Σε κάθε περίπτωση οι περικοπές του ΔΕΔΔΗΕ δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα 700 με 800 MW καθώς ο Διαχειριστής δεν διαθέτει τηλεμετρία
Όπως αναφέρουν στο “worldenergynews.gr” παράγοντες της αγοράς, οι περικοπές στην παραγωγή των έργων ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), οι οποίες ενδέχεται να επιβληθούν τις μέρες του Πάσχα, οπότε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας περιορίζεται, αναμένεται ότι θα «βαρύνουν» περισσότερο τους μεγάλους αιολικούς σταθμούς. Κι αυτό διότι ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ θα βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση για τις περικοπές της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, ανάλογα με τις δυνατότητές του κάθε διαχειριστή.
Συνδεδεμένα με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ είναι φωτοβολταϊκά έργα ισχύος περίπου 5 GW (γιγαβάτ) τα οποία όμως ο Διαχειριστής δεν μπορεί να …δει καθώς δεν διαθέτει συστήματα ελέγχου ενώ δεν διαθέτει και τηλεμετρία. Πάντως, το τελευταίο διάστημα σχεδιάζει ένα σύστημα παρακολούθησης παραγωγής για τις ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένες με το δίκτυό του. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι οι περικοπές του ΔΕΔΔΗΕ θα μπορούσαν να φτάσουν τα 700 με 800 MW.
Οπότε οι περισσότερες περικοπές αναμένεται ότι, εάν χρειαστεί, θα γίνουν από τον ΑΔΜΗΕ στα δίκτυα του οποίου είναι συνδεδεμένα μεγάλα έργα ΑΠΕ, κυρίως αιολικά (έως το τέλος του 2022 μόλις 0,5 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών ήταν συνδεδεμένα στην υψηλή τάση), τα οποία θα σηκώσουν και το μεγαλύτερο «βάρος» των περικοπών που επιβάλλει η αντιμετώπιση της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας που βάζει σε δοκιμασία το ηλεκτρικό σύστημα.
Το ΠΑΣΧΑ ο μεγαλύτερος κίνδυνος
Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα γνωστοποίησε ο ΑΔΜΗΕ με επιστολή του προς το ΥΠΕΝ και τη ΡΑΕ που συγκάλεσε σε συνεδρίαση την περασμένη Παρασκευή την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία έκρινε ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από τη Μεγάλη Πέμπτη έως και τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός από την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων έγινε σε επίπεδο εξαμήνου, αλλά δεν αποκλείεται τα μέτρα που αποφασίστηκαν να έχουν και μόνιμο χαρακτήρα για τις κρίσιμες περιόδους του έτους, δηλαδή την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, εποχές που χαρακτηρίζονται από συνθήκες που ευνοούν την παραγωγή των ΑΠΕ (ηλιοφάνεια και αέρηδες) και παράλληλα από χαμηλή ζήτηση ενέργειας εξαιτίας του καλού καιρού.
Επίσης, αναμένονται άμεσα αλλαγές και στο κανονιστικό πλαίσιο ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα που αποφασίστηκαν - δηλαδή οι περικοπές στις ΑΠΕ και στις εισαγωγές ρεύματος σε συνεννόηση με τους Διαχειριστές των γειτονικών χωρών και η χρήση των αντλησιοταμιευτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Σφηκιά και Θησαυρό όποτε απαιτείται.
Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα δημιουργείται λόγω της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ με συνέπεια να περιορίζεται ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος για τις συμβατικές μονάδες (φυσικό αέριο, λιγνίτης), οι οποίες είναι απαραίτητες για την ασφάλεια του συστήματος. Η αυξανόμενη παραγωγή των ΑΠΕ είναι δύσκολα διαχειρίσιμη χωρίς συστήματα αποθήκευσης.
www.worldenergynews.gr