Ύστερα από δύο χρόνια υλοποίησης στην Ελλάδα του προγράμματος «Υιοθέτησε μια παραλία» τα εθνικά γραφεία του WWF σε Ελλάδα, Τουρκία και Τυνησία ενώνουν δυνάμεις, με στόχο την ανάπτυξη μιας παν-μεσογειακής πλατφόρμας παρακολούθησης της παράκτιας ρύπανσης.
Ο κοινός στόχος
Ο στόχος κοινός: Η συλλογή για πρώτη φορά, ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων για την παράκτια πλαστική ρύπανση σε ένα τμήμα της Μεσογείου, με απώτερο σκοπό την καταπολέμησή της.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε στην Ελλάδα τον Μάιο του 2021, ενώ η επέκτασή του στην περιοχή της Μεσογείου επιτυγχάνεται με την υποστήριξη του Fondation Audemars-Watkins μέσω του WWF International.
Με έμφαση στις τρεις αυτές χώρες εστίασης στις τρεις ηπείρους που περιβάλλουν τη Μεσόγειο (Τουρκία, Τυνησία και Ελλάδα), η επέκταση αυτή αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας παν- μεσογειακής πλατφόρμας παρακολούθησης της παράκτιας ρύπανσης στη συγκεκριμένη περιοχή.
Γιατί, όμως είναι τόσο σημαντικό να συγκεντρωθούν στοιχεία για τη Μεσόγειο;
Σύμφωνα με το WWF, η Μεσόγειος φιλοξενεί 150 εκατομμύρια ανθρώπους και υποδέχεται περισσότερους από 400 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.
Όπως αποδεικνύεται από τα επίπεδα ρύπανσης των ακτών της όμως, η Μεσόγειος θάλασσα είναι μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη με πλαστική ρύπανση.
Σύμφωνα μάλιστα, με παλαιότερη έκθεση του WWF, υπολογίζεται πως κάθε χρόνο 570.000 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στα νερά της Μεσογείου (είναι δηλαδή, σαν να ρίχνουμε στη θάλασσα 33.800 πλαστικά μπουκάλια το λεπτό).
Σύμφωνα πάντα με την Οργάνωση: Υπό αυτές τις συνθήκες, υπάρχει η άμεση ανάγκη συστηματικής καταγραφής της παράκτιας ρύπανσης από πλαστικά, προκειμένου να γίνει σαφές το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισής του.
Η πρώτη πανελλαδική πλατφόρμα καταγραφής της παράκτιας ρύπανσης και τα top 5 συχνότερα είδη απορριμμάτων
Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, 135 εθελοντικές ομάδες (σχολεία, προσκοπικά συστήματα, συλλογικότητες, κα) έχουν «υιοθετήσει» συνολικά 149 παραλίες σε όλη τη χώρα, καταγράφοντας περισσότερα από 185.800 απορρίμματα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόλις 5 είδη απορριμμάτων αποτελούν πάνω από το 50% των συνολικών ευρημάτων που έχουν καταγραφεί στις παραλίες από την αρχή του προγράμματος. Αυτά είναι:
• τα αποτσίγαρα με ποσοστό 23,9%
• τα μικρά κομμάτια πλαστικών από 2,5 έως 50 cm (όχι φελιζόλ) με ποσοστό 10%,
• ακολουθούν τα καλαμάκια με ποσοστό 7,1% σκαρφαλώνοντας στην 3η θέση από την 4η θέση στην οποία βρίσκονταν το 2021, παρότι θεωρητικά έχει απαγορευτεί η διάθεσή τους στην αγορά από τον Ιούλιο του 2021,
• τα πλαστικά καπάκια ποτών- νερού με ποσοστό 6,7%, και
• τα μικρά κομμάτια φελιζόλ (2,5- 50cm) με ποσοστό 4,6%.
Ο ρόλος των εθελοντών
«Μέσα από το πρόγραμμα και με την καθοριστική συμβολή των εθελοντικών ομάδων, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε την πρώτη ολοκληρωμένη πανελλαδική πλατφόρμα καταγραφής της παράκτιας ρύπανσης, που ήδη μας δίνει πρόσβαση σε πολύτιμα δεδομένα.
Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η συλλογή στοιχείων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την κατανόηση και την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία», συνεχίζεται...
Στόχος τώρα, είναι να συλλέξουμε δεδομένα για την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στη Μεσόγειο και να συμβάλλουμε στο να καταστεί προτεραιότητα ο περιορισμός της πλαστικής ρύπανσης στη συγκεκριμένη περιοχή», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, υπεύθυνος του προγράμματος «Υιοθέτησε μια παραλία».
Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» συνεχίζεται στην Ελλάδα και όποιος επιθυμεί να δηλώσει συμμετοχή, μπορεί να μελετήσει τις οδηγίες του προγράμματοςκαι στη συνέχεια να στείλει e-mail στο:adoptabeach@wwf.gr.
Σημειώνεται πως το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, η διαδικασία της καταγραφής των θαλάσσιων απορριμμάτων διεξάγεται βάσει του κοινώς αποδεκτού πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Ομάδας για την παρακολούθηση της παράκτιας ρύπανσης από απορρίμματα, ενώ στρατηγικός συνεργάτης του προγράμματος είναι το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.
www.worldenergynews.gr
WWF: Οι μεσογειακές χώρες ενώνουν δυνάμεις στην αντιμετώπιση της παράκτιας ρύπανσης
Ο στόχος των μεσογειακών κρατών κοινός: Η συλλογή ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων για την παράκτια ρύπανση από πλαστικά σε ένα τμήμα της Μεσογείου, με απώτερο σκοπό την καταπολέμησή της