Οι διαγωνισμοί εντάσσονται, καθώς θα ακολουθήσει και δεύτερος, στο εγκεκριμένο κονδύλι της τάξης των 341 εκατ. ευρώ που διασφάλισε η χώρας μας από την ΕΕ για στήριξη έργων 900 MW.
H αποθήκευση είναι μείζονος σημασίας, καθώς εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ, προβλεψιμότητα για συμμετοχή στην χονδρεμπορική και ευελιξία για τα PPAs. Όλοι ποντάρουν ότι είναι η τεχνολογία που θα δώσει την λύση στο πρόβλημα της στοχαστικότητας.
Όπως αναφέρεται στην «Καθημερινή» της Κυριακής, στην πρώτη γραμμή της κούρσας για την νέα τεχνολογία της αποθήκευσης βρίσκονται, η Τέρνα Ενεργειακή με έργα συνολικής ισχύος άνω των 3 GW, η Πορτογαλική EDPR με ισχύ 1,3 GW , η Mytilineos με ισχύ 1,1 GW και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με ισχύ άνω του 1 GW. Η λίστα των αδειών της ΡΑΕ περιλαμβάνει επίσης έργα ισχύος άνω των 300 MW και έως 880 MW από τους ομίλους Motor Oil, Ιntrakat , Ρόκας, Ελλακτωρ , Κοπελούζους, Kiffer, Green Progressive, τις γαλλικές εταιρίες EDF, ΑKUO Εnergy και Voltalia, την ιταλική Enel, ενώ συμμετέχει και ένας μεγάλος ακόμη αριθμός ελληνικών και ξένων εταιριών με μικρότερης ισχύος έργα.
Αναλυτικά η μέγιστη ισχύς έγχυσης και η εγκατεστημένη χωρητικότητα
www.worldenergynews.gr