Στην αναμονή και η απόφαση για το net-metering
Καταρχάς, στον τελευταίο νόμο 5037/2023 είχε προβλεφθεί περιορισμός στη δραστηριότητα των βιομηχανικών ή βιοτεχνικών επιχειρήσεων που είχαν επιλέξει ή που θα επέλεγαν να επενδύσουν σε ίδια ενεργειακή παραγωγή για να καλύπτουν μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών τους από ΑΠΕ στα 100 kW από 3 MW που ίσχυε. Έδινε ωστόσο περιθώριο, έως και τις 30 Ιουνίου 2023 ώστε να μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις στον ΔΕΔΔΗΕ για net-metering με το παλιό καθεστώς (έως 3 MWp), δηλαδή πρακτικά μέχρι και τον κύκλο Ιουνίου (1-10 Ιουνίου).
Αλλά ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σχετική Υπουργική Απόφαση σχετικά με το νέο ανώτατο όριο ισχύος σταθμών για τις επιχειρήσεις και τους εμπορικούς καταναλωτές με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering). Για να προχωρήσει από τον Ιούλιο μια επιχείρηση υπό το νέο σχήμα θα πρέπει να τροποποιηθεί η απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/74999/3024 (ΦΕΚ Β΄ 3971/30.08.2021), η οποία έθετε το ανώτατο όριο των 3 MW για την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού από νομικά πρόσωπα, ορίζοντας πλέον το πλαφόν στα 100 kW.
Κρίσιμες ημερομηνίες
Παράλληλα, ο νόμος έθετε κι άλλες κρίσιμες ημερομηνίες. Ειδικότερα, από την 1η Νοεμβρίου οι Ενεργειακές Κοινότητες του ν.4513/2018 δεν θα επιτρέπεται να υποβάλλουν νέες αιτήσεις για Βεβαίωση Παραγωγού ή για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης σε περίπτωση Εξαιρούμενων Σταθμών (των σταθμών που εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης Άδειας Παραγωγής, Βεβαίωσης ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων). Επίσης, δεν θα επιτρέπεται η υποβολή νέων αιτήσεων στον αρμόδιο Διαχειριστή για σταθμούς με εικονικό net-metering από Ενεργειακές Κοινότητες του ν.4513/2018. Τέτοιες αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν μόνο οι νέας μορφής Κοινότητες (δηλαδή οι Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας και οι Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών).
Ο νέος νόμος 5037/2023 άλλαξε το τοπίο στην αυτοκατανάλωση ενέργειας θέτοντας όρια στον ενεργειακό συμψηφισμό, προωθώντας την αυτοπαραγωγή σε πραγματικό χρόνο με πώληση της πλεονάζουσας ενέργειας (net billing) και διευρύνοντας τα όρια ισχύος και τη δυνατότητα εικονικού ετεροχρονισμένου συμψηφισμού (virtual net billing).
Επίσης, έδωσε παρατάσεις για τις ταρίφες. Οι τρέχουσες τιμές αναφοράς για φωτοβολταϊκά θα ισχύσουν έως τα τέλη Αυγούστου του 2024. Έπειτα τα 65,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα πέσουν στα 63 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επίσης η τιμή αναφοράς για ενεργειακές κοινότητες από 68,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα πέσει στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Ακόμη, μετά την 1η Ιανουαρίου 2025 δεν θα μπορεί να υπογραφεί σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, χωρίς την προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία. Όσο για τις ενεργειακές κοινότητες (με εξαίρεση αυτές στις οποίες συμμετέχουν ΟΤΑ ή έχουν άνω των 60 μελών, εκ των οποίων τουλάχιστον 50 είναι φυσικά πρόσωπα) δεν θα μπορούν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 να συνάψουν περισσότερες από δύο συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης για φωτοβολταϊκους σταθμούς ισχύος έως 0,5 μεγαβάτ, χωρίς προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία.
www.worldenergynews.gr