Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ReDream: Πως ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση

ReDream: Πως ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση
Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο REDREAM επιδιώκει να τονώσει τη χρήση φθηνότερων πηγών ανανεώσιμης ενέργειας, με μεγαλύτερη οικιακή συμμετοχή αναφέρει το Horizon
Καθώς η Ευρώπη απογαλακτίζεται από τα ορυκτά καύσιμα, τα τοπικά δίκτυα ενέργειας αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές για να καλύψουν το κενό και να μειώσουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Στη Βαγιαδολίδ της Ισπανίας, μια νέα τεχνολογία βοηθά τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σύμφωνα με το Horizon
Μπορεί να μοιάζουν με συνηθισμένα βύσματα, αλλά συνδέστε μια αντλία θερμότητας ή έναν φορτιστή ηλεκτρικού οχήματος χρησιμοποιώντας ένα από τα έξυπνα γραφικά στοιχεία και το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μεγάλα περιβαλλοντικά κέρδη και εξοικονόμηση νοικοκυριών.

Στη βόρεια ισπανική πόλη Βαγιαδολίδ, ο Santiago Campos δοκιμάζει μια νέα τεχνολογία που υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο που καταναλώνουν ενέργεια στο σπίτι ο ίδιος και πολλοί άλλοι.
Ο Κάμπος είχε εγκαταστήσει μια σειρά από έξυπνα widgets στο σπίτι του στα τέλη του περασμένου έτους και τώρα πρόκειται να αποκομίσει τα οφέλη με περισσότερη ενεργειακή απόδοση και χαμηλότερους λογαριασμούς θέρμανσης.

Μεγάλα μπόνους

«Το κάνω αυτό για περιβαλλοντικούς λόγους και επίσης για να εξοικονομήσω χρήματα στο σπίτι, ιδιαίτερα για να χρησιμοποιήσω αποτελεσματικά την αντλία θερμότητας», είπε ο 55χρονος Campos, ο οποίος εργάζεται για έναν τοπικό συνεταιρισμό ηλεκτρικής ενέργειας που ονομάζεται Energética Coop.
«Θέλω επίσης να συνεισφέρω στην ανάπτυξη μιας νέας υπηρεσίας που πιστεύω ότι θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο για τα μέλη μας και για το περιβάλλον».
Καλώς ήρθατε στο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο REDREAM.

Επιδιώκει να τονώσει τη χρήση φθηνότερων πηγών ανανεώσιμης ενέργειας.
Αναπτύσσοντας ένα τεχνολογικό σύστημα βασισμένο σε δεδομένα που βελτιστοποιεί τον τρόπο και το πότε οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ενέργεια, η πρωτοβουλία βοηθά την Ευρώπη να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο.
Μήνες πρωτοσέλιδων σχετικά με το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος έχουν τονίσει τη σημασία του στόχου της Ευρώπης να πράσινη ενέργειά της.

Oι προκλήσεις του ευρωπαϊκού στόχου

Ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, η ΕΕ προετοίμαζε υψηλότερους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030 ως μέρος της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 40% της κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ κατά μέσο όρο στο τέλος της δεκαετίας, από τον προηγούμενο στόχο του 2030 του 32%, σύμφωνα με το νέο σχέδιο ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ωστόσο, αυτός ο στόχος θέτει προκλήσεις, κυρίως λόγω της διαλείπουσας φύσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.
Οι κορυφές στη ζήτηση ενέργειας σπάνια ευθυγραμμίζονται με τις κορυφές στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ανάψτε μια αντλία θερμότητας στο σπίτι το βράδυ και οι πιθανότητες είναι ότι η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται θα έχει παραχθεί από ορυκτά καύσιμα.

Προσιτό και εύκολο

«Οι τρέχουσες επιλογές για τους καταναλωτές να αλλάξουν τη χρήση ενέργειας είναι πολύ περιορισμένες», δήλωσε ο Δρ Álvaro Sánchez Miralles, ειδικός σε θέματα ενέργειας που συντονίζει το REDREAM.
Η τριετής πρωτοβουλία διαρκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.
Η μεγάλη ιδέα του έργου είναι ένα «ενεργειακό οικοσύστημα» που μπορεί να μειώσει τις αιχμές στη ζήτηση κατανέμοντας πιο ομοιόμορφα τη χρήση ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το σύστημα μπορεί να ελέγχει συσκευές εξ αποστάσεως και να εκμεταλλεύεται τις συνθήκες όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι άμεσα διαθέσιμες.

Για παράδειγμα, εάν είναι μια φωτεινή ηλιόλουστη μέρα και η ηλιακή ενέργεια είναι σε αφθονία, το σύστημα ξέρει να χρησιμοποιεί την ευκαιρία της καθαρότερης, φθηνότερης ενέργειας για να φορτίζει πράγματα όπως ηλεκτρικά οχήματα.
Όλα αυτά σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να το κάνουμε με τρόπο πρακτικό για τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τον Miralles, ο οποίος είναι ανώτερος αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Έρευνας στην Τεχνολογία (IIT) στο Comillas Pontificial University στο την ισπανική πρωτεύουσα Μαδρίτη.

Μια διεπαφή εφαρμογής βοηθά τους καταναλωτές να κατανοήσουν καλύτερα τη χρήση και ένας «βοηθός ενέργειας» συμβουλεύει για επιλογές.
Η One mode ενεργοποιεί αυτόματα τις συσκευές όταν οι ανανεώσιμες πηγές είναι άφθονες και φθηνότερες.
Ένας άλλος στέλνει μια ειδοποίηση για αυτές τις στιγμές στους καταναλωτές και αφήνει σε αυτούς να αποφασίσουν εάν θα ενεργοποιήσουν ή όχι συσκευές.
Στο Βαγιαδολίδ, ο Campos λέει ότι άφησε την τεχνολογία να πάρει όλες τις αποφάσεις για την αντλία θερμότητας και επαίνεσε ολόκληρο το σύστημα.
«Τη ρύθμισα να ελέγχει αυτόματα την αντλία θερμότητας», είπε.

