέματος.
Η Επιστολή ΕΣΠΕΝ
Όμως οι αντιδράσεις δεν ήταν μόνο πολιτικές ήταν και επιχειρηματικές. Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) με μακροσκελή επιστολή του προς όλους τους εμπλεκόμενους επί της ουσίας δηλώνει ότι οι αυξήσεις που έγιναν στα τέλη χρήσης δικτύου δεν ανταποκρίνονται στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Επίσης ο ΕΣΠΕΝ θεωρεί ότι τίθεται ζήτημα ανταγωνισμού εξαιτίας του γεγονότος ότι η σημαντική αύξηση των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου αφορά κυρίως τους καταναλωτές με μεγαλύτερη ισχύ σύνδεσης ή καταμετρούμενη ισχύ κατά τις ώρες αιχμής (για παροχές με ωριαίο μετρητή). Με άλλα λόγια αφορά τους καταναλωτές που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση και είναι συμβεβλημένοι σε ποσοστό της τάξης του 65-70% με ιδιώτες παρόχους.
Ο ΕΣΠΕΝ σημειώνει ότι για τον ΔΕΔΔΗΕ η ανάκτηση του λειτουργικού και επενδυτικού κόστους είναι πράγματι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία του δικτύου, «ωστόσο για την αποτελεσματική λειτουργία και την ανάπτυξη του δικτύου, αποτελεί επίσης προϋπόθεση η διασφάλιση της οικονομικής αποδοτικότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω οικονομικών κινήτρων και συνεπειών στο Απαιτούμενο Έσοδο του Διαχειριστή».
Ακόμη ο Σύνδεσμός θέτει το ζήτημα των σημαντικών απωλειών του δικτύου και τονίζει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί το ταχύτερο η απόφαση της ΡΑΕ για τη θέσπιση μηχανισμού κινήτρου για την απομείωση των ελεγχόμενων λειτουργικών δαπανών συμπεριλαμβανομένων των απωλειών δικτύου.
Τέλος τονίζει ότι η αναθεώρηση των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου ώστε το μεγαλύτερο μέρος του κόστους να ανακτάται μέσω χρεώσεων ισχύος, συμβάλλει πράγματι στην κοστοστρέφεια των τιμολογίων όμως για το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών που δεν διαθέτουν ωριαίους μετρητές δεν μπορεί να αξιοποιηθεί γεγονός που οφείλεται στην καθυστέρηση της τοποθέτησης έξυπνων μετρητών. Ο ΕΣΠΕΝ ζητεί «διασφάλιση συνθηκών ισότιμου ανταγωνισμού, και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών».
www.worldenergynews.gr