Ενέργεια

Νέος γύρος εξαγορών έρχεται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Νέος γύρος εξαγορών έρχεται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Συνομιλίες AVAX και Μυτιληναίου για το πελατολόγιο της Volterra

 

Υπό το φάσμα των συγχωνεύσεων και εξαγορών φαίνεται ότι εισέρχεται και πάλι η αγορά της προμήθειας ρεύματος. Οι υψηλές κρατικές επιδοτήσεις της κιλοβατώρας στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, βοήθησαν στο να σταθούν όρθιοι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας καθώς έβαλαν «φρένο» στην αύξηση των ανεξόφλητων οφειλών. Το τελευταίο διάστημα που η αγορά δείχνει να επανέρχεται σε μια κανονικότητα και οι επιδοτήσεις στο ρεύμα επαναξιολογούνται από το κυβερνητικό επιτελείο στο πλαίσιο και των ευρωπαϊκών επιταγών που λένε «όχι» στις οριζόντιες επιδοτήσεις, τα περιθώρια για τους μικρότερους «παίκτες» της αγοράς αρχίζουν και πάλι να στενεύουν.


Ήδη οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του εμπορικού βραχίονα της Volterra, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, βρίσκονται σε τελικό στάδιο. Η λογιστική της αξία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της AVAX, την περασμένη εβδομάδα κατά την παρουσίαση στους αναλυτές, έχει αποτιμηθεί στα 25 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της AVAX φαίνεται ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τη «Μυτιληναίος» για την πώληση του πελατολογίου της Volterra, το οποίο εκτιμάται περίπου στους 26.000 πελάτες. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Μυτιληναίος έχει αποκτήσει και τη Watt & Volt και στοχεύει να διπλασιάσει το μερίδιό της στην αγορά.

Πωλητήριο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται να βάλουν και άλλες μικρές εταιρείες. Στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται 21 εταιρείες προμήθειας για συνολικά 7,5 εκατ. μετρητές και όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, στην επόμενη διετία δεν θα έχουν μείνει πάνω από 6 με 7 παίκτες, καθώς οι «μικροί» είτε θα συγχωνευθούν, είτε θα εξαγοραστούν από τους πιο ισχυρούς.

Μερίδια αγοράς

Ουσιαστικά από τους 21 παρόχους ρεύματος, γύρω στους δέκα διαθέτουν ποσοστό πάνω από 2%. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ τον Μάρτιο κατείχε το 61,37% στο συνολικό φορτίο εκπροσώπησης στην εγχώρια λιανική αγορά ρεύματος. Από τους ιδιώτες προμηθευτές η Mytilineos (Protergia) παρέμεινε πρώτη με 7,42 % και ακολουθούν η ΗΡΩΝ με 7,20% και η Elpedison με 6,14% (από 5,95% τον Φεβρουάριο). Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται η NRG με 4,96%, η Φυσικό Αέριο Αττικής με 2,90%, η Watt & Volt με 2,76%, η ZeniΘ με 2,11% και η Volterra με 2,01%. Το υπόλοιπο ποσοστό μοιράστηκαν οι μικρότεροι πάροχοι ρεύματος της αγοράς.

Οσον αφορά στον πελατολόγιο του κάθε προμηθευτή, σύμφωνα με την Αναφορά Λιανικής Αγοράς που δημοσίευσε πρόσφατα η ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) για τον Μάρτιο 5,6 εκατ. καταναλωτές στη χαμηλή και μέση τάση είχε η ΔΕΗ και 1,9 εκατ. ευρώ οι ιδιώτες πάροχοι. Ειδικότερα, η Elpedison διαθέτει 306.161 μετρητές, η Protergia 300.574, η ΗΡΩΝ 295.181, η ΖeniΘ 272.105 πελάτες, η NRG 206.695, η Watt & Volt 183.692 , η Φυσικό Αέριο 149.852, η Volton 78.593, η ΚΕΝ 33.047, η Volterra 25.944, τα ΕΛΤΑ 6.496 και η ΕΛΙΝΟΙΛ 4.508.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης