Ενέργεια

Το Πακιστάν αγόρασε το πρώτο φορτίο ρωσικού αργού με έκπτωση

Το Πακιστάν αγόρασε το πρώτο φορτίο ρωσικού αργού με έκπτωση
Η αγορά του Πακιστάν δίνει στη Ρωσία μια νέα διέξοδο για το αργό της, προσθέτοντας στις αυξανόμενες πωλήσεις της Μόσχας στην Ινδία και την Κίνα, γράφει σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το Reuters
Το Πακιστάν έκανε την πρώτη του παραγγελία για ρωσικό αργό πετρέλαιο με έκπτωση στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ του Ισλαμαμπάντ και της Μόσχας, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, με ένα φορτίο να ελλιμενίζεται στο λιμάνι του Καράτσι τον Μάιο.

Η αγορά του Πακιστάν δίνει στη Ρωσία μια νέα διέξοδο για το αργό της, προσθέτοντας στις αυξανόμενες πωλήσεις της Μόσχας στην Ινδία και την Κίνα, καθώς ανακατευθύνει όγκους από τις δυτικές αγορές όπου το πετρέλαιο της έχει απαγορευτεί στον απόηχο της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Το αργό πετρέλαιο με έκπτωση προσφέρει την πολύ αναγκαία ανάπαυλα στο Πακιστάν που έχει περιορισμένα μετρητά ενόψει της κρίσης του ισοζυγίου πληρωμών και των εξαιρετικά χαμηλών συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Οι εισαγωγές ενέργειας αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εξωτερικών πληρωμών του Πακιστάν.

Η συμφωνία θα οδηγήσει το Πακιστάν να αγοράζει μόνο αργό πετρέλαιο, όχι διυλισμένα καύσιμα, με τις εισαγωγές να αναμένεται να φτάσουν τα 100.000 βαρέλια την ημέρα εάν η πρώτη συναλλαγή πραγματοποιηθεί ομαλά, δήλωσε ο υπουργός Μουσαντίκ Μαλίκ στο Reuters το βράδυ της Τετάρτης.

«Οι παραγγελίες μας έχουν γίνει, το έχουμε ήδη κάνει», είπε, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που βασίζονται σε πηγές ότι η χώρα θα αγοράζει μόνο αργό, όχι διυλισμένα προϊόντα.
Το Πακιστάν εισήγαγε 154.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα το 2022, σχετικά σταθερά σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης Kpler. Το μεγαλύτερο μέρος του αργού προμηθεύτηκε από τον κορυφαίο εξαγωγέα στον κόσμο τη Σαουδική Αραβία ακολουθούμενη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οι κορυφαίοι προμηθευτές αργού πετρελαίου του Πακιστάν

Εάν οι ρωσικές προμήθειες αργού έφταναν τα 100.000 βαρέλια την ημέρα, θα σήμαινε δυνητικά μεγάλη πτώση για τους προμηθευτές του Πακιστάν στη Μέση Ανατολή.
Ο Malik αρνήθηκε να πει εάν το κινεζικό γουάν και το ντιρχάμ των ΗΑΕ θα χρησιμοποιηθούν ως νομίσματα για συναλλαγές, με το Πακιστάν να μην έχει δολάρια. Δεν σχολίασε ούτε το ποσοστό των εισαγωγών.

«Δεν θα αποκαλύψω τίποτα για την εμπορική πλευρά της συμφωνίας», είπε και όπως διευκρίνισε, η πακιστανική Refinery Limited θα διυλίσει αρχικά το ρωσικό αργό σε δοκιμαστική λειτουργία, ακολουθούμενη από την Pak-Arab Refinery Limited (PARCO) και άλλα διυλιστήρια αργότερα.

Από τον Ιανουάριο η συμφωνία

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Nikolai Suglinov ηγήθηκε αντιπροσωπείας στο Ισλαμαμπάντ τον Ιανουάριο για να πραγματοποιήσει συνομιλίες για τη συμφωνία, μετά τις οποίες είπε ότι οι εξαγωγές πετρελαίου στο Πακιστάν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μετά τον Μάρτιο.

Ο Malik έκανε πρόταση στη Μόσχα να διαπραγματευτεί τη συμφωνία στα τέλη του περασμένου έτους.
Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων το βαρέλι για όποιον αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο ως μέρος των κυρώσεων κατά της Μόσχας, ωστόσο η Ινδία και η Κίνα πληρώνουν τιμές πάνω από το ανώτατο όριο τιμής, σύμφωνα με τους traders και τους υπολογισμούς του Reuters.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης