Κομβικό ρόλο στην αγορά των διμερών συμβολαίων διεκδικεί ο ΔΑΠΕΕΠ

Κομβικό ρόλο στην αγορά των διμερών συμβολαίων διεκδικεί ο ΔΑΠΕΕΠ

Την ανάληψη της διαχείριση της πλατφόρμας Green Pool ζητεί ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης

 

Ουσιαστικό ρόλο στη νέα αγορά των διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και μεγάλων καταναλωτών που αναμένεται να αναδειχθούν σε κεντρικό εργαλείο προμήθειας ενέργειας τα επόμενα χρόνια διεκδικεί ο ΔΑΠΕΕΠ.

Κατά το πρόσφατο συνέδριο για το Δίκαιο της Ενέργειας, ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης συντόνισε τη συζήτηση για τα Διμερή Συμβόλαια Ενέργειας αναδεικνύοντας το ρόλο του οργανισμού ως του μοναδικού θεματοφύλακα των διμερών συμβολαίων αφού όπως τόνισε επί σχεδόν είκοσι χρόνια είναι αυτός, που διαφυλάσσει και διαχειρίζεται τα κρατικά διμερή συμβόλαια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια της ΡΑΕ να δημιουργηθεί πλατφόρμα διαχείρισης των PPAs, την ευθύνη της οποίας θα έχει το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ η συγκεκριμένη πλατφόρμα εφόσον δημιουργηθεί μάλλον θα περιπλέξει την κατάσταση παρά θα δώσει ώθηση στα διμερή συμβόλαια καθώς εκτιμάται ότι σταδιακά θα μετεξελιχθούν και θα αφομοιωθούν από την αγορά παραγώγων. «Τα PPAs όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαρέντης, είναι συμβόλαια και όχι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο. Οι προσπάθειες που γίνονται από κάποιους να αναθέσουν ρόλους σε άλλους φορείς, εκτός του ΔΑΠΕΕΠ, θα οδηγήσουν τα διμερή συμβόλαια σε αποτυχία».

Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τις συζητήσεις που βρίσκονται εδώ και μήνες σε εξέλιξη για τη σύναψη διμερών συμβολαίων μεταξύ μεγάλων καταναλωτών και μεγάλων παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί εφικτό να συναφθούν τέτοιου είδους συμβόλαια.

Ο λόγος είναι ότι επιχειρείται μέσω διαπραγματεύσεων να συγκεραστούν οι απαιτήσεις αλλά και το όφελος τριών πλευρών δηλαδή των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ, των τραπεζών που καλούνται να χρηματοδοτήσουν τα νέα έργα και των μεγάλων καταναλωτών όπως οι βιομηχανίες που έχουν ανάγκη από μακροχρόνια σταθερά συμβόλαια προμήθειας σε ανταγωνιστικές τιμές.

Με δεδομένη δε την αστάθεια που επικρατεί στην αγορά λόγω της ενεργειακής κρίσης τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα και οι συμφωνίες «κολλάνε» στην τιμή της ενέργειας που θα συμβολαιοποιηθεί, στη διάρκεια των συμβάσεων, αλλά και στις ρήτρες που θα περιλαμβάνουν τα συμβόλαια ώστε μακροπρόθεσμα να συνεχίσουν να είναι συμφέροντα για όλους τους αντισυμβαλλόμενους.

Η συμμετοχή του ΔΑΠΕΕΠ

Σύμφωνα με τον κ. Γιαρέντη η μόνη λύση σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση είναι η συμμετοχή του ΔΑΠΕΕΠ ως τρίτου αντισυμβαλλόμενου σε ένα PPA μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή ενέργειας. Παράλληλα ο ΔΑΠΕΕΠ έχει την τεχνογνωσία και πρέπει να αναλάβει τη διαχείριση της πλατφόρμας Green Pool δηλαδή του μηχανισμού στήριξης των PPAs που έχει υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαική Επιτροπή από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο ΔΑΠΕΕΠ που λειτουργεί ως το «Κτηματολόγιο» των ΑΠΕ, τηρώντας το μητρώο των σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, αλλά ταυτόχρονα και ως το «Υποθηκοφυλακείο» των ΑΠΕ, αφού διαχειρίζεται κατ´ αποκλειστικότητα τις 25.000 συμβάσεις αγοραπωλησίας ενέργειας και λειτουργικής ενίσχυσης, όπως τονίζει ο κ. Γιαρέντης, διαθέτει πλεόνασμα ενέργειας κυρίως από τις λεγόμενες παλαιές ΑΠΕ, ενώ έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις διαφορές τιμών διαθέτοντας μέρος της ενέργειας του στην Αγορά Επόμενης Ημέρας.

Σημειώνεται ότι το πλεόνασμα του ΔΑΠΕΕΠ σε ενέργεια κατά τις ώρες αιχμής της παραγωγής των ΑΠΕ φθάνει τις 5-6 GWh. Μπορεί δηλαδή να λειτουργήσει ως παράγοντας εξισορρόπησης τόσο της τιμής, όσο και της προσφερόμενης ενέργειας.

Μάλιστα ο ΔΑΠΕΕΠ έχει ήδη προτείνει στην πολιτική ηγεσία να διαθέτει μέσω PPAs το 20% της ενέργειας που διαχειρίζεται και να συμμετέχει στην αγορά με το υπόλοιπο της παραγωγής του. Όπως τονίζει ο κ. Γιαρέντης τα PPAs δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την εξισορρόπηση και την εγγύηση του ΔΑΠΕΕΠ που μπορεί να αποτελέσει τη βάση της εφαρμογής τους.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης