Διεθνή

SIPRI: Νέο ρεκόρ στις στρατιωτικές δαπάνες

SIPRI: Νέο ρεκόρ στις στρατιωτικές δαπάνες
Ποιο είναι το βασικό συμπέρασμα της ετήσιας έκθεσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI)
Νέο ρεκόρ καταρρίπτουν οι εξοπλισμοί παγκοσμίως λόγω του πληθωρισμού, της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και της κόντρας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Περισσότερα προβλήματα, περισσότερες αμυντικές δαπάνες.Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της ετήσιας έκθεσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), μιας από τις κορυφαίες δεξαμενές σκέψεις για την παγκόσμια ασφάλεια. Το 2022 οι ερευνητές κατέγραψαν στις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ένα εντυπωσιακό άλμα 3,7%, με το οποίο καταρρίπτεται νέο ρεκόρ.

Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης που καταγράφεται από τη δεκαετία του '60. Ο Ναν Τιάν, ερευνητής του διεθνούς ινστιτούτου, ο οποίος συμμετείχε στην σύνταξη της ετήσιας έκθεσης, δηλώνει στην DW: «Ανεξάρτητα από το αν οι οικονομίες πάνε διεθνώς καλύτερα ή χειρότερα από το αναμενόμενο, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με τα περασμένα χρόνια».

Για όσους παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις η μεγάλη αύξηση των αμυντικών δαπανών το 2022 δεν αποτελεί έκπληξη. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε, κυρίως, τις ευρωπαϊκές χώρες, να στρέψουν την προσοχή τους στους στρατιωτικούς τους προϋπολογισμούς. Από τότε που οι πρώτοι ρωσικοί πύραυλοι άρχισαν να σφυροκοπούν ουκρανικές πόλεις, τον Φεβρουάριο του 2022, η μια χώρα μετά την άλλη ανακοίνωσαν αύξηση δαπανών για την άμυνα.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης