Ενέργεια

Ribera: Η Ισπανία δεν θα καλύψει το γαλλικό ενεργειακό κενό που αφήνει το «ροζ υδρογόνο»

Ribera: Η Ισπανία δεν θα καλύψει το γαλλικό ενεργειακό κενό που αφήνει το «ροζ υδρογόνο»

Το υδρογόνο που δημιουργείται από πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ανανεώσιμο δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας

 

Η Γαλλία θα πρέπει πρώτα να καλύψει τις εγχώριες ενεργειακές της ανάγκες πριν χρησιμοποιήσει τον πυρηνικό της στόλο για την παραγωγή υδρογόνου για εξαγωγή μέσω ενός προγραμματισμένου αγωγού που συνδέεται με την Ισπανία, δήλωσε στο Reuters η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Teresa Ribera.

Η Γαλλία και η Ισπανία, που αμφότερες επενδύουν στο υδρογόνο ως μέσο για να οδηγήσουν τη μετάβαση της Ευρώπης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, έχουν διαφωνήσει για το αν ένας αγωγός υδρογόνου πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ιβηρική χερσόνησο στη Γαλλία και στην Κεντρική Ευρώπη μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο εάν παράγεται με χρήση πυρηνικής ενέργειας.

Η Γαλλία υποστηρίζει τα πυρηνικά ως πηγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αλλά η Ισπανία ευνοεί την αιολική και την ηλιακή ενέργεια ως πλήρως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όταν ρωτήθηκε εάν ο σχεδιαζόμενος αγωγός υδρογόνου θα μεταφέρει υδρογόνο που παράγεται με χρήση πυρηνικής ενέργειας, η Ribera είπε στο Reuters ότι η Μαδρίτη δεν θα ήταν πρόθυμη να συμπληρώσει τις εγχώριες ανάγκες της Γαλλίας σε ενέργεια εάν η χρήση της πυρηνικής παραγωγής για την παραγωγή υδρογόνου άφηνε τη χώρα εκτεθειμένη.

"Αυτό που δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε είναι να υποκαταστήσουμε τη ζήτηση οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας επειδή χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις τους για να παράγουν υδρογόνο. Αυτό θα ήταν τρελό", είπε σε συνέντευξή της.
Η Ribera είπε επίσης ότι το υδρογόνο που δημιουργείται από πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ανανεώσιμο.
«Αυτό που δεν δεχόμαστε είναι ότι το "ροζ" υδρογόνο θεωρείται πράσινο», είπε.

Διαφωνίες στην ΕΕ

Η ενέργεια αποτελεί εδώ και καιρό ένα διχαστικό θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 μελών, καθώς οι χώρες βασίζονται σε διαφορετικές πηγές ενέργειας.
Η ιδιαίτερα μεγάλη εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο αποκαλύφθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία πέρυσι και οι χώρες της ΕΕ αγωνίζονται να καλύψουν το έλλειμμα μετά τη μείωση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς το μπλοκ.

Καθώς η προσπάθεια επιτάχυνσης της μετάβασης σε βιώσιμες πηγές ενέργειας κέρδισε δυναμική, η γειτονική Γαλλία και η Ισπανία κατέληξαν πέρυσι σε συμφωνία για έναν αγωγό υδρογόνου μεταξύ Βαρκελώνης και Μασσαλίας μετά από χρόνια αποτυχημένων συζητήσεων.

Η Γαλλία βασιζόταν συνήθως στην πυρηνική ενέργεια για περισσότερο από τα δύο τρίτα της δύναμής της, αλλά αναγκάστηκε να αυξήσει τις εισαγωγές ενέργειας επειδή τα γηρασμένα πυρηνικά εργοστάσιά της πέρυσι χρειάζονταν εξαιρετικές ποσότητες συντήρησης.

Το 2022, η Ισπανία εξήγαγε 9 Terawatt/ώρα (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία της ισπανικής εταιρείας ηλεκτρικού δικτύου Red Electrica. Ήταν η πρώτη φορά από το 2010 ήταν καθαρός εξαγωγέας ενέργειας στον βόρειο γείτονά της.

«Αναγκαζόμασταν να εξάγουμε στο μέγιστο της δυναμικότητάς μας, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια πέραν των δυνατοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μας, άρα χρησιμοποιώντας περισσότερο αέριο από ό,τι θα θέλαμε», είπε η Ribera.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης