Προς επιβράδυνση η οικιακή ηλιακή ενέργεια στην Καλιφόρνια - Μειώνονται οι επιδοτήσεις

Προς επιβράδυνση η οικιακή ηλιακή ενέργεια στην Καλιφόρνια - Μειώνονται οι επιδοτήσεις

Περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο σπίτια της Πολιτείας διαθέτουν ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με στοιχεία της πολιτείας

 

Οι εγκαταστάσεις οικιακών ηλιακών στις ΗΠΑ προετοιμάζονται για επιβράδυνση φέτος καθώς η Καλιφόρνια, η πρωτοπόρος και μεγαλύτερη αγορά του κλάδου, απέχει λίγες μέρες από τη μείωση της επιδότησης για τους ιδιοκτήτες πάνελ που έχει υποστηρίξει για περισσότερο από μια δεκαετία εκρηκτικής ανάπτυξης.

Η αλλαγή πολιτικής, που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα μειώσει τα χρήματα που πιστώνονται στους ιδιοκτήτες ηλιακών οροφής για την αποστολή υπερβολικής ενέργειας στο δίκτυο, μια μεταρρύθμιση που υιοθετήθηκε αφού οι επικριτές υποστήριξαν επιτυχώς ότι το προνόμιο είναι άδικο για όσους δεν έχουν πάνελ.

Οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας λένε ότι η κίνηση απειλεί τις προσπάθειες της Καλιφόρνια να απανθρακοποιήσει το δίκτυο μέχρι το 2045 επιβραδύνοντας τις εγκαταστάσεις, ενώ οι κρατικές ρυθμιστικές αρχές λένε ότι η μεταρρύθμιση θα ενισχύσει την αξιοπιστία της ενέργειας προσθέτοντας νέα κίνητρα στους ιδιοκτήτες κατοικιών να αγοράζουν μπαταρίες που αποθηκεύουν καθαρή ενέργεια επί τόπου.

Η Καλιφόρνια μπορεί να υπερηφανεύεται για το 38% της οικιακής ηλιακής δυναμικότητας της χώρας, ενισχύοντας την άνοδο της αγοράς των ΗΠΑ κατά 40% το 2022, σύμφωνα με τον όμιλο Solar Energy Industries Association. Περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο σπίτια της Πολιτείας διαθέτουν ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με στοιχεία της πολιτείας.

Αυτό καθιστά το κράτος μια κρίσιμη αγορά για εθνικούς εγκαταστάτες όπως η SunPower Corp και η Sunrun Inc. Αυτοί και άλλοι έχουν σημειώσει άνοδο στις εγκαταστάσεις στην Καλιφόρνια φέτος, καθώς οι καταναλωτές προσπαθούσαν να συνδέσουν συστήματα πριν από την αλλαγή πολιτικής στις 15 Απριλίου.

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, οι Καλιφορνέζοι που εγγράφηκαν για να ξεκινήσουν την ηλιακή ενέργεια θα αποζημιωθούν για την ισχύ που στέλνουν τα συστήματά τους στο δίκτυο, σε ποσοστό που βασίζεται στο τι ξόδεψε η εταιρεία για να αγοράσει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια από αλλού. Επί του παρόντος, οι ιδιοκτήτες ηλιακής ενέργειας λαμβάνουν πίστωση με ή κοντά στην υψηλότερη πλήρη τιμή λιανικής.

Η αλλαγή θα ανεβάσει τον χρόνο που χρειάζεται ο τυπικός πελάτης ηλιακής ενέργειας για να κάνει απόσβεση από την επένδυσή του σε περίπου εννέα χρόνια από τα τρέχοντα τρία έως πέντε χρόνια, σύμφωνα με την Επιτροπή Δημοσίων Υπηρεσιών της Καλιφόρνια.

Αυξήθηκαν οι αγοραστές

Η EnergySage, μια διαδικτυακή αγορά ηλιακής ενέργειας, είπε στο Reuters ότι ο αριθμός των αγοραστών στην πλατφόρμα της αυξήθηκε κατά 500% το πρώτο τρίμηνο, πριν από την εφαρμογή της πολιτικής.

Αυτή η μίνι έκρηξη θα βοηθήσει την αγορά κατοικιών των ΗΠΑ να αυξηθεί κατά 7% φέτος, σύμφωνα με τη SEIA, αλλά ο εμπορικός όμιλος αναμένει συρρίκνωση 3% το επόμενο έτος καθώς οι εγκαταστάσεις στην Καλιφόρνια υποχωρούν κατά 38%.

Η ανάπτυξη σε εθνικό επίπεδο αναμένεται να παραμείνει μονοψήφια έως το 2027, ανέφερε η SEIA.

Η Installer Better Earth, η οποία δραστηριοποιείται στην Καλιφόρνια, την Αριζόνα και τη Φλόριντα, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν περίπου κατά 30% αυτόν τον μήνα, αλλά η εταιρεία δεν είναι σίγουρη τι να περιμένει πέρα από αυτό.

«Θα είναι μια νέα πραγματικότητα και κανείς δεν ξέρει πώς θα μοιάζει αυτή η πραγματικότητα», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Jeremy Nicholson, αντιπρόεδρος εσωτερικών πωλήσεων στην εταιρεία εγκατάστασης Better Earth.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες αναμένουν ότι τα κίνητρα της νέας πολιτικής για την αποθήκευση μπαταριών θα ενισχύσουν τις πωλήσεις αυτών των συστημάτων, των οποίων η εγκατάσταση μπορεί να κοστίσει 10.000 $ ή περισσότερο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SunPower, Peter Faricy, είπε στους επενδυτές τον Φεβρουάριο ότι περισσότερο από το 40% των ηλιακών εγκαταστάσεων στην Καλιφόρνια θα μπορούσε να συνδυαστεί με αποθήκευση μέσα σε λίγα χρόνια, από περίπου 15% τώρα.

"Η μπαταρία μετατρέπεται από κάτι που θα ήταν χρήσιμο για την ανθεκτικότητα σε κάτι πραγματικά κρίσιμο ως μέρος της εξοικονόμησης χρημάτων", είπε η Faricy.

Ο Kunal Girotra, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας αποθήκευσης μπαταριών Lunar Energy, δήλωσε ότι η προσθήκη μπαταριών μπορεί να μειώσει δύο έως τέσσερα χρόνια από την εννεαετή περίοδο απόσβεσης για τα ηλιακά συστήματα στο πλαίσιο της νέας πολιτικής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης