Οι top 100 εταιρίες της Ευρώπης ζητούν στοχευμένα μέτρα από τις κυβερνήσεις για Υπεράκτια Αιολικά

Οι top 100 εταιρίες της Ευρώπης ζητούν στοχευμένα μέτρα από τις κυβερνήσεις για Υπεράκτια Αιολικά
Σύμφωνα με το Reuters, ένα προσχέδιο της συμφωνίας δείχνει μια συνδυασμένη φιλοδοξία 120 GW έως το 2030, από περίπου 30 GW τώρα και 300 GW έως το 2050.
Η υπεράκτια αιολική βιομηχανία παρέδωσε την Δευτέρα μια μακρά λίστα υποχρεώσεων στους Eυρωπαίους ηγέτες που συγκεντρώνονται για τη μεγαλύτερη σύνοδο κορυφής για την ενέργεια της Βόρειας Θάλασσας, προειδοποιώντας τους ότι οι τρέχουσες πολιτικές δεν μπορούν να προσφέρουν τη μαζική αύξηση που απαιτείται για την υποστήριξη των στόχων των πολιτικών τους, όπως μεταφέρει το Recharge.

Περισσότερες από 100 εταιρείες που εκτείνονται στην υπεράκτια αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας και συναφείς τομείς, όπως το πράσινο υδρογόνο, υπέγραψαν κοινή δήλωση απαιτώντας δράση σε ζητήματα που κυμαίνονται από τις λιμενικές υποδομές – όπου ο κλάδος θέλει να δει 9,9 δισ. σε αποτελεσματικότερους μηχανισμούς χρηματοδότησης και σχεδιασμό κρατικών δημοπρασιών.

Πολιτικοί ηγέτες από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο συναντήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Βόρειας Θάλασσας στην Οστάνδη του Βελγίου, για να συμφωνήσουν συλλογικούς στόχους για την υπεράκτια ανάπτυξη αιολικής ενέργειας και νέες πρωτοβουλίες όπως τα ενεργειακά νησιά και συνδεδεμένα δίκτυα.

Προσχέδιο για 120 GW έως το 2030 και 300 GW έως το 2050

Σύμφωνα με το Reuters, ένα προσχέδιο της συμφωνίας δείχνει έναν συνδυασμένο στόχο 120 GW έως το 2030, από περίπου 30 GW τώρα και 300 GW έως το 2050.
Αλλά μια δήλωση της WindEurope που συνοδεύει τη δήλωση του κλάδου – υπογεγραμμένη από υπεράκτιους αιολικούς όπως οι Orsted, Iberdrola και RWE μαζί με νεότερους παίκτες όπως η BP και η Shell – προειδοποιεί: «Οι κυβερνήσεις που συνορεύουν με τις Βόρειες Θάλασσες κατανοούν ότι για να γίνει αυτό πραγματικότητα, σημαντικές νέες επενδύσεις χρειάζονται για την παραγωγική ικανότητα αιολικής ενέργειας και την υποστηρικτική υποδομή».

Πρόσφατες δηλώσεις πολιτικής υψηλού προφίλ, όπως ο νόμος της ΕΕ για το Net Zero Industry Act (NZIA) «υστερούν προς το παρόν», με τους ισχυρισμούς ότι είναι «υπερβολικά εστιασμένος σε τεχνολογικές ανακαλύψεις, αντί του Sven Utermöhlen, Διευθύνων Σύμβουλος της υπεράκτιας αναπτυξιακής γίγαντα RWE και πρόεδρος της WindEurope, δήλωσε: «Η Σύνοδος Κορυφής στη Βόρεια Θάλασσα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, υποστηρίζοντας την επιταχυνόμενη ανάπτυξη του υπεράκτιου ανέμου στη Βόρεια Θάλασσα.

Μαζική ενίσχυση

Για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων υπεράκτιας ανάπτυξης αιολικής ενέργειας, πρέπει να ενισχύσουμε μαζικά τις ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού αιολικής ενέργειας με στοχευμένα μέτρα βιομηχανικής πολιτικής και επαρκή μέσα υποστήριξης.
«Αυτό πρέπει να συμπληρωθεί με σχέδια δημοπρασιών κατάλληλα για το σκοπό, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στον πληθωρισμό για την αύξηση της επενδυτικής βεβαιότητας τόσο των κατασκευαστών όσο και των προγραμματιστών και, ως εκ τούτου, επιτρέποντας το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης».

Η δήλωση ανέφερε ότι «η επέκταση της αλυσίδας αξίας υπεράκτιων αιολικών είναι πλέον πρωτίστως ένα παιχνίδι όγκου.
Σήμερα η Ευρώπη μπορεί να κατασκευάζει 7 GW υπεράκτιων ανεμογεννητριών ετησίως. 
Για να ανταποκριθεί στην πορεία επέκτασης που περιγράφεται στη Διακήρυξη της Οστάνδης, η Ευρώπη πρέπει να παράγει 20 GW ετησίως μέχρι το δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης