Ενέργεια

ACER: Η ΕΕ λανσάρει τον δείκτη LNG - Πως διαμορφώνονται οι τιμές

ACER: Η ΕΕ λανσάρει τον δείκτη LNG - Πως διαμορφώνονται οι τιμές

Προσπάθεια για περιορισμό των αυξήσεων

 

Οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης λάνσαραν μια τιμή αναφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η αναταραχή της αγοράς από τις αυξήσεις του ασταθούς κόστους για το φυσικό αέριο αγωγών σύμφωνα με το Energymarketprice.

Η ΕΕ προχώρησε το σχέδιο πέρυσι, αφού η Ρωσία διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με αγωγούς, αυξάνοντας τους λογαριασμούς ενέργειας για εταιρείες και νοικοκυριά.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ (ACER) ανακοίνωσε ότι το LNG διαπραγματεύτηκε την Παρασκευή με έκπτωση 9,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σχέση με το συμβόλαιο του πρώτου μήνα στον κόμβο φυσικού αερίου της Ολλανδικής Διευκόλυνσης Μεταφοράς Τίτλων (TTF).

Με βάση τις πρόσφατες συναλλαγές που καλούνται να αναφέρουν οι συμμετέχοντες στην αγορά, η ACER είπε ότι η τιμή του LNG που παραδίδεται σε εκ των προτέρων βάση (DES), που σημαίνει ότι η τιμή περιλαμβάνει την παράδοση σε συγκεκριμένο λιμάνι, ήταν 38,27 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύνδεση τιμών

Οι τιμές του LNG στην Ευρώπη ήταν ιστορικά συνδεδεμένες με την τιμή του ολλανδικού κόμβου φυσικού αερίου TTF, η οποία εκτινάχθηκε σε υψηλά ρεκόρ πέρυσι, αφού η Ρωσία μείωσε τις ροές φυσικού αερίου στον αγωγό προς την Ευρώπη.

Στόχος της ΕΕ είναι οι αγοραστές και οι πωλητές LNG να χρησιμοποιούν το νέο σημείο αναφοράς ως βάση για τα συμβόλαιά τους, αντί να τους δεσμεύουν με ασταθείς τιμές για το φυσικό αέριο αγωγών.

Σε αντίθεση με το φυσικό αέριο των αγωγών, το LNG δεν διακινείται ευρέως στα χρηματιστήρια, επομένως η ΕΕ θέλει να αυξήσει τη διαφάνεια σχετικά με το κόστος του καυσίμου.

Οι χώρες της ΕΕ έχουν επεκτείνει γρήγορα τη χρήση LNG για να αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι εισαγωγές LNG του μπλοκ αυξήθηκαν κατά 71% πέρυσι σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Η επιτυχία της τιμής αναφοράς θα εξαρτηθεί από το εάν οι traders και οι εταιρείες θα επιλέξουν να τη χρησιμοποιήσουν. Ορισμένες πηγές του κλάδου αμφισβήτησαν εάν αυτό είναι απαραίτητο επειδή πολλοί οργανισμοί τιμολόγησης χρησιμοποιούν έναν υπάρχοντα δείκτη LNG.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης