Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ρωσία προσφέρει φθηνό αέριο στο Καζακστάν - Αντισταθμίζει με κόστος την ευρωπαϊκή απώλεια

Η Ρωσία προσφέρει φθηνό αέριο στο Καζακστάν - Αντισταθμίζει με κόστος την ευρωπαϊκή απώλεια
Ο Καζάκος υπουργός Ενέργειας Satkaliyev είπε ότι το Καζακστάν και η Ρωσία συμφώνησαν σε ένα προκαταρκτικό σχέδιο για την κατασκευή αγωγών που θα παραδίδουν ρωσικό αέριο, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν οι δύο κυβερνήσεις.
Η Ρωσία προσφέρθηκε να πουλήσει φυσικό αέριο στο Καζακστάν σε χαμηλότερη τιμή από αυτή για τη Λευκορωσία και ένα μικρό κλάσμα της ευρωπαϊκής τιμής, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Ενέργειας του Καζακστάν, Almasadam Satkaliyev στο Reuters.

Κατασκευή νέων αγωγών

Η Μόσχα, ουσιαστικά αποκομμένη από την παραδοσιακή ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου της, προσπαθεί να ενισχύσει τις πωλήσεις της στην Ασία, συμπεριλαμβανομένων των πρώην Σοβιετικών γειτόνων της στην Κεντρική Ασία, και οι έντονες εκπτώσεις που προσφέρει θα μπορούσαν να υποδεικνύουν πόση πίεση ασκούν οι δυτικές κυρώσεις στη Gazprom.

Ο Satkaliyev είπε ότι το Καζακστάν και η Ρωσία συμφώνησαν σε ένα προκαταρκτικό σχέδιο για την κατασκευή αγωγών που θα παραδίδουν ρωσικό αέριο, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν οι δύο κυβερνήσεις.
«Μας το προσφέρουν σε πολύ φθηνότερη τιμή από ό,τι στη Λευκορωσία», είπε στους δημοσιογράφους χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Φθηνότερα από τη Λευκορωσία

Το Μινσκ πληρώνει στη Μόσχα ισοδύναμο 128,52 δολαρίων σε ρωσικά ρούβλια ανά 1.000 κυβικά μέτρα αερίου.
Στην Ευρώπη, η τιμή αναφοράς στην Ολλανδία τον Μάιο διαπραγματεύτηκε στα 43 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) ή περίπου 430 ευρώ (471,19 δολάρια) ανά 1.000 κυβικά μέτρα, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Η Ρωσία συνήθιζε να εισάγει φυσικό αέριο από το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν μέσω ενός αγωγού της σοβιετικής εποχής που οι μηχανικοί προσπαθούν να αντιστρέψουν.
Το Καζακστάν, ωστόσο, ενδιαφέρεται περισσότερο για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού για τις κεντρικές, βόρειες και ανατολικές περιοχές του που βρίσκονται σχετικά κοντά στα ρωσικά σύνορα αλλά μακριά από τον υπάρχοντα αγωγό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης