Επιστολή προ - κοινοποίησης για το πρώτο Υπεράκτιο 216 MW στην Αλεξανδρούπολη από τον ομιλο Κοπελούζου

Επιστολή προ - κοινοποίησης για το πρώτο Υπεράκτιο 216 MW στην Αλεξανδρούπολη από τον ομιλο Κοπελούζου
Είναι αξιοσημείωτο, ότι οι «ταρίφες» των έργων στην go-to area της Αλεξανδρούπολης θα καθοριστούν με την κοινοποίηση στην Κομισιόν, και όχι μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών, καθώς για τη λήψη λειτουργικής ενίσχυσης απαιτείται έγκριση από την DG Comp
Σηκώνεται η αυλαία για την πρώτο πιλοτικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για το έργο που αναπτύσσει ο όμιλος Κοπελούζου το οποίο χωροθετείται εντός της πρώτης «go-to area» στην Ελλάδα, δηλαδή εντός οριοθετημένης περιοχής, όπως προβλέπει η εργαλειοθήκη REPowerEU της Κομισιόν, στην οποία όσα μεγάλα έργα ΑΠΕ χωροθετούνται χαίρουν ταχείας αδειοδότησης.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σταλεί στην Κομισιόν η επιστολή προ-κοινοποίησης για το έργο των 216 MW που αναπτύσσεται εντός της «Περιοχής Πρώτης Επιλογής ΑΠΕ», όπως «πέρασαν» οι go-to areas στην εθνική νομοθεσία και για το οποίο ο όμιλος Κοπελούζου διαθέτει Άδεια Παραγωγής. Αφού το project πάρει το «πράσινο φως» οι έρευνες θα συνεχιστούν ώστε να γίνει η τελική κοινοποίηση.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι οι «ταρίφες» των έργων στην go-to area της Αλεξανδρούπολης θα καθοριστούν με την κοινοποίηση στην Κομισιόν, και όχι μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών, καθώς για τη λήψη λειτουργικής ενίσχυσης απαιτείται έγκριση από την DG Comp. Τα έργα ΑΠΕ στις ελληνικές «Περιοχές Πρώτης Επιλογής ΑΠΕ» εξαιρούνται των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης και της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, ωστόσο πρέπει να βρίσκονται εκτός προστατευόμενων περιοχών «Natura 2000» ενώ εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα, κατόπιν Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), οπότε ελέγχονται ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ειδικά για το θαλάσσιο πάρκο των 216 MW ο όμιλος Κοπελούζου είχε εξασφαλίσει άδεια παραγωγής από το 2012 στην υπεράκτια περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι, ήδη ο όμιλος βρίσκεται σε συζητήσει με δύο εγχώριους ενεργειακούς «παίκτες» οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο επενδυτικό σχήμα.
Παράλληλα, με την αγορά των υπεράκτιων αιολικών «φλερτάρουν» σχεδόν όλα τα εγχώρια «τζάκια» αλλά και διεθνείς κολοσσοί καθώς ο στόχος που έχει τεθεί στο υφιστάμενο ΕΣΕΚ περιλαμβάνει θαλάσσια πάρκα συνολικής ισχύος 2,5 GW, τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να κινητοποιήσουν επενδύσεις ύψους 6,3 δισ. ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 4,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα μπουν απευθείας στην ελληνική οικονομία.

Οι ζώνες και τα χρονοδιαγράμματα μέχρι το 2028

Παράλληλα, η Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση του σχεδιασμού για την εγκατάσταση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, και το επιτελείο του ΥΠΕΝ έχουν προσδιορίσει κι άλλες θαλάσσιες περιοχές, πλην της Αλεξανδρούπολης ως περιοχές ανάπτυξης off shore αιολικών πάρκων.

Έτσι πέρα από την περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών υπεράκτιων αιολικών πάρκων (ΥΑΠ) συνολικής ισχύος έως 600 ΜW, της θαλάσσιας έκτασης νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας ‘Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης, ο σχεδιασμός ΥΠΕΝ - ΕΔΕΥΕΠ περιλαμβάνει ως κατά προτεραιότητα περιοχή ανάπτυξης ΥΑΠ την Κρήτη και ειδικότερα τις θαλάσσιες εκτάσεις στα ανατολικά του νησιού, από τη Σητεία έως τον Ξηρόκαμπο, ανοιχτά της Πλάκας (στις βόρειες ακτές του ανατολικού άκρου του νησιού), αλλά και ανατολικά της Ιεράπετρας.

Τα επόμενα βήματα για την επίτευξη του στόχου του ΕΣΕΚ θα έρθουν πιθανώς εντός του έτους με την έγκριση του Εθνικού Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών. Το 2024 θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των περιοχών και θα ακολουθήσει η υποβολή του πρώτου γύρου των αιτήσεων αδειών για έρευνες ώστε να εκδοθούν οι σχετικές άδειες.

Το 2025 θα προχωρήσει η διενέργεια ερευνών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και το 2027 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα κάνει την προκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας από την οποία θα προκριθούν οι επενδυτές που θα αναπτύξουν τα θαλάσσια πάρκα, ώστε το 2028 να εκδοθούν οι τελικές άδειες και να υπογραφούν οι συμβάσεις προκειμένου να εκκινήσει η κατασκευή των offshore αιολικών πάρκων. Ωστόσο, η ΕΔΕΥΕΠ που έχει αναλάβει το roadmap του σχεδιασμού των παραχωρήσεων θαλάσσιων οικοπέδων, πιέζεται ώστε να επιταχύνει όλες τις διαδικασίες τουλάχιστον κατά ένα εξάμηνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης