Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Reuters: Η ΕΕ εξετάζει τη μερική έξοδο από τη συνθήκη για την ενέργεια λόγω των ανησυχιών για το κλίμα

Reuters: Η ΕΕ εξετάζει τη μερική έξοδο από τη συνθήκη για την ενέργεια λόγω των ανησυχιών για το κλίμα

 Kράτη μέλη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Ισπανία, ανακοίνωσαν μεμονωμένα σχέδια να αποχωρήσουν ενώ  Κύπρος, Ουγγαρία και της Σλοβακία  έχουν επισημάνει ότι μπορεί να προτιμούν να παραμείνουν

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει μια πρόταση να εγκαταλείψει την διεθνή ενεργειακή συνθήκη που έχει βυθιστεί στις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή, αλλά αφήνει επιλογή στις επιμέρους χώρες να παραμείνουν σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters.

Η Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας του 1998 επιτρέπει στις ενεργειακές εταιρείες να μηνύσουν τις κυβερνήσεις για πολιτικές που βλάπτουν τις επενδύσεις τους, ένα σύστημα που αρχικά σχεδιάστηκε για να στηρίξει τις επενδύσεις στον τομέα.

Όμως τα τελευταία χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί για να αμφισβητήσει τις κλιματικές πολιτικές που απαιτούν το κλείσιμο των έργων ορυκτών καυσίμων - εγείροντας ανησυχίες ότι η συνθήκη υπονομεύει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι μια συντονισμένη έξοδος της ΕΕ από τη συνθήκη φάνηκε «αναπόφευκτη», αφού κράτη μέλη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Ισπανία, ανακοίνωσαν μεμονωμένα σχέδια να αποχωρήσουν.

Ωστόσο, μερικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, έχουν επισημάνει ότι μπορεί να προτιμούν να παραμείνουν σε μια ενημερωμένη έκδοση της συμφωνίας - αφήνοντας τις Βρυξέλλες να αναζητούν έναν τρόπο που θα κατευνάσει όλα τα μέλη της.


Πρόταση

Μια νέα πρόταση, την οποία θα συζητήσουν διπλωμάτες χωρών της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα, ανέφερε ότι η ΕΕ των 27 χωρών θα πρέπει να συμφωνήσει να αποχωρήσει από κοινού από τη συνθήκη, αλλά ταυτόχρονα, να αφήσει ορισμένες μεμονωμένες χώρες της ΕΕ να παραμείνουν σε μια εκσυγχρονισμένη έκδοση της συνθήκης.

Αυτό θα παρείχε στις χώρες της ΕΕ και στους νομοθέτες που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης «διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει έγκαιρη και ταχεία αποχώρηση της ΕΕ», ανέφερε η πρόταση, την οποία είδε το Reuters.

Θα μπορούσε επίσης να ξεμπλοκάρει μια σχεδιαζόμενη αναβάθμιση της συνθήκης -η οποία είχε στόχο να αντιμετωπίσει ορισμένες από τις ανησυχίες για το κλίμα, αλλά γνώρισε μικτή υποδοχή από χώρες της ΕΕ και κριτική από ακτιβιστές - και στη συνέχεια να αφήσει ορισμένες χώρες της ΕΕ να παραμείνουν στην εκσυγχρονισμένη συνθήκη, αναφέρει το έγγραφο.
Η απόφαση των περίπου 50 υπογραφόντων της συνθήκης να εγκρίνουν την αναβάθμιση έχει ανασταλεί ενώ οι χώρες της ΕΕ συζητούν την επόμενη κίνησή τους.

Στην τρέχουσα κατάστασή της, η μη μεταρρυθμισμένη συνθήκη έχει μια «ρήτρα λήξης ισχύος» που θα προστατεύει τις υπάρχουσες επενδύσεις ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη για 20 χρόνια ακόμη και μετά την αποχώρηση της ΕΕ.

Η ΕΕ λέει ότι υπονομεύει τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή. Η μεταρρυθμισμένη έκδοση θα επέτρεπε στην ΕΕ να συντομεύσει αυτή την προστασία, αλλά θα ήταν ακόμα 10 χρόνια.

Η πρόταση συντάχθηκε από τη Σουηδία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και προεδρεύει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Εάν κερδίσει την υποστήριξη των χωρών, οι Βρυξέλλες θα συντάξουν νομικά κείμενα για να προχωρήσουν στην έξοδο της EE.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης