Τελευταία Νέα

Reuters: Η Repsol επενδύει 550 εκατ. δολάρια για 1,7 GW στα πρώτα ιταλικά έργα ΑΠΕ

Reuters: Η Repsol επενδύει 550 εκατ. δολάρια για 1,7 GW στα πρώτα ιταλικά έργα ΑΠΕ
Η Repsol έχει στόχο να αυξήσει την ισχύ της σε ΑΠΕ σε 6 GW παγκοσμίως έως το 2025 και 20 GW έως το 2030, από περίπου 2 GW σήμερα.

Η ισπανική εταιρεία πετρελαίου Repsol θα αναπτύξει περισσότερα από 1,7 GW έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ιταλία, με κόστος περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ (550 εκατομμύρια δολάρια), δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής των ΑΠΕ της εταιρείας.

Ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως η Shell και η BP, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με μια στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τους τελευταίους μήνες μετά τα κέρδη ρεκόρ στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά ο Joao Costeira, εκτελεστικός διευθυντής Low Carbon της Repsol, δήλωσε ότι η Repsol σχεδιάζει να τηρήσει τους στόχους του για την αλλαγή ενεργειακού μοντέλου.

Άλλο κρίσεις, άλλο... ΑΠΕ

«Ποτέ δεν πρέπει να συγχέουμε με τις ασυνέχειες στην αγορά ή τις κρίσεις - ανεξάρτητα από το πόσο σημαντικές και δραματικές, όπως στην περίπτωση του αντίκτυπου του ουκρανικού πολέμου - με τις μακροπρόθεσμες τάσεις», είπε σε συνέντευξή του.
Η Repsol έχει στόχο να αυξήσει την ισχύ της σε ΑΠΕ σε 6 GW παγκοσμίως έως το 2025 και 20 GW έως το 2030, από περίπου 2 GW σήμερα.

«Αισθανόμαστε άνετα με τους στόχους που έχουμε, τόσο στην ποσότητα όσο και στην κερδοφορία», είπε ο Costeira.
Οι αποδόσεις που είναι διαθέσιμες από έργα ΑΠΕ έχουν πιεστεί τα τελευταία χρόνια λόγω του αυξανόμενου κόστους εμπορευμάτων και εξαρτημάτων και ζητημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού.
Ωστόσο, ο Costeira είπε ότι ο στόχος της Repsol για διψήφιες αποδόσεις στις επενδύσεις σε ΑΠΕ ήταν ακόμα εφικτός.

Μεταβατική χρονιά

«Έχουμε δει επίσης αύξηση στην τιμή της ενέργειας, έχουμε δει αύξηση στην τιμή των πράσινων πιστοποιητικών και ήδη βλέπουμε σταθεροποίηση στο κόστος ορισμένων από τα εξαρτήματα», είπε.
«Πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει μια μεταβατική χρονιά, αλλά μεσοπρόθεσμα αισθανόμαστε πολύ άνετα με τον στόχο μας», είπε.
Η Repsol είπε ότι αναμένεται να δαπανήσει περίπου το ένα τέταρτο των κεφαλαιουχικών της δαπανών σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φέτος.

Το ιταλικό χαρτοφυλάκιο θα αποτελείται από 943 MW αιολικής ενέργειας και 825 MW ηλιακής ενέργειας, ενώ η κατασκευή των πρώτων έργων θα ξεκινήσει αργότερα φέτος και στις αρχές του επόμενου έτους με το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου να τίθεται σε λειτουργία από το 2025.
Το μεγαλύτερο μέρος του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Repsol βρίσκεται στην Ισπανία με κάποια δυναμικότητα επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Χιλή και την Πορτογαλία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης