Η διαμάχη για τις υποψηφιότητες στα διοικητικά συμβούλια εξελίσσεται σε μια ευρύτερη δοκιμασία της επιρροής της Ρώμης στις κρατικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο
Το ταμείο της Νορβηγίας ενώνεται με άλλους μετόχους της Enel που είναι αντίθετοι με τον διορισμό του Scaroni λόγω ανησυχιών σχετικά με τη διακυβέρνηση της εταιρείας κοινής ωφέλειας.
Το ταμείο θα ψηφίσει υπέρ του Marco Mazzucchelli, ανέφερε στην ιστοσελίδα του την Παρασκευή. Είναι ένας πρώην τραπεζίτης που είναι υποψήφιος για πρόεδρος που προτείνεται από το hedge fund Covalis Capital ανέφερε πρόκληση στο Υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας, τον μεγαλύτερο μέτοχο της Enel με ποσοστό σχεδόν 24%.
Η διαμάχη για τις υποψηφιότητες στα διοικητικά συμβούλια εξελίσσεται σε μια ευρύτερη δοκιμασία της επιρροής της Ρώμης στις κρατικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και το αποτέλεσμα της ψήφου των μετόχων της Enel στις 10 Μαΐου φαίνεται αβέβαιο.
Οι υποψήφιοι
Το Υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο μήνα όρισε τον πρόεδρο του ποδοσφαιρικού συλλόγου της AC Milan Scaroni, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο τόσο της Enel όσο και του ενεργειακού ομίλου Eni, για να προεδρεύσει της εταιρείας κοινής ωφελείας.
Η Ρώμη πρότεινε επίσης τον Flavio Cattaneo, αντιπρόεδρο της εταιρείας τρένων υψηλής ταχύτητας Italo, να αντικαταστήσει τον Francesco Starace, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος από το 2014.
Η Covalis, η οποία έχει μερίδιο περίπου 1% στην Enel, έχει υποβάλει τη δική της λίστα με τους υποψηφίους του διοικητικού συμβουλίου και είπε ότι οι υποψηφιότητες του Υπουργείου Οικονομικών υπονόμευσαν τη "δημοκρατία των μετόχων".
Ενώ υποστήριξε τον Mazzucchelli για πρόεδρο, το νορβηγικό επενδυτικό ταμείο είπε ότι θα στηρίξει άλλους υποψηφίους του διοικητικού συμβουλίου που προτάθηκαν από την ένωση διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων Assogestioni, η οποία εκπροσωπεί θεσμικούς επενδυτές.
Το νορβηγικό αμοιβαίο κεφάλαιο κατείχε μερίδιο 2,17% στην Enel, στα τέλη του 2022, τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία για τα αμοιβαία κεφάλαια.
Τα ιταλικά συνδικάτα Filctem Cgil, Flaei Cisl και Uiltec Uil έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον αντίκτυπο της μάχης στον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας, ζητώντας αυξημένες επενδύσεις και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
«Δεν θα είμαστε παθητικοί θεατές των οικονομικών διαφορών, θέλουμε να έχουμε αντίκτυπο στις στρατηγικές επιλογές που κάνουν οι εταιρείες», ανέφεραν τα τρία συνδικάτα σε κοινή ανακοίνωσή τους.
www.worldenergynews.gr