Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ipsos: Ποιά χώρα είναι ο προτιμώμενος παγκόσμιος προμηθευτής πετρελαίου

Ipsos: Ποιά χώρα είναι ο προτιμώμενος παγκόσμιος προμηθευτής πετρελαίου

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο διεκδικούν μια θέση στην ενεργειακή μετάβαση

 

Πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μπορούν να παίξουν ρόλο στο στάδιο της ενεργειακής μετάβασης, εφόσον μειώνουν τις εκπομπές σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos ενώ ο Καναδάς κατέκτησε την υψηλότερη κατάταξη ως προτιμώμενος παγκόσμιος προμηθευτής πετρελαίου, ακολουθούμενος από την Νορβηγία και τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με το Οffshore-Εnergy, η εισηγμένη στο Παρίσι εταιρεία έρευνας αγοράς Euronext Ipsos ζήτησε από τους ερωτηθέντες σε 28 χώρες σε όλο τον κόσμο να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο οκτώ πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ως μέρος μιας ευρύτερης μελέτης σχετικά με τις απόψεις του κοινού για την ενέργεια, για να μάθουν ποιες χώρες είναι οι προτιμώμενοι προμηθευτές πετρελαίου.

Η μελέτη Context Energy της Ipsos – που διεξήχθη μεταξύ 18 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου 2022 – πήρε συνέντευξη από ένα δείγμα 24.014 ερωτηθέντων παγκοσμίως σε 28 χώρες. Οι οκτώ πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, που περιλήφθηκαν στη λίστα είναι ο Καναδάς, η Κίνα, το Μεξικό, η Μέση Ανατολή, η Νορβηγία, η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βενεζουέλα. Η Ipsos ανακοίνωσε την Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023, ότι ο Καναδάς αναφέρθηκε συχνότερα στους τρεις πρώτους προτιμώμενους προμηθευτές εισαγόμενου πετρελαίου και η μέση κατάταξη της χώρας ήταν η υψηλότερη στη μελέτη, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν αποκαλύπτουν μια σαφή τάση που ευνοεί τον γεωγραφικά πλησιέστερο προμηθευτή να επιλέγεται πρώτος, καθώς μεταξύ των Ευρωπαίων ερωτηθέντων, η Νορβηγία έλαβε το 46% και οι ερωτηθέντες από χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού επέλεξαν τη Μέση Ανατολή πρώτη με 31%. Επιπλέον, αυτή η τάση ήταν εμφανής στη Βόρεια Αμερική, όπου οι Καναδοί και οι Αμερικανοί προτιμούν ο ένας το πετρέλαιο του άλλου, με το 55% των Αμερικανών να επιλέγουν τον Καναδά ως την πρώτη τους επιλογή για εισαγωγή πετρελαίου, ενώ το 57% των Καναδών επέλεξαν τις Η.Π.Α.

Ενώ η γεωγραφική ευνοϊκότητα παίζει ρόλο στα τελικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης, τα στοιχεία δείχνουν επίσης μια άλλη τάση επιλογής προμηθευτών με βάση κοινές αξίες, όπως οι δημοκρατικές πρακτικές και σε αυτό το πλαίσιο ο Καναδάς ανέβηκε στην κατάταξη, καθώς επιλέχθηκε δεύτερος (23%), και έξι μονάδες μπροστά από τον επόμενο προμηθευτή (οι ΗΠΑ στο 17%).


-Ipsos_1.webp


Σύμφωνα με την Ipsos, η εικόνα γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρη όταν εξετάζεται πόσο συχνά κάθε προμηθευτής κατατάσσεται στην πρώτη τριάδα, καθώς ο Καναδάς ήταν στην πρώτη τριάδα παγκοσμίως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα παραγωγής πετρελαίου. Στη Βόρεια Αμερική, επτά στους δέκα Βορειοαμερικανούς (71%) επέλεξαν τον Καναδά ως έναν από τους τρεις καλύτερους προμηθευτές πετρελαίου που προτιμούν.

Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι ερωτηθέντες τοποθετούν τον Καναδά στην πρώτη τριάδα τους με 60% και τις ΗΠΑ στους τρεις πρώτους προμηθευτές τους με 53%, ενώ μόνο η Νορβηγία (71%) κατατάσσεται υψηλότερα στους τρεις κορυφαίους προμηθευτές της Ευρώπης. Επιπλέον, ο Καναδάς είχε καλές επιδόσεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με 58%, να βρίσκεται στην πρώτη τριάδα.