"Ήταν τόσο εύκολο στη χρήση και έχει ήδη μεγάλη επίδραση."
Ο Campos λέει ότι είναι πολύ νωρίς για να υπολογίσουμε ακριβείς οικονομίες.
Ενώ μόνο λίγοι χρήστες στην Ισπανία, την Κροατία και το Ηνωμένο Βασίλειο δοκιμάζουν μέχρι στιγμής την τεχνολογία, όταν κλιμακωθεί τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Η πραγματική μας φιλοδοξία είναι να έχουμε εκατομμύρια χρήστες ώστε να μπορούμε να επιφέρουμε αυτές τις αλλαγές μαζικά», είπε ο Miralles.

Αντιστροφή ρόλων

Μέσω τοπικών εταίρων, η REDREAM βοηθά επίσης τους καταναλωτές να γίνουν και παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - ένας ρόλος που έχει γεννήσει τον όρο "προμηθευτές".
Αυτό μπορεί να λάβει διάφορες μορφές – από την κατασκευή μιας ανεμογεννήτριας σε μια κοινότητα μέχρι την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών στις στέγες των νοικοκυριών.

Η ομάδα βλέπει μια άλλη ευκαιρία εδώ για να αυξήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μειώσει το κόστος ενέργειας.
Στο Βαγιαδολίδ, ο Campos εξετάζει πώς η τεχνολογία REDREAM μπορεί να του επιτρέψει να κάνει πιο άμεση χρήση της ηλιακής ενέργειας που παράγει στη στέγη του για να τροφοδοτήσει το σπίτι του.

Tοπική παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας

Μέσω της τεχνολογίας, μπορεί να ενσωματωθεί η τοπική παραγωγή ενέργειας και η οικιακή κατανάλωση ενέργειας.
Άλλοι επίσης βλέπουν οφέλη από τη μεγαλύτερη τοπική παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο Κώστας Γαλανάκης είναι συντονιστής του έργου Smart-BEEjS – μιας κοινοπραξίας οκτώ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων σε όλη την Ευρώπη που προωθεί την ανάπτυξη «περιοχών θετικής ενέργειας» ή PED.

Το έργο συμπληρώνει τα σχέδια της ΕΕ για τη δημιουργία 100 τέτοιων ενεργειακών περιοχών έως το 2025. Ξεκίνησε το 2019 και διαρκεί μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Τα PED είναι κοινότητες ή γειτονιές που, μέσω της παραγωγής των δικών τους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παράγουν περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνουν.

Ενάρετοι κύκλοι

Αυτή η ενέργεια μπορεί στη συνέχεια να πουληθεί πίσω στο δίκτυο και, όταν τα κέρδη επανεπενδύονται, δημιουργείται ένας ενάρετος κύκλος: τα έσοδα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χρησιμοποιούνται για την επιτάχυνση της τοπικής πράσινης μετάβασης και μπορούν να βοηθήσουν τα φτωχότερα νοικοκυριά να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

Υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα, αλλά είναι συνήθως μικρής κλίμακας.
Το Smart-BEEjS τα χρησιμοποιεί για να προσπαθήσει να προσδιορίσει τι λειτουργεί και τι χρειάζεται για να εμφανιστούν περισσότερα PED.
Ο Γαλανάκης επισημαίνει περιπτώσεις όπως το Aardehuizen στην Ολλανδία και το νησί Samsø της Δανίας, όπου οι καταναλωτές καρπώνονται οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη παράγοντας τη δική τους ενέργεια.

Το παράδειγμα του Aardehuizen 

Το Aardehuizen έχει μόλις 23 σπίτια.
Καθένα θερμαίνεται με παθητική ηλιακή θερμότητα (μεγάλα παράθυρα στα νότια), ηλιακούς συλλέκτες, ξυλόσομπες και αντλίες θερμότητας.
Ενώ η κοινότητα είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης χάρη στους ηλιακούς συλλέκτες.

Το 1997, η Samsø κέρδισε μια κρατική σύμβαση για να γίνει ενεργειακά αυτάρκης με βάση 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα μετά, το νησί παράγει όλη τη δική του ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα με υπεράκτιες και χερσαίες ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες.

Πολιτική υποστήριξη

Ενώ η πολιτική υποστήριξη και η νέα χρηματοδότηση είναι ζωτικής σημασίας για την άνθηση των PED αλλού, τα στοιχεία που παράγει η ομάδα Smart-BEEjS μπορούν να τροφοδοτήσουν μελλοντικές αποφάσεις πολιτικής, σύμφωνα με τον Γαλανάκη, αναπληρωτή καθηγητή συστημάτων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Μακροπρόθεσμα, βλέπει μια αυξανόμενη όρεξη και τεράστιες δυνατότητες για την κατασκευή ενεργειακών συστημάτων από κάτω προς τα πάνω, ώστε να επωφεληθούν τα πιο ευάλωτα άτομα στην κοινωνία.
«Εστιάζουμε στην αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος για να μειώσουμε την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να το κάνουμε κοινωνικά δίκαιο ώστε να μην αφήνει πίσω τους ευάλωτους ανθρώπους», είπε ο Γαλανάκης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης