Σχεδόν 177 εκατ ευρώ κοστίζουν στους καταναλωτές φυσικού αερίου τα μέτρα στα οποία είχε εμπλοκή ο ΔΕΣΦΑ για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Μέτρα που αποδείχθηκαν αχρείαστα και τα οποία απλώς επιβάρυναν ένα ήδη ακριβό καύσιμο.
Πρόκειται για την αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία αλλά και για την εγκατάσταση της πλωτής δεξαμενής FSU στη Ρεβυθούσα.
Το «κουστούμι» για την ενοικίαση αποθηκευτικών χώρων στην Ιταλία κόστισε 135 εκατ. ευρώ, ποσό που θα πληρώσουν όλοι οι καταναλωτές φυσικού αερίου για το «λάθος» να αποδεχθεί η Ελλάδα την υποχρεωτική τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα.
Μάλιστα σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή για την κάλυψη του επιπλέον κόστους, καθώς δεν επαρκούν τα κεφάλαια που είναι διαθέσιμα στον Λογαριασμό Ασφάλειας Εφοδιασμού, ο ΔΕΣΦΑ θα προχωρήσει στη σύναψη δανείου ύψους 80 εκατ. ευρώ, ενώ θα διαθέσει και 65 εκατ. ευρώ από άλλους λογαριασμούς. Το συνολικό ποσό θα επιστραφεί στον ΔΕΣΦΑ εντόκως και σταδιακά έως το 2027 μέσω του τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού το οποίο όλα δείχνουν, ότι θα αυξηθεί πάνω από τα 2,5 ευρώ/MWh που είναι σήμερα.
Όσο δε για το κόστος ενοικίασης και λειτουργίας της πλωτής μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSU) στα ανοιχτά της Ρεβυθούσας, υπολογίζεται σε 41,5 εκατ. ευρώ.
www.worldenergynews.gr