Τελευταία Νέα

Σδούκου: Με 1.800 αιτήσεις η πρεμιέρα της πλατφόρμας για τα Φωτοβολταϊκά

Σδούκου: Με 1.800 αιτήσεις η πρεμιέρα της πλατφόρμας για τα Φωτοβολταϊκά
Τα ποσοστά της επιδότησης κυμαίνονται από 45% μέχρι και 75% για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Στην πλατφόρμα για τα Φωτοβολταϊκά στη Στέγη που άνοιξε την Τρίτη και τις 1.800 αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, την πρώτη μέρα λειτουργίας, αναφέρθηκε η Αλεξάνδρα Σδούκου.

Εξηγώντας τις λεπτομέρειες του προγράμματος, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας,κ. Σδούκου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, σημείωσε ότι με αυτό το πρόγραμμα μπορεί κανείς να επιδοτηθεί για να εγκαταστήσει ένα μικρό φωτοβολταϊκό στη στέγη του σπιτιού του σε συνδυασμό όμως με ένα σύστημα αποθήκευσης υποχρεωτικά ως πακέτο, δηλαδή ένα μικρό φωτοβολταϊκό και μία μικρή μπαταρία για να μπορέσει να αποθηκεύει μέχρι κάποια ώρα την ενέργεια που παράγει.

«Έχουμε φτιάξει ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο είναι πολύ απλό και χρηστικό. Δεν θα χρειαστούν δικαιολογητικά παρά μόνο ο αριθμός της παροχής. Ουσιαστικά μπαίνει κανείς με τους κωδικούς του taxisnet και από κει και πέρα το μόνο που καταθέτει είναι τον αριθμό της παροχής ρεύματος. Τα ποσοστά της επιδότησης κυμαίνονται από 45% μέχρι και 75% για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Κάποιος που έχει ένα οικογενειακό εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ λαμβάνει επιδότηση 45% και κάποιος που έχει έως 40.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα λαμβάνει επιδότηση 55%» σημείωσε η κ. Σδούκου.

«Πρώτα απ’ όλα, κάποιος θα πρέπει να δει περίπου ποια είναι η κατανάλωση στο ρεύμα που έχει κάθε χρόνο. Περίπου, ας πούμε ότι έχει εξακόσιες κιλοβατώρες, είναι συνήθως η πλειοψηφία για ένα μέσο νοικοκυριό, δηλαδή 7.000 κιλοβατώρες το χρόνο. Προφανώς θα χρειαστεί κάποιον ειδικό για να του πει το φωτοβολταϊκό του πόσο πρέπει να είναι, πόσα κιλοβάτ. Αυτό που περιέγραψα είναι περίπου πέντε κιλοβάτ. Θα το εγκαταστήσει, το φωτοβολταϊκό αυτό ουσιαστικά απλά μπαίνει στην πρίζα για να λειτουργήσει και από κει και πέρα αρχίζει να παράγει την ενέργεια του. Στο τέλος του έτους γίνεται ένας συμψηφισμός της ενέργειας που παρήγαγε το φωτοβολταϊκό με την ενέργεια που καταναλώθηκε τελικά. Αναλόγως, αν έχεις τελικά καταναλώσει ενέργεια παραπάνω από το φωτοβολταϊκό σου, θα πληρώσεις το πρόσθετο κόστος» είπε αναλυτική η Γενική Γραμματέας Ενέργειας.

Ένα σύστημα, όπως αυτό που περιέγραψε η κ. Σδούκου, των 7 χιλιάδων κιλοβατωρών το χρόνο, κοστίζει περίπου 14.000 ευρώ, σημείωσε, τονίζοντας πως αυτή η επένδυση χωρίς την επιδότηση θα έκανε απόσβεση στα 10 χρόνια. «Αυτή τη στιγμή με την επιδότηση θα λάβει περίπου στις 7.000 ευρώ και θα χρειαστεί να βάλει τα υπόλοιπα με ίδια κεφάλαια, ωστόσο να πω ότι και οι τράπεζες όμως είναι πολύ θετικές και υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνουν, που βοηθούν. Με την επιδότηση ουσιαστικά για αυτό το σύστημα, αποσβένει αυτή την επένδυση σε 4 χρόνια» συμπλήρωσε.

Η αλλαγή θερμοσίφωνα

«Το δεύτερο πρόγραμμα που και αυτό το δουλεύουμε πυρετωδώς για να είναι στον αέρα αρχές της επόμενης εβδομάδας, θέλουμε πολύ λίγες μέρες ακόμη για να ολοκληρώσουμε τα γραφειοκρατικά του προγράμματος αφορά στην αλλαγή θερμοσίφωνα. Εδώ έχουμε έναν προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ. Με αυτό τον προϋπολογισμό υπολογίζουμε ότι θα ωφεληθούν περίπου 120.000 νοικοκυριά. Η προϋπόθεση για να μπει κανείς σε αυτό το πρόγραμμα είναι να έχει σήμερα στο σπίτι του έναν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, τονίζω όχι ηλιακό, διότι το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να μειώσουμε και ως χώρα την κατανάλωση» προσέθεσε η κ. Σδούκου.

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας θα πρέπει να είναι άρτιος, να είναι λειτουργικός διότι θα πρέπει να απεγκατασταθεί ουσιαστικά και να δοθεί προς ανακύκλωση για να αντικατασταθεί με έναν ηλιακό. Εδώ τα ποσοστά των επιδοτήσεων είναι από 50% μέχρι 60%, ανάλογα με το εισόδημα του καθενός. «Δηλαδή, κάποιος που έχει ένα μέσο ετήσιο εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ ανά μέλος οικογένειας, δηλαδή είμαστε μία οικογένεια τετραμελής, έχουμε ένα εισόδημα 20.000 ευρώ, 5.000 ανά μέλος, σε αυτή την περίπτωση λαμβάνει κανείς 60% επιδότηση. Αν το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας είναι έως 30.000 ευρώ, για μια τετραμελή οικογένεια 120.000 ευρώ, σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό είναι 50%» ανέφερε η κ. Σδούκου.

Το πρόγραμμα αυτό θα λειτουργήσει επίσης, με ένα πληροφοριακό σύστημα. Θα μπουν οι αιτήσεις στο σύστημα, θα δοθεί δηλαδή κάποιος ικανός χρόνος να μπουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, μετά θα κλείσει η πλατφόρμα, θα γίνει ένας προσωρινός πίνακας κατάταξης των δικαιούχων με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και αυτοί στη συνέχεια θα λάβουν ένα ψηφιακό voucher το οποίο ουσιαστικά είναι δύο επιταγές, η πρώτη είναι η επιδότηση της αγοράς του προϊόντος και η δεύτερη αφορά στην τοποθέτηση, δηλαδή οι συμπληρωματικές υπηρεσίες.

«Θα προσπαθήσουμε να βρούμε και άλλους πόρους στη συνέχεια, σε όσους είναι μέσα, όπως κάναμε και με το πρόγραμμα Ανακύκλωση Συσκευών, να βρίσκουμε σταδιακά πόρους και να τους ρίχνουμε μέσα στο πρόγραμμα, έτσι ώστε όσοι βρίσκονται στην λίστα των επιλαχόντων να έχουν το δικαίωμα και αυτοί να ωφεληθούν» είπε καταλήγοντας η κ. Σδούκου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης