Ενέργεια

Γερμανία: Νόμος καταργεί τα συστήματα θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου από το 2024

Γερμανία: Νόμος καταργεί τα συστήματα θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου από το 2024
Η γερμανική κυβέρνηση θέλει  όλα τα συστήματα θέρμανσης να λειτουργούν με 65% ΑΠΕ από το 2024, σύμφωνα με το Reuters, με μικρές εξαιρέσεις και πολλές αντιδράσεις
Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη 19/4 ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει τα περισσότερα νέα συστήματα θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το 2024, είπε ο υπουργός Οικονομίας, μια πολιτική που αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά που οι επικριτές προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να είναι δαπανηρή για τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Ο κυβερνών συνασπισμός του Βερολίνου συμφώνησε τον περασμένο μήνα ότι σχεδόν όλα τα πρόσφατα εγκατεστημένα συστήματα θέρμανσης στη Γερμανία θα πρέπει να λειτουργούν με 65% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το 2024, τόσο σε νέα όσο και σε παλιά κτίρια.

Στόχος η κλιματική ουδετερότητα

Το σχέδιο είναι μέρος της φιλοδοξίας της Γερμανίας να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2045, καθώς ο κατασκευαστικός τομέας ήταν υπεύθυνος για 112 εκατομμύρια τόνους εκπομπών θερμοκηπίου πέρυσι ή το 15% των εκπομπών της χώρας.
Τα σπίτια θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιούν αντλίες θερμότητας που λειτουργούν με ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, τηλεθέρμανση, ηλεκτρική θέρμανση ή ηλιακά θερμικά συστήματα ως αποδεκτές εναλλακτικές λύσεις στη θέρμανση με ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο είδε το Reuters.

Η πολιτική συνάντησε αντίσταση από το εσωτερικό του συνασπισμού του καγκελαρίου Olaf Scholz, με τους επικριτές να την αποκαλούν υπερβολικά δαπανηρή και επιβάρυνση για τα νοικοκυριά και τους ενοικιαστές χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να κοστίσει στους Γερμανούς περίπου 9,16 δισεκατομμύρια ευρώ (10 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως μέχρι το 2028, έδειξε το προσχέδιο νόμου. Το κόστος θα μειωθεί στα 5 δισεκατομμύρια από το 2029, καθώς το Βερολίνο αναμένει επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αύξηση της παραγωγής αντλιών θέρμανσης για να καταστήσει τη μετάβαση φθηνότερη.

Επιδότηση μετάβασης 30%

Η κυβέρνηση θα προσφέρει επιδότηση 30% για κατοικίες που καταλαμβάνονται από ιδιοκτήτες και 10% επιπλέον εάν οι ιδιοκτήτες επιλέξουν έναν προγενέστερο φιλικό προς το κλίμα διακόπτη θέρμανσης από ό,τι απαιτείται από τη νομοθεσία, ανεξάρτητα από το εισόδημα του νοικοκυριού.
Οι ιδιοκτήτες σπιτιού που λαμβάνουν επιδόματα πρόνοιας που σχετίζονται με το εισόδημα θα μπορούσαν να λάβουν 20% επιπλέον επιδότηση για τη μετάβαση.

Τα χρήματα θα προέλθουν από το Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό, έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό για την προώθηση των πράσινων επενδύσεων, με περίπου 180 δισεκατομμύρια ευρώ να προορίζονται για το 2023 έως το 2026.
«Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη», είπε ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου που παρουσίασε το νομοσχέδιο.
Ο Habeck αρνήθηκε να δώσει έναν αριθμό για το πόσο θα κόστιζε αυτό στην κυβέρνηση, αλλά το ποσό θα ήταν "μέτριο".

Εξαιρέσεις και πρόστιμα 5.000

Το νομοσχέδιο παρέχει ορισμένες εξαιρέσεις, για παράδειγμα για ιδιοκτήτες σπιτιού που είναι άνω των 80 ετών και ζουν υπό ανέχεια και άσχημες συνθήκες. 
Όσοι παραβιάσουν τους νέους κανόνες αντιμετωπίζουν πρόστιμο 5.000 ευρώ, αναφέρει το νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται τώρα στη Βουλή.
Η ώθηση της Γερμανίας για σταδιακή κατάργηση του φυσικού αερίου στη θέρμανση έγινε πιο επείγουσα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία ώθησε το Βερολίνο να σταματήσει τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Η θέρμανση καταναλώνει περισσότερο από το 40% της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου της Γερμανίας καθώς σχεδόν τα μισά από τα 41 εκατομμύρια νοικοκυριά της χώρας θερμαίνονται με φυσικό αέριο ενώ σχεδόν το 25% χρησιμοποιεί πετρέλαιο θέρμανσης.
"Ξεκινάμε σχετικά αργά με αυτό.
Άλλες χώρες το έχουν κάνει νωρίτερα", είπε ο Habeck, αναφέροντας τον τομέα θέρμανσης στις σκανδιναβικές χώρες που εξαρτώνται πολύ λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα για να κρατήσουν τα σπίτια τους ζεστά.

Θα πρέπει να κλείσει το 90% του δικτύου διανομής

Το νομοσχέδιο σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να κλείσει περισσότερο από το 90% του δικτύου διανομής φυσικού αερίου μήκους 500.000 χιλιομέτρων (310.685 μίλια) μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη της δεξαμενής σκέψης Agora την Τρίτη.
Περίπου το 78% των Γερμανών είναι κατά του σχεδιαζόμενου νόμου, σύμφωνα με έρευνα της δημοσκόπησης Forsa που δημοσιεύθηκε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ntv και RTL την Τετάρτη.
Περίπου το 62% των ερωτηθέντων αναμένει ότι οι λογαριασμοί θέρμανσης θα αυξηθούν μετά τη μετάβαση στις ΑΠΕ, έδειξε η δημοσκόπηση.

Η ένωση τοπικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας της Γερμανίας, VKU, είπε ότι ο νόμος ήταν ένα «συναισθηματικό τρενάκι» καθώς ο χρόνος που δόθηκε για τις αλλαγές που απαιτούσε ήταν πολύ σύντομος.
"Οι προθεσμίες θα πρέπει επομένως να παραταθούν.
Απαιτούνται επειγόντως τουλάχιστον μεταβατικές περίοδοι", ανέφερε η VKU σε δήλωση.
Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ορόσημο» για την προστασία του κλίματος στη Γερμανία και είχε «καθυστερήσει».
«Με αυτόν τον τρόπο, η Γερμανία μπορεί να επιτύχει τους στόχους προστασίας του κλίματος στο μέλλον, τους οποίους ο οικοδομικός τομέας έχει ξεπεράσει εδώ και τρία χρόνια», ανέφερε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης