Η βρετανική εταιρία Hive Energy αναπτύσσει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας άνω των 27 GW, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων άνω των 2 GW σε λειτουργία
Ένα φιλόδοξο έργο του βρετανικού κολοσσού της Hive Energy, το οποίο εντάσσεται στην κατηγορία των εμβληματικών επενδύσεων εξαιρετικής σημασίας έλαβε πρόσφατα από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Παπαθανάση την απαραίτητη έγκριση της χορήγησης κινήτρου της ταχείας αδειοδότησης ώστε να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του. Το project που περιλαμβάνει έναν φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 200 MW, αποτελούμενο από συστάδα πάρκων και μια μονάδα αποθήκευσης ενέργειας 100 MW με συστοιχία μπαταριών Bess Li-ion έχει ως στόχο τη μετατροπή πράσινου υδρογόνου με ηλεκτρολύτη ονομαστικής ισχύος 50 MW.
Μάλιστα, πριν λίγους μήνες ο διευθύνων σύμβουλος της Hive Energy κ. Giles Redpath, μιλώντας σε συνέδριο του Economist είχε αναφερθεί στο πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό της χώρας μας, επισημαίνοντας ότι αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του βρετανικού κολοσσού, η Hive Εnergy εκτός από αυτή τη μεγάλη επένδυση πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα, ενδιαφέρεται και για την ανάπτυξη μικρότερων μονάδων ώστε να καλύπτονται τοπικές ανάγκες, αποφεύγοντας έτσι το κόστος μεταφοράς υδρογόνου.
Όπως είχε υπογραμμίσει, οι μονάδες στην Ελλάδα θα μπορούν να τροφοδοτήσουν τους στόλους λεωφορείων και ίσως μελλοντικά τον στόλο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Άλλωστε ο βρετανικός όμιλος αποτελεί έναν από τους πιο δραστήριους διεθνώς στον τομέα της παραγωγής πράσινου υδρογόνου.
Η κατανομή της επένδυσης
Πάντως, το μεγάλο έργο της εταιρείας στη Στερεά Ελλάδα, προϋπολογισμού 226.395.089 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, είχε χαρακτηριστεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2022 με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.) ως στρατηγική και είχε ενταχθεί στην κατηγορία «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας».
Το συνολικό κόστος του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο θα υλοποιηθεί από τη θυγατρική των Βρετανών στην Ελλάδα “Blue Sky 300”, επιμερίζεται σε 111.188.000 ευρώ για το φωτοβολταϊκό πάρκο, σε 63.074.517 ευρώ για την μονάδα αποθήκευσης και σε 52.132.572 ευρώ για τη μονάδα παραγωγής υδρογόνου. Η χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου θα γίνει με ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 20% και με δανεισμό σε ποσοστό 80%.
Η χορήγηση του κινήτρου ταχείας αδειοδότησης στο επενδυτικό σχέδιο της βρετανικής εταιρείας εγκρίθηκε υπό την προϋπόθεση να υλοποιηθεί στις μισθωμένες εκτάσεις που έχουν εξασφαλίσει εντός της κτηματικής περιφέρειας των τοπικών κοινοτήτων Βουζίου, Αχλαδέας και Μαντασιάς, της Δημοτικής Ενότητας Δομοκού. Επίσης, θα πρέπει έως το 2038 να έχει ξεκινήσει η παραγωγική λειτουργία της επένδυσης, διαφορετικά θα αποχαρακτηριστεί, θα επιβαρυνθεί με πρόστιμα και άλλες κυρώσεις. Πάντως, η προθεσμία ολοκλήρωσης της επένδυσης που προβλέπεται μπορεί να παραταθεί για λόγους ανωτέρας βίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της διακοπής ή της καθυστέρησης.
Οι διεθνείς δραστηριότητες
Η βρετανική εταιρεία διαθέτει επίσης στην Ελλάδα έργα συνολικής ισχύος περίπου 500 MW στην αγορά των φωτοβολταϊκών, ενώ στοχεύει και στην αγορά των αιολικών πάρκων. Η Hive Energy δραστηριοποιείται διεθνώς από το 2010 επενδύει σε περισσότερες από 20 χώρες ανά τον κόσμο (στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στη Σερβία, στον Καναδά, στην Ισπανία, στην Τουρκία, στη Νέα Ζηλανδία αλλά και σε χώρες της Αφρική, της Λατινικής Αμερικής κ.ά.).
Αυτή τη στιγμή αναπτύσσει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας άνω των 27 GW, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων άνω των 2 GW σε λειτουργία ενώ έως σήμερα έχει αναπτύξει πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια λίρες σε έργα πράσινης ενέργειας. Επίσης η Hive Hydrogen σχεδιάζει να κατασκευάσει στη Νότια Αφρική τη μεγαλύτερη μονάδα πράσινης αμμωνίας στον κόσμο, μια επένδυση περίπου 4,6 δισ. ευρώ.
www.worldenergynews.gr