Ενέργεια

Κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας: «Πράσινο φως» Biden για εξαγωγές LNG από Αλάσκα, σε χώρες της Ασίας

Κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας: «Πράσινο φως» Biden για εξαγωγές LNG από Αλάσκα, σε χώρες της Ασίας
Το Υπουργείο Ενέργειας ενέκρινε το έργο της Alaska Gasline Development Corp (AGDC) για εξαγωγή φυσικού αερίου σε χώρες με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου... της Ασίας δηλαδή, εντείνοντας την κόντρα με τη Ρωσία
Η κυβέρνηση Biden ενέκρινε την Πέμπτη 13/4 τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από το έργο LNG της Αλάσκας, σύμφωνα με ένα έγγραφο που επικαλείται το Reuters, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ανταγωνίζονται τη Ρωσία για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Αρκτική στη Ασία.

Το Υπουργείο Ενέργειας ενέκρινε το έργο της Alaska Gasline Development Corp (AGDC) για εξαγωγή φυσικού αερίου σε χώρες με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Οι υποστηρικτές του έργου περίπου 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένουν ότι θα είναι λειτουργικό έως το 2030 εάν λάβει όλες τις απαιτούμενες άδειες.

Το LNG θα εξάγεται κυρίως σε χώρες της Ασίας.

Το έργο LNG της Αλάσκας περιλαμβάνει μια εγκατάσταση υγροποίησης στη χερσόνησο Kenai στη νότια Αλάσκα και έναν προτεινόμενο αγωγό μήκους 807 μιλίων (1.300 χιλιομέτρων) για τη μεταφορά αερίου που έχει αποκλειστεί στη βόρεια Αλάσκα σε όλη την πολιτεία.
Το έργο, για το οποίο οι εξαγωγές εγκρίθηκαν για πρώτη φορά από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, έχει αντιταχθεί από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η κυβέρνηση Biden ανέλαβε μια περιβαλλοντική αναθεώρηση του έργου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι έχει οικονομικά και διεθνή οφέλη για την ασφάλεια και ότι οι αντίπαλοι δεν κατάφεραν να δείξουν ότι οι εξαγωγές δεν ήταν προς το «δημόσιο συμφέρον».
Η κυβέρνηση Biden τροποποίησε την προηγούμενη έγκριση για να απαγορεύσει την εξαέρωση του διοξειδίου του άνθρακα του αερίου του θερμοκηπίου που σχετίζεται με το έργο στην ατμόσφαιρα, ωστόσο...

... η απόφαση επικρίθηκε από περιβαλλοντική ομάδα.

«Η προεδρία του Joe Biden για το κλίμα εκτροχιάζεται», δήλωσε ο Lucas Ross στο Friends of the Earth.
Ο Ross είπε ότι ήταν η δεύτερη έγκριση των ΗΠΑ για ένα «μεγα-έργο ορυκτών καυσίμων» μέσα σε πολλούς μήνες.
Η κυβέρνηση Biden ενέκρινε τον περασμένο μήνα το έργο γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου ConocoPhillips ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων Willow στη βόρεια πλαγιά της Αλάσκας./
Η Ρωσία σχεδιάζει να ξεκινήσει στα τέλη του 2023 την πρώτη από τις τρεις γραμμές στο έργο της Arctic LNG-2, το οποίο συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις LNG στον κόσμο.

Η κυβέρνηση Biden προσπαθεί να εγκρίνει περισσότερες εξαγωγές LNG των ΗΠΑ καθώς ανταγωνίζεται τη Ρωσία, παραδοσιακά έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ενέργειας στον κόσμο.
Η Ρωσία δέχεται πιέσεις από τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία και οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τις εξαγωγές LNG στην Ευρώπη αφού η Μόσχα διέκοψε τις αποστολές αγωγών φυσικού αερίου στην ήπειρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης