Θετικό …σινιάλο αναμένεται ότι θα δώσει η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων - ΡΑΑΕΥ - η οποία συνεδριάζει σήμερα για να κρίνει την καταλληλόλητα των τεσσάρων επενδυτικών σχημάτων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της «Αριάδνη Interconnection» (100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ) ώστε να περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΑΕΥ αναμένεται να δώσει το ...πράσινο φως και για τα τέσσερα σχήματα, δηλαδή για την κοινοπραξία Macquarie Super Core Infrastructure Fund / Phaethon Holdings, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την ιταλική Terna SpA και την StateGrid International Development Belgium. Όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) η Αρχή φαίνεται, ότι θα δώσει την έγκρισή της ως προς την καταλληλόλητα των τεσσάρων σχημάτων που διεκδικούν την είσοδό τους στη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ που κατασκευάζει την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής καθώς δεν υπάρχουν εμπλοκές ούτε σύγκρουση συμφερόντων από το γεγονός ότι ορισμένες από αυτές δραστηριοποιούνται και στον εγχώριο κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής.
Επίσης, τον …πήχη της ΡΑΑΕΥ φαίνεται, ότι θα περάσει και η State Grid και θα μπορέσει να συμμετάσχει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για το 20% της «Αριάδνη Interconnection», αν και η κινεζική εταιρεία είναι μέτοχος μειοψηφίας και στον ΑΔΜΗΕ με 24%. Αφού δοθεί το πράσινο φως από τη σημερινή Ολομέλεια της ΡΑΕ, ο ΑΔΜΗΕ θα ορίσει την ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες.
Η πρόοδος του έργου
Όσον αφορά στο έργο ήδη έχει ολοκληρωθεί η πόντιση και εγκατάσταση του συνόλου των υποβρυχίων καλωδίων υπερυψηλής τάσης 500 kV τεχνολογίας συνεχούς ρεύματος. Συνολικά η Αριάδνη Interconnection έχει ποντίσει περί τα 1.350 χλμ. ηλεκτρικών καλωδίων και καλωδίων οπτικών ινών μεταξύ της Κορακιάς Ηρακλείου και της Πάχης Μεγάρων. Παράλληλα, έως τα τέλη Ιουνίου θα ολοκληρωθούν και οι εργασίες προστασίας των καλωδίων. Για τις ποντίσεις των καλωδίων χρησιμοποιήθηκαν πέντε εξειδικευμένα πλοία, μεταξύ των οποίων και τα δύο πιο σύγχρονα πλοία καλωδιακών ποντίσεων στον κόσμο, το Aurora και το Leonardo da Vinci.
Επίσης, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι θεμελιώσεις των βασικών κτιρίων των Σταθμών Μετατροπής που θα κατασκευαστούν στα δύο άκρα της διασύνδεσης, δηλαδή στη Δαμάστα Ηρακλείου και στον Ασπρόπυργο Αττικής. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή του υπόγειου τμήματος της όδευσης από το ΚΥΤ Κουμουνδούρου προς το σημείο προσαιγιάλωσης στην Αττική. Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής το οποίο είχε συμβασιοποιηθεί τον Ιούνιο του 2020 ανάμεσα στην Ariadne Interconnection και τις ανάδοχες εταιρείες Prysmian, Nexans, ΝΚΤ-Hellenic Cables και Siemens-ΤΕΡΝΑ προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2024 και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε ένα δισ. ευρώ.
www.worldenergynews.gr