Ποιες χώρες είναι οι λιγότερο επιθυμητοί προμηθευτές πετρελαίου

Ωστόσο, η μελέτη της Ipsos δείχνει επίσης τους λιγότερο επιθυμητούς προμηθευτές πετρελαίου, καθώς η Βενεζουέλα, η Ρωσία και η Κίνα κατατάχθηκαν από τους ερωτηθέντες στους τρεις πρώτους λιγότερο επιθυμητούς . Αυτές οι χώρες επιλέγονταν συχνότερα από τους γείτονές τους και άλλες χώρες με πιο αυταρχικούς ηγέτες.

Εν τω μεταξύ, το Μεξικό κατατάχθηκε στις τρεις πρώτες θέσεις στη Νότια Αμερική λιγότερο συχνά από τον Καναδά και τις ΗΠΑ παρά την εγγύτητά του. Η Ipsos υπογραμμίζει ότι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν περισσότερο από πού προέρχεται το πετρέλαιο τους, καθώς αυξάνεται η γεωπολιτική αστάθεια.

Σύμφωνα με αυτό, η μελέτη υπογραμμίζει ότι μια μικρή πλειοψηφία (52%) των ερωτηθέντων παγκοσμίως συμφωνεί ότι οι χώρες που εισάγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα πρέπει να τα εισάγουν μόνο από δημοκρατικές χώρες όπως ο Καναδάς και οι ΗΠΑ και όχι από χώρες όπως η Ρωσία ή η Σαουδική Αραβία .

Επιπλέον, το 28% διαφωνεί ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο πρέπει να εισάγονται μόνο από δημοκρατικές χώρες, ενώ το 20% δεν ξέρει τι να επιλέξει σε αυτή την περίπτωση. Ενώ αυτό το συναίσθημα ήταν υψηλότερο στην Ευρώπη, όπου σχεδόν έξι στους 10 (59%) ερωτηθέντες συμφώνησαν, ακολουθήθηκε και από τη Βόρεια Αμερική (53%).

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην ενεργειακή μετάβαση

Η μελέτη της Ipsos υπογραμμίζει ότι το 46% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μια ενεργειακή μετάβαση μπορεί να περιλαμβάνει ορυκτά καύσιμα όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, υπό την προϋπόθεση ότι οι εκπομπές μειώνονται, σε σύγκριση με το 30% που πιστεύει ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν μπορεί να περιλαμβάνει ορυκτά καύσιμα, ενώ το 25% δεν γνωρίζει.

Η μελέτη επισημαίνει επίσης ότι έξι στους δέκα (59%) ερωτηθέντες λένε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν μειώσουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέσω τεχνολογιών όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS), ενώ το 22% διαφωνεί και το 19% δεν ξέρει.

«Η μελέτη αποκαλύπτει ότι σε περιόδους ενεργειακής ανασφάλειας και μετάβασης, οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι το πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι απαραίτητο και όσοι το εισάγουν θέλουν να το προμηθευτούν από Καναδούς παραγωγούς», αναφέρει η Ipsos.

Οι περικοπές εκπομπών ενισχύουν την κατάταξη του Καναδά

Η Pathways Alliance, μια συμμαχία των έξι μεγαλύτερων εταιρειών πετρελαιοειδών του Καναδά, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι οι ενέργειες που έγιναν από τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Καναδά για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, συμπεριλαμβανομένου ενός φιλόδοξου καθαρού μηδενικού στόχου για δραστηριότητες στην πετρελαϊκή άμμο τοποθέτησε τη χώρα σε τέτοια θέση ώστε να διαδραματίσει «ένα μεγαλύτερο ρόλο στην κάλυψη των παγκόσμιων αναγκών ενεργειακής ασφάλειας για πολλά χρόνια ακόμη».

