Καλοκαίρι του 2024 αναμένεται η ΚΥΑ
Και αν συνυπολογιστεί ότι θα πρέπει να περάσει από αρκετά διαδικαστικά στάδια όπως είναι η εκπόνηση σχεδίου απόφασης έγκρισης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), συγγραφή και υποβολή της έκθεσης αξιολόγησης διαβούλευσης του Σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) και της ΣΜΠΕ, έλεγχος από τη διευθύνουσα υπηρεσία κλπ. η υπογραφή και δημοσίευση της ΚΥΑ δεν αναμένεται πριν τα τέλη καλοκαιριού του 2024.
Έτσι, μένει πλέον στο επιτελείο του επόμενου υπουργού να βγει τον τρόπο να ικανοποιήσει τόσο τους επενδυτές όσο και την τοπική κοινωνία και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και να καθορίσει τις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ) και Περιοχές Αιολικής Καταλληλότητας (ΠΑΚ) αλλά και τις περιοχές αποκλεισμού. Στο μεταξύ, οι επενδύσεις θα βασίζονται στο υφιστάμενο ΕΧΠ-ΑΠΕ του Γ. Σουφλιά, το οποίο είχε εγκριθεί το 2009, έχοντας λάβει υπόψη δεδομένα της δεκαετίας του 2000 τα οποία πλέον θεωρούνται παρωχημένα, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας των ΑΠΕ (μέγεθος ανεμογεννητριών, ανάπτυξη θαλάσσιων εγκαταστάσεων ΑΠΕ, μονάδες αποθήκευσης ενέργειας κ.ά.), της κλιματικής αλλαγής που επέφερε μεταβολές στις ταχύτητες των ανέμων και στην ακτινοβολία του ηλίου, αλλά και αλλαγών στην περιβαλλοντική νομοθεσία.
Εγκατάσταση μονάδων
Μέχρι στιγμής, από την αξιολόγηση που έγινε από τους μελετητές έχει προκύψει ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη πυκνότητα αιολικών εγκαταστάσεων ανά ΟΤΑ και κατηγορία χώρου όπως καθορίζονται από το υφιστάμενο ΕΧΠ-ΑΠΕ δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης μονάδων εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 26πλάσιας του εθνικού στόχου για το 2030, και μάλιστα μόνο από τις χερσαίες εγκαταστάσεις. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι απαιτούνται αλλαγές όσον αφορά στις περιοχές ΠΑΠ και ΠΑΚ, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες συγκεντρώσεις έργων ΑΠΕ, τις περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών κλπ.
Επιπλέον, καθώς αυτήν την περίοδο εκπονούνται οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, θα πρέπει με βάση αυτές να προσδιοριστούν οι νέες περιοχές αποκλεισμού. Θα πρέπει ακόμη να επαναπροσδιοριστούν και οι κανόνες ένταξης στο τοπίο ή οι ελάχιστες αποστάσεις καθώς το μέγεθος των ανεμογεννητριών έχει αυξηθεί. Μάλιστα, δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιοχές ιδιαίτερης σημασίας, όπως π.χ. κοντά σε μνημεία ή σε παραδοσιακούς οικισμούς κλπ, να απαιτηθεί περιορισμός στο μέγεθος τους.
Η ολοκλήρωση του νέου ΕΧΠ για τις ΑΠΕ αναμένεται να …καθαρίσει τον επενδυτικό ορίζοντα και παράλληλα να κατευνάσει τις αντιδράσεις και τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη πολιτών, φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
www.worldenergynews.gr