Τέτοια σχόλια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αστάθεια της αγοράς πετρελαίου στο μέλλον, σημείωσε.
Ο Al Ghais είπε επίσης ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της μια ομάδα γνωστή ως OPEC+, δεν στόχευαν τις τιμές του πετρελαίου αλλά επικεντρώνονταν στα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς. Το να δείχνεις και να παραποιείς τις ενέργειες των εξαγωγέων πετρελαίου και των συμμάχων τους είναι «αντιπαραγωγικό», είπε.
Ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, άσκησε κριτική στην αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ομίλου OPEC+ νωρίτερα αυτόν τον μήνα για περικοπές παραγωγής κατά 1,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) από τον Μάιο έως το τέλος του 2023.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman είχε πει, δύο εβδομάδες πριν από την απόφαση ότι ο όμιλος θα τηρήσει τις περικοπές παραγωγής που είχε συμφωνήσει τον Οκτώβριο μέχρι το τέλος του έτους.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι μετά την απόφαση, έχοντας υποχωρήσει έως και 70 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο μήνα.
Άνοδος τιμών
Ο Birol, σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Τετάρτη, είπε ότι ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να είναι προσεκτικός όσον αφορά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, καθώς αυτό θα μεταφραστεί σε μια πιο αδύναμη παγκόσμια οικονομία.
Την Πέμπτη, ο Al Ghais είπε ότι το να κατηγορεί κανείς το πετρέλαιο για τον πληθωρισμό είναι «λανθασμένο και τεχνικά λανθασμένο» και ότι οι επανειλημμένες εκκλήσεις του IEA να σταματήσει να επενδύει στο πετρέλαιο είναι αυτό που θα οδηγήσει σε αστάθεια της αγοράς.
«Αν κάτι οδηγήσει σε μελλοντική αστάθεια, είναι οι επανειλημμένες εκκλήσεις του IEA να σταματήσει να επενδύει στο πετρέλαιο, γνωρίζοντας ότι όλες οι προοπτικές βάσει δεδομένων προβλέπουν την ανάγκη για περισσότερο από αυτό το πολύτιμο εμπόρευμα για να τροφοδοτήσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και ευημερία στις επόμενες δεκαετίες, ιδίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο».
Ο ΟΠΕΚ+ και ο IEA έχουν αναταράξει τους τελευταίους μήνες τις προοπτικές τους για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση πετρελαίου.
Η Σαουδική Αραβία, ο ντε φάκτο ηγέτης του ΟΠΕΚ, κατηγόρησε επίσης τον IEA με έδρα το Παρίσι και τις αρχικές του προβλέψεις για πτώση 3 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως στη ρωσική παραγωγή λόγω της εισβολής στην Ουκρανία πέρυσι για την απόφαση της Ουάσιγκτον να πουλήσει πετρέλαιο. από τα αποθέματά της.
Ο πρίγκιπας Abdulaziz περιέγραψε την πρόβλεψη ως «τρομακτική».
Ο ΟΠΕΚ + αποφάσισε πέρυσι ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί δεδομένα από την ενεργειακή εποπτική αρχή της Δύσης κατά την αξιολόγηση της κατάστασης της αγοράς πετρελαίου.
www.worldenergynews.gr