Ενέργεια

ΗΠΑ: Η τελευταία άνοδος στην παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού… και μετά CCS

ΗΠΑ: Η τελευταία άνοδος στην παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού… και μετά CCS

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να εκτιναχθεί κατά 17% στα 2,6 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boepd) έως το 2025

 

Μετά από σχεδόν έναν αιώνα, η παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ οδεύει προς το αποκορύφωμά της με τις νέες πλατφόρμες να παρέχουν την τελευταία άνοδο, καθώς η περιοχή γίνεται hot spot για την ταφή των αερίων του θερμοκηπίου.

Ορισμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Exxon Mobil έχουν κάνει ντάμπινγκ περιουσιακά στοιχεία στον Κόλπο, την κύρια υπεράκτια πηγή πετρελαίου της χώρας, και πλέον στοχεύουν στην υπόγεια δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου.

Η περιοχή, σύντομα θα μπορούσε να γίνει αμφισβητούμενο έδαφος για το πετρέλαιο, τη δέσμευση άνθρακα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λένε οι αναλυτές.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ αναμένεται να εκτιναχθεί κατά 17% στα 2,6 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boepd) έως το 2025, από περίπου 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος, προτού αρχίσει να μειώνεται, σύμφωνα με την Wood Mackenzie.

Η άνοδος αντανακλά την έκρηξη νέων πλατφορμών από τη Shell, την BP , τη Chevron και άλλες εταιρείες, που είχαν ξεκινήσει πριν η πανδημία χτυπήσει την παγκόσμια ζήτηση και αναγκάσει τις εταιρείες να μειώσουν τις επενδύσεις.

Τρεις από τις νέες πλατφόρμες θα προσθέτουν 315.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα - σχεδόν όσο τα 365.0000 bpd που θα αντλεί φέτος η Pioneer Natural Resources, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Στο Συνέδριο Υπεράκτιας Τεχνολογίας (OTC) αυτή την εβδομάδα, το οποίο προσελκύει ετησίως περισσότερους από 50.000 ειδικούς, σχεδόν το ένα τέταρτο των παρουσιάσεων θα περιλαμβάνει υπεράκτια αιολική ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δέσμευση άνθρακα και μετάβαση ενέργειας, λένε οι διοργανωτές.

Επενδύσεις στην δέσμευση άνθρακα

Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) έχει ήδη φέρει νέες επενδύσεις καθώς εταιρείες όπως η Exxon, η Occidental και η Talos Energy αγοράζουν εγκαταστάσεις για την αποθήκευση CO2 από διυλιστήρια πετρελαίου, χημικούς κατασκευαστές και παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου(LNG).

Τα CCS "θα γίνει σίγουρα σημαντικό μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας" στη λεκάνη, δήλωσε ο ερευνητής της Wood Mackenzie Scott Nance. Η ανάπτυξη πετρελαίου θα εξακολουθεί να κυριαρχεί στη περιοχή, αλλά θα πρέπει να συνυπάρχει με CCS και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η υπεράκτια αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Ο άνεμος, οι ανανεώσιμες πηγές, η δέσμευση άνθρακα και η ενεργειακή μετάβαση αποτελούν το 24% των πάνελ OTC φέτος, λένε οι διοργανωτές του συνεδρίου, με γεωτρήσεις, ολοκληρώσεις φρεατίων και μηχανική δεξαμενών μόλις το 15% των συνεδριών και η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα είναι ο παροπλισμός και η παράταση ζωής – για έργα πετρελαίουπου πλησιάζουν στο τέλος τους.

Ωστόσο, η τελευταία μεγάλη άνοδος νέας παραγωγής πετρελαίου της περιοχής θα είναι εντυπωσιακό: η Shell αναμένει να προσθέσει 100.000 boepd από τη νέα πλατφόρμα Vito, η BP θα προσθέσει 140.000 boepd από το Argos, την πρώτη νέα πλατφόρμα της μετά την πετρελαιοκηλίδα του Deepwater Horizon πριν από 15 χρόνια.

Το επόμενο έτος, η Shell και η Chevron στοχεύουν να ξεκινήσουν το έργο Whale των 100.000 boepd, ενώ η Chevron ολοκληρώνει τη θέση σε λειτουργία για το έργο Anchor των 75.000 bpd. Η LLOG Exploration και η Repsol σχεδιάζουν την πλατφόρμα Salamanca που θα αντλεί 60.000 bpd αργού μέχρι τα μέσα του 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης