Κατά τρεις φορές θα ξεπεράσει τον στόχο για τις ΑΠΕ έως το τέλος της δεκαετίας
Ο ερευνητικός βραχίονας της Goldman Sachs του παγκόσμιου επενδυτικού κολοσσού εκτιμά ότι η ασιατική υπερδύναμη πρόκειται να καταρρίψει τον υπάρχοντα στόχο της να έχει εγκαταστήσει 1.200 GW στροβίλων και μονάδων, με μια τόσο γρήγορη επέκταση που θα μπορούσε να βοηθήσει την Κίνα να επιτύχει ενεργειακή αυτάρκεια έως το 2060.
Μαζί με την πρόοδο στο πράσινο υδρογόνο και την εβδομήντα φορές επέκταση της αποθήκευσης – η Κίνα θα χρειαστεί περίπου 520 GW – με την Goldman Sachs να προβλέπει ότι η επέκταση της πράσινης ενέργειας θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα να μειώσει τις εισαγωγές ενέργειας κατά 10% έως το 2030.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια μείωση κατά 50% αναμένεται στις αρχές της δεκαετίας του 2040, εάν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεχίσουν να επεκτείνονται όπως είχε προβλεφθεί.
Ωστόσο, η εκπληκτική μετατόπιση θα κοστίσει περίπου 2,26 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2040.
Επιτάχυνση ΑΠΕ
«Καθώς η Κίνα επικεντρώνεται στις προκλήσεις για τη μείωση των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων, θεωρούμε ένα προσιτό σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξοπλισμένο με επαρκή αποθήκευση ενέργειας και έξυπνη μετάδοση δικτύων, ως τη μακροπρόθεσμη λύση της χώρας για την επίτευξη ενεργειακής αυτάρκειας», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs Research.
«Καθώς η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιταχύνεται, η αυξημένη κλίμακα της συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το χαμηλότερο κόστος ηλιακής και αιολικής ενέργειας, σε συνδυασμό με την τεχνολογική καινοτομία και τα πλεονάσματα παραγωγής, θα καταστήσουν τα ηλιακά έργα όλο το εικοσιτετράωρο πιο βιώσιμα οικονομικά.
«Προς το παρόν, ο εσωτερικός ρυθμός απόδοσης για ένα έργο ηλιακής παραγωγής με αποθηκευτικό χώρο που λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα είναι κάτω από το μηδέν, αλλά οι καινοτομίες θα βελτιώσουν την απόδοση και θα ωθήσουν τις αποδόσεις σχεδόν στο 10% έως το 2030».
Μέρος του λόγου για την πρόοδο της Κίνας είναι η κυριαρχία της στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η χώρα λέγεται ότι ελέγχει το 90% της αγοράς για ηλιακά προϊόντα ανάντη, με μερίδιο 30% στην αιολική ενέργεια.
Ωστόσο, ο δρόμος μπροστά δεν είναι χωρίς παγίδες για την Κίνα. Η έκθεση της Goldman Sachs σημειώνει την ανάγκη της χώρας για μετάλλευμα χαλκού, ζωτικής σημασίας για την αποθήκευση και τη μεταφορά ενέργειας.
«Η εγχώρια παραγωγή της Κίνας αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 30% της ζήτησης της και η εξάρτησή της από τις εισαγωγές αφήνει τις προσπάθειές της για πράσινη ηλεκτροδότηση ευάλωτες σε γεωπολιτικές διαταραχές».
www.worldenergynews.gr