Politico: «Κλάδος ελαίας» Biden στους παραγωγούς πετρελαίου, τα 8 δισεκ. για κόμβους υδρογόνου

Politico: «Κλάδος ελαίας» Biden στους παραγωγούς πετρελαίου, τα 8 δισεκ. για κόμβους υδρογόνου
Οι κατασκευαστές υδρογόνου θα αντιμετωπίσουν ίσως το μεγαλύτερο ερώτημα από όλα: Έχει το καύσιμο αγορά για το μεγάλο κόστος του;
Το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας ελπίζει να επιτύχει την εκτόξευση της παραγωγής ενός καυσίμου υδρογόνου που θα βοηθήσει τις Η.Π.Α. να επιτύχουν τους στόχους τους για καθαρές μηδενικές κλιματικές εκπομπές, όπως παρατηρεί το Power Switch του Politico.
Το τμήμα ετοιμάζεται να εξετάσει δεκάδες προτάσεις για την κατασκευή των πρώτων «κόμβων» της χώρας για την ανάπτυξη υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Οι πρώτοι κόμβοι

Ο τρόπος με τον οποίο το τμήμα ξοδεύει 8 δισεκατομμύρια δολάρια που διατίθενται από το Κογκρέσο για την κατασκευή των θεμελίων, των πρώτων κόμβων δηλαδή, μιας εκκολαπτόμενης πηγής ενέργειας, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει αρχικά, στον ακριβέστερο ορισμό του «καθαρού υδρογόνου», γράφει ο David Iaconangelo του E&E News, καθώς όλοι μιλούν γι'αυτό, πόσοι ξέρουν όμως τι είναι, πως παράγεται.

Οι φορείς εκμετάλλευσης αιολικών πάρκων εμφανίζονται εξίσου πρόθυμοι με τους παραγωγούς φυσικού αερίου να δουν πού πηγαίνει το υδρογόνο.
Μπορεί να εξελιχθεί σε μια αρκετά φθηνή, αρκετά αποτελεσματική, αρκετά καθαρή εναλλακτική λύση αντί των ορυκτών καυσίμων;
Και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του λένε ότι είναι μια απάντηση για κλάδους που είναι δύσκολο να ηλεκτροδοτηθούν όπως η παραγωγή χάλυβα και άλλη βαριά βιομηχανία.

Ένα υλικό πολλά χρώματα: Ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων στο λεξικό καθαρού υδρογόνου περιγράφει πώς παράγεται στην πραγματικότητα το καύσιμο.

Το «πράσινο» υδρογόνο παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας και νερού.
Το «μπλε» υδρογόνο προέρχεται από φυσικό αέριο, αλλά χρησιμοποιεί τεχνολογία για να συλλαμβάνει τις εκπομπές άνθρακα.
Ο νόμος για τις υποδομές του 2021 απαιτεί από το Υπουργείο Ενέργειας (DOE) να δημιουργήσει κόμβους που χρησιμοποιούν διαφορετικές πρώτες ύλες και που βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Ο οργανισμός είχε εντολή να συνδέσει τους κόμβους με ορυκτά καύσιμα, ΑΠΕ και πυρηνική ενέργεια.
Επιπλέον, υποτίθεται ότι δείχνει πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υδρογόνο στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, των μεταφορών, της βαριάς βιομηχανίας και της θέρμανσης κατοικιών και εμπορικών χώρων.

Φορολογικά κίνητρα

Υπάρχουν επίσης γενναία φορολογικά κίνητρα στον νόμο - ορόσημο για το κλίμα — αλλά μόνο για το υδρογόνο που θεωρείται καθαρό για τα κλιματικά πρότυπα.
Τι έπεται?
Οι ομοσπονδιακές επιδοτήσεις για το υδρογόνο είναι ο κλάδος ελαίας της κυβέρνησης Biden στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η υπουργός Ενέργειας Jennifer Granholm το περιγράφει ως έναν νέο τρόπο για να κερδίσετε χρήματα, ειδικά για τη βιομηχανία φυσικού αερίου, η οποία είναι πρόθυμη να στείλει υδρογόνο στην αγορά μέσω του δικτύου αγωγών της.
Αλλά και οι περιβαλλοντικές ομάδες παρακολουθούν στενά.

Ορισμένοι ανησυχούν ότι οι κόμβοι υδρογόνου, που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο, θα χρησιμοποιούν πάρα πολύ νερό και θα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του φυσικού αερίου, μιας σημαντικής πηγής μη φιλικών προς το κλίμα εκπομπών μεθανίου.
Κάποια στιγμή, οι κατασκευαστές υδρογόνου θα αντιμετωπίσουν ίσως το μεγαλύτερο ερώτημα από όλα: Έχει το καύσιμο αγορά για το μεγάλο κόστος του;

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης