Ενέργεια

Πετρέλαιο: Αυξήθηκαν οι εξαγωγές των ΗΠΑ τον Απρίλιο – Άνοδος στη ζήτηση από Κίνα

Πετρέλαιο: Αυξήθηκαν οι εξαγωγές των ΗΠΑ τον Απρίλιο – Άνοδος στη ζήτηση από Κίνα

Εκτιμάται ότι η άνοδος τον Απρίλιο θα είναι κατά μέσο όρο περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd)

 

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα, με βάση το ρεκόρ 4,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τον Μάρτιο, καθώς τα κινεζικά διυλιστήρια αγόρασαν φορτία για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση καυσίμων, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων και αναλυτές που επικαλείται το Reuters.

Οι εξαγωγές αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 22% πέρυσι σε σχέση με το 2021 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βρετανία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και άλλαξαν τις παγκόσμιες ροές.

Πρόσφατα, ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης στην Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, έχουν προσελκύσει φορτία από τη Ρωσία και η ταξιδιωτική ζήτηση στις ΗΠΑ, ενίσχυσαν επίσης την κατανάλωση βενζίνης και αεροπορικών καυσίμων.

«Αυτή τη στιγμή, υποθέτουμε ότι ο Απρίλιος θα είναι κατά μέσο όρο περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), αλλά υπάρχει ανοδικός κίνδυνος για αυτόν τον αριθμό», δήλωσε η Jenna Delaney, επικεφαλής του αργού πετρελαίου της Βόρειας Αμερικής στη Energy Aspects.

Οι εξαγωγές του Απριλίου «ήταν μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια ημερησίως λιγότερες από τον Μάρτιο, κάτι που προκαλεί έκπληξη», δήλωσε ο Rohit Rathod, αναλυτής αγοράς στη Vortexa. «Δεν αναμενόταν ότι οι εξαγωγές θα παρέμεναν πάνω από τα 4 εκατομμύρια», είπε.


Τιμές

Οι ευνοϊκές τιμές του αμερικανικού αργού σε σύγκριση με τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς Brent δημιούργησαν μια αναταραχή φορτίων στο εξωτερικό τον Απρίλιο, δήλωσε ένας μεσίτης με έδρα τις ΗΠΑ.

Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύτηκε με μέση έκπτωση 6,47 δολαρίων έναντι του Brent τον Φεβρουάριο και ήταν σχεδόν 6 δολάρια χαμηλότερα το πρώτο εξάμηνο του Μαρτίου. Όταν το spread είναι μεγαλύτερο από μείον 6 δολάρια, οι ξένοι αγοραστές έχουν κίνητρο να αγοράσουν περισσότερο πετρέλαιο που συνδέεται με αργό των ΗΠΑ.

Οι εξαγωγές του Απριλίου στην Κίνα επρόκειτο να αγγίξουν περίπου τα 850.000 βαρέλια την ημέρα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler και της Refinitiv Eikon, καθώς οι εξαγωγές προς την Ευρώπη και άλλες ασιατικές χώρες μειώθηκαν.

Τον Μάρτιο, οι εξαγωγές των ΗΠΑ στην Κίνα έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών.

Οι συνολικές εξαγωγές ρεκόρ Μαρτίου-Απριλίου είναι απίθανο να συνεχιστούν, εκτιμούν οι αναλυτές για τον Μάιο Οι εξαγωγές των ΗΠΑ θα μειωθούν σε περίπου 3,78 εκατομμύρια bpd τον Μάιο, εκτιμά η Energy Aspects.

Την Παρασκευή, η έκπτωση WTI-Brent μειώθηκε στα μείον 3,21 δολάρια το βαρέλι, την μικρότερη διαφορά από τον Ιούνιο, ένα επίπεδο που είναι πιθανό να μειώσει τις εξαγωγές των ΗΠΑ στην Κίνα τον Μάιο.

Η πτώση των τιμών του αργού στη Μέση Ανατολή θα μειώσει τη ζήτηση για ποιότητες των ΗΠΑ. Η πριμοδότηση αργού πετρελαίου Murban του Άμπου Ντάμπι στο Ντουμπάι, για παράδειγμα, μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλά δύο ετών, καθιστώντας πιο οικονομική για τα ασιατικά διυλιστήρια να επεξεργάζονται σε σύγκριση με το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ.

«Τα spreads δείχνουν ότι το arb (WTI-Brent) έχει κλείσει», δήλωσε trader με έδρα τις ΗΠΑ, αναφερόμενος σε μια δυναμική της αγοράς που σηματοδοτεί το όφελος της τιμής από την αγορά αμερικανικού αργού στο εξωτερικό.


www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης