Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση
Δικαίωμα κατάτμησης των μεγάλων έργων αποθήκευσης ενέργειας δίνει στους επενδυτές το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με τροπολογία που εισήχθη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο ψηφίστηκε χθες.
Στόχος της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι να δοθεί η δυνατότητα σε όσους ωριμάζουν έργα αποθήκευσης εκατοντάδων μεγαβάτ (MW) να μπορέσουν να συμμετάσχουν στους νέους διαγωνισμούς της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), προκειμένου να λάβουν επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση. Κι αυτό διότι, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να ορίσει πλαφόν στην ισχύ κάθε έργου που θα συμμετέχει στις ανταγωνιστικές διαδικασίες, πιθανώς στα 100 MW ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή αρκετών μονάδων. Ο πρώτος διαγωνισμός σχεδιάζεται να γίνει στα τέλη Ιουνίου για standalone μπαταρίες και ο δεύτερος έως τα τέλη του έτους, με το συνολικό χαρτοφυλάκιο που θα λάβει στήριξη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να φτάνει τα 900 MW.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ δίνεται δυνατότητα σε κατόχους αδειών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας να προβούν σε κατάτμηση, τροποποίηση ή ενοποίηση των αδειών τους, σε αντιστοιχία με ό,τι ισχύει σε σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στις ανταγωνιστικές διαδικασίες που θα υλοποιηθούν για την εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης, και παράλληλα να διευκολύνουν τους κατόχους των αδειών αποθήκευσης για την υλοποίηση των έργων τους.
Άδεια αποθήκευσης
Η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι ο κάτοχος άδειας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορεί να προβαίνει σε κατάτμηση επιμέρους σταθμών που ανήκουν στον ίδιο επενδυτή κατόπιν απόφασης του Φορέα Αδειοδότησης άπαξ και εφόσον τα νέα πολύγωνα εγκατάστασης των σταθμών που θα προκύπτουν θα είναι υποσύνολα του αρχικού. Σε περίπτωση κατάτμησης της άδειας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, θα εκδίδονται αντίστοιχες άδειες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Επίσης, προβλέπεται ότι σε περίπτωση συνένωσης αδειών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, θα εκδίδεται, αντιστοίχως, άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η διάρκεια ισχύος της νέας άδειας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα εκκινεί από την ημερομηνία έκδοσης της παλαιότερης άδειας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εξ αυτών που συνενώνονται.
Εντός τριών μηνών από την ανακοίνωση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ., οι κάτοχοι αδειών μονάδων αποθήκευσης ενέργειας και όσοι διαθέτουν εκκρεμείς αιτήσεις για τη χορήγηση σχετικών αδειών αποθήκευσης πρέπει να υποβάλλουν τα σχετικά έγγραφα. Η διάρκεια ισχύος των αδειών _ η έναρξη της οποίας είναι η ημερομηνία έκδοσης, πριν την έναρξη ισχύος του νόμου που ψηφίστηκε χθες _ θα τροποποιείται ως προς τη λήξη της έτσι ώστε να χορηγείται για χρονικό διάστημα έως και 25 ετών και να μπορεί να παραταθεί για ίσο χρόνο. Ειδικά για τους σταθμούς αντλησιοταμίευσης, η άδεια αποθήκευσης χορηγείται για χρονικό διάστημα έως και 35 ετών.
Γενικότερα, θα επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων για την τροποποίηση και την άπαξ κατάτμηση και ενοποίηση των αδειών τους. Σε περίπτωση αίτησης για τροποποίηση, κατάτμηση ή ενοποίηση αδειών αποθήκευσης θα υποβάλλεται στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. το σύνολο των εγγράφων και στοιχείων που αφορούν στην έκδοση άδειας αποθήκευσης.
www.worldenergynews.gr