Ο Kendall Dilling, Πρόεδρος της Συμμαχίας Pathways, παρατήρησε: «Η γεωπολιτική αστάθεια έχει οδηγήσει πολλούς σε όλο τον κόσμο να συνειδητοποιούν περισσότερο από πού προέρχεται η ενέργεια που χρειάζονται. Επικεντρωνόμαστε στο να βοηθήσουμε τον Καναδά να επιτύχει τους στόχους του για το κλίμα με ένα επιθετικό σχέδιο μείωσης των εκπομπών, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι διαδραματίζουμε αυξανόμενο ρόλο στην κάλυψη των αναγκών ενεργειακής ασφάλειας του κόσμου».


Ipsos2.webp

Η συμμαχία ισχυρίζεται ότι η μελέτη της Ipsos δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θέλουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που χρειάζονται να προέρχεται από δημοκρατικές χώρες όπως ο Καναδάς, ενώ η υποστήριξη για τη συνεχή χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ισχυρή όσο γίνονται προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών μέσω τεχνολογιών όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα.

«Αυτό ενισχύει το γεγονός ότι η βορειοαμερικανική ενέργεια είναι επιθυμητή παγκοσμίως και εάν συνεργαστούμε και με τις κυβερνήσεις για να προωθήσουμε τους κλιματικούς μας στόχους, μπορούμε να αυξήσουμε το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς υπεύθυνα παραγόμενης ενέργειας – κάτι που είναι καλό για το κλίμα, τις θέσεις εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη και στις δύο πλευρές των συνόρων», πρόσθεσε ο Dilling.

Προβλέψεις όπως το World Energy Outlook Stated Policies Scenario της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας δείχνουν ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα χρειαστούν για δεκαετίες, τονίζοντας ότι «κάθε ρεαλιστικό σχέδιο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων πρέπει να έχει μια συνεργατική προσέγγιση μεταξύ βιομηχανίας και κυβέρνησης για τη μείωση εκπομπών από τις εργασίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, χωρίς να επιβάλλονται περικοπές στην παραγωγή».

Για το σκοπό αυτό, η Pathways Alliance προωθεί ένα σχέδιο για τη μείωση των απόλυτων εκπομπών από την παραγωγή κατά 22 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2030 και την επίτευξη καθαρών μηδενικών λειτουργικών εκπομπών έως το 2050. Με την αναμενόμενη συγχρηματοδότηση από τις καναδικές κυβερνήσεις, η συμμαχία ανακοίνωσε επενδύσεις περίπου 24 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από το 2030 στην πρώτη φάση του σχεδίου της με περίπου 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια να υποστηρίζουν ένα προτεινόμενο δίκτυο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στη βορειοανατολική Αλμπέρτα, ενώ η υπόλοιπη επένδυση 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σχεδιάζεται σε μεγάλα έργα και τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών.


Ipsos3.webp

Ενώ η Pathways Alliance συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις για τα απαραίτητα ρυθμιστικά και συγχρηματοδοτούμενα πλαίσια που θα επιτρέψουν επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο έργο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη δαπανηθεί για πρώιμες εργασίες για CCS και άλλα έργα και τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών των εταιρειών - μελών της Pathways Alliance για την επίτευξη του στόχου του 2030.

Αρχικά, η συμμαχία επικεντρώνεται στην κατασκευή ενός θεμελιώδους δικτύου δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στη βόρεια Αλμπέρτα με μια προτεινόμενη γραμμή μεταφοράς άνθρακα για τη συλλογή δεσμευμένου CO2 από περισσότερες από 20 εγκαταστάσεις πετρελαίου άμμου και τη μεταφορά του σε έναν κόμβο στην περιοχή Cold Lake της Αλμπέρτα για υπόγεια αποθήκευση. Η γραμμή θα είναι επίσης διαθέσιμη και σε άλλες βιομηχανίες στην περιοχή που ενδιαφέρονται να δεσμεύουν και να αποθηκεύουν CO2.

Ipsos4.webp

«Καμία λύση δεν θα μας οδηγήσει σε καθαρή μηδενική παραγωγή πετρελαίου. Χρειαζόμαστε πολλαπλές παράλληλες διαδρομές. Αυτές περιλαμβάνουν βελτιώσεις στην τρέχουσα διαδικασία καθώς και αναδυόμενες τεχνολογίες. Άλλοι δρόμοι περιλαμβάνουν την ηλεκτροδότηση, την αντικατάσταση καυσίμου και τη βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση», ανέφερε η Pathways Alliance.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης