Το τεράστιο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» οδήγησε χθες στην κατάρρευση της πλατφόρμας. Ειδικότερα, το μαζικό ενδιαφέρον νοικοκυριών και αγροτών, αλλά και τεχνικά προβλήματα της ψηφιακής πύλης του ΔΕΔΔΗΕ την έθεσαν τελικά εκτός λειτουργίας. Έτσι όσοι επιχειρούσαν από χθες το μεσημέρι, οπότε άνοιξε η πλατφόρμα, να την επισκεφτούν έβλεπαν το εξής μήνυμα: «Κάτι πήγε στραβά. Ξαναπροσπαθήστε αργότερα». Αλλά και όσοι κατάφερναν να εισέλθουν με τους κωδικούς TAXISNET, δεν μπορούσαν να προχωρήσουν.
Έτσι, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έδωσε εντολή να «παγώσει» η πλατφόρμα, ώστε να μπορέσει ο ανάδοχος του έργου, η PWC (PricewaterhouseCoopers) να αποκαταστήσει τα τεχνικά προβλήματα. Τελικά, η πλατφόρμα ξανάνοιξε περίπου πέντε ώρες αργότερα, δηλαδή κατά τις 7.30 μ.μ. και εντός λίγης ώρας είχαν διεκπεραιωθεί 250 αιτήσεις, ενώ είχαν υποβληθεί άλλες 1.700, οι οποίες ήταν στην αναμονή για να πάρουν το «πράσινο» φως.
Όλες αυτές οι αιτήσεις αφορούσαν νοικοκυριά και αγρότες που είχαν ήδη λάβει όρους σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού συστήματος, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Να θυμίσουμε ότι το προηγούμενο διάστημα η πλατφόρμα ήταν ανοιχτή μόνο για την έκδοση όρων σύνδεσης και ήδη περίπου 4.000 ωφελούμενοι έχουν εξασφαλίσει την ....πολυπόθητη σύμβαση.
Οι 4 κατηγορίες δικαιούχων
Αυτά τα περίπου 4.000 νοικοκυριά και αγρότες έχουν προτεραιότητα στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες». Ωστόσο, συνολικά οι ωφελούμενοι θα είναι 35.000 με 36.000, οπότε δεν χρειάζεται πανικός, καθώς έχει εξασφαλιστεί προϋπολογισμός ξεχωριστά για κάθε μία από τις τέσσερις κατηγορίες που μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Για τα ευάλωτα νοικοκυριά (εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με σύστημα αποθήκευσης) ο προϋπολογισμός έχει οριστεί στα 45 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να επιδοτήσει 5.000 δικαιούχους. Για τα νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα κάτω των 40.000 ευρώ, ο προϋπολογισμός είναι στα 100 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί με αυτόν να επιδοτηθούν 15.000 φωτοβολταϊκά συστήματα με μονάδα αποθήκευσης.
Για τα νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ ή οικογενειακό άνω των 40.000 ευρώ, έχουν προβλεφθεί 63 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται, ότι θα επιδοτήσουν 10.000 συστήματα (φβ με μπαταρία), ενώ για τους αγρότες έχουν προβλεφθεί 30 εκατ. ευρώ και θα καλυφθούν 5.000 με 6.000 συστήματα με ή δίχως μπαταρίες.
Η μέγιστη επιλέξιμη εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων ανά εγκατάσταση που θα χρηματοδοτείται είναι 10,8kW ενώ το σύστημα αποθήκευσης θα πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο εγκατεστημένη χωρητικότητα ίση με την εγκατεστημένη ισχύ παραγωγής του φωτοβολταϊκού σταθμού για μία ώρα.
Προϋποθέσεις υποβολής αίτησης
1) Για την υπαγωγή κάθε αίτησης λαμβάνεται υπόψη η παροχή κατανάλωσης του ενδιαφερομένου η οποία αναγράφεται και στην Σύμβαση Σύνδεσης που έχει συναφθεί με τον ΔΕΔΔΗΕ.
- Αίτηση υποβάλλεται από τα νοικοκυριά ή τον αγρότη που αποτυπώνεται ως αντισυμβαλλόμενος του ΔΕΔΔΗΕ στην Σύμβαση Σύνδεσης για την ανάπτυξη του εν λόγω φωτοβολταϊκού σταθμού και του συστήματος αποθήκευσης.
- Για να υποβάλλει αίτηση ένας ωφελούμενος θα πρέπει να διαθέτει υποχρεωτικά ΑΦΜ, και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του, καθώς και:
α) στην περίπτωση των νοικοκυριών των Κατηγοριών Β και Γ, το φυσικό πρόσωπο να έχει υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2021 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως υπόχρεος ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.
β) Στη περίπτωση των αγροτών, να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
- Ως προς τους επιλέξιμους ωφελούμενους του προγράμματος διευκρινίζεται ότι:
α) Επιλέξιμοι ωφελούμενοι στην κατηγορία Α (Ευάλωτα Νοικοκυριά), είναι οι δικαιούχοι κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, κατά την υποβολή της αίτησης, σύμφωνα με το Μητρώο Ευάλωτων Πελατών που τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ.
β) Επιλέξιμοι ωφελούμενοι στην κατηγορία Δ (Αγρότες) είναι αποκλειστικά οι επαγγελματίες αγρότες και οι αγρότες ειδικού καθεστώτος, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
γ) Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2021) ως κάτοικοι εξωτερικού.
δ) Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι οι οποίοι το 2021 υπέβαλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν το 2021 κάτοικος εξωτερικού.
ε) Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλουν αυτοτελώς δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική δήλωση) δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.
- Στο πλαίσιο υποβολής της αίτησης επισημαίνεται ότι:
α) Τα νοικοκυριά μπορούν να υποβάλλουν μία και μόνο αίτηση που αφορά μία και μόνο κατοικία, για την οποία συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
αα) Αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντος (ιδιόκτητη, μισθωμένη ή παραχωρημένη).
αβ) Διαθέτει ενεργή, οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας του αιτούντος.
β) Για τα Ευάλωτα Νοικοκυριά, ο αιτών μπορεί να υποβάλλει αίτηση αποκλειστικά για τη παροχή για την οποία έχει δηλώσει και δικαιούται το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
γ) Για τους αγρότες, ο αιτών μπορεί να υποβάλλει και παραπάνω από μία αιτήσεις που αντιστοιχούν η κάθε μία σε μία ενεργή παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης σύμφωνα με το Μητρώο που τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ, μέσω της οποίας πραγματοποιείται και η ταυτοποίηση του αιτούντος.
δ) Σε περίπτωση υποβολής αίτησης για αγροτική παροχή ή αγροτικές παροχές, επιτρέπεται ο αγρότης να υποβάλλει αίτηση και για τη κατοικία του.
ε) Δεν είναι δυνατή η υποβολή άνω της μίας αίτησης για την ίδια κατοικία ή παροχή ρεύματος.
Σε περίπτωση απόρριψης ή ακύρωσης/ανάκλησης της υποβληθείσας αίτησης από τον ίδιο τον αιτούντα επιτρέπεται η υποβολή νέας αίτησης, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι στην εν λόγω κατηγορία. Δεν επιτρέπεται η ακύρωση/ανάκληση, υποβληθείσας αίτησης από τον ίδιο αιτούντα πάνω από δύο φορές.
Η επιδότηση του φωτοβολταϊκού συστήματος ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% με 60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες. Επιπλέον, προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία, συζύγους κι εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
www.worldenergynews.gr