Τελευταία Νέα
Ενέργεια

OPEC+: Οι τέσσερις βασικοί λόγοι που οδήγησαν στη μείωση παραγωγής

OPEC+: Οι τέσσερις βασικοί λόγοι που οδήγησαν στη μείωση παραγωγής
Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της μείωσης της παραγωγής, ώθησε στην αύξηση των τιμών κατά 5 δολάρια το βαρέλι ή, πάνω από 85 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με το Reuters

Ο OPEC+ (ο OPECκαι οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας), συμφώνησε την Κυριακή 2/4 να διευρύνουν τις περικοπές στην παραγωγή αργού πετρελαίου στα 3,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) ή στο 3,7% της παγκόσμιας ζήτησης.
Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση ώθησε στην αύξηση των τιμών κατά 5 δολάρια το βαρέλι ή, πάνω από 85 δολάρια το βαρέλι.
Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους ο OPEC+ μειώνει την παραγωγή είναι οι εξής τέσσερις:

Ανησυχίες για την ασθενή παγκόσμια ζήτηση

Η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι οι εθελοντικές περικοπές της παραγωγής κατά 1,66 εκατομμύρια bpd πέρα από τις υπάρχουσες περικοπές κατά 2 εκατομμύρια bpd έγιναν ως προληπτικό μέτρο με στόχο τη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς.
Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak είπε ότι η δυτική τραπεζική κρίση ήταν ένας από τους λόγους πίσω από την μείωση, καθώς και «παρέμβαση στη δυναμική της αγοράς», μια ρωσική έκφραση που περιγράφει το ανώτατο όριο των δυτικών τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο.

Οι φόβοι για μια νέα τραπεζική κρίση τον περασμένο μήνα οδήγησαν τους επενδυτές να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία εκτός κινδύνου, όπως εμπορεύματα με τις τιμές του πετρελαίου να πέφτουν κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι από σχεδόν το υψηλό όλων των εποχών των 139 δολαρίων τον Μάρτιο του 2022.
Μια παγκόσμια ύφεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου.
Η έρευνα της Redburn ανέφερε ότι το μέγεθος της τελευταίας μείωσης ήταν πιθανότατα υπερβολικό, εκτός εάν ο OPEC φοβόταν μια μεγάλη παγκόσμια ύφεση.
α_3.PNG
Τιμωρία των κερδοσκόπων

Η περικοπή θα τιμωρήσει επίσης όσους "shortάρουν" με το πετρέλαιο ή εκείνους που στοιχηματίζουν στην πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Το 2020, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Abdulaziz bin Shalman προειδοποίησε τους εμπόρους να μην στοιχηματίζουν σε μεγάλο βαθμό στην αγορά πετρελαίου, λέγοντας ότι θα προσπαθήσει να κάνει την αγορά να εκτιναχθεί και υποσχόμενος ότι όσοι στοιχηματίζουν στην τιμή του πετρελαίου θα «τρέχουν να αποφύγουν την κόλαση».

Πριν από την τελευταία περικοπή, τα hedge funds είχαν μειώσει την καθαρή τους θέση στο αμερικανικό πετρέλαιο αναφοράς WTI σε μόλις 56 εκατομμύρια βαρέλια έως τις 21 Μαρτίου, το χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2016.
Οι ανοδικές long θέσεις τους ξεπέρασαν αριθμητικά τις πτωτικές short με αναλογία μόλις 1,39:1, το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2016.
«Η τελευταία περικοπή θα έβλαπτε πολύ πολύ όσους στοιχηματίζουν ενάντια στο πετρέλαιο», είπε μια πηγή που γνωρίζει τη σκέψη του ΟΠΕΚ+.

Επιδίωξη υψηλότερων τιμών

Πολλοί αναλυτές δήλωσαν ότι οOPEC + επιθυμούσε να βάλει κατώτατο όριο στις τιμές του πετρελαίου στα 80 δολάρια το βαρέλι, ενώ η UBS και η Rystad προέβλεψαν άλμα πίσω στα 100 δολάρια.
Ωστόσο, οι υπερβολικά υψηλές τιμές του πετρελαίου αντιπροσωπεύουν κίνδυνο για τον ΟΠΕΚ+ καθώς επιταχύνουν τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένων των αγαθών που χρειάζεται να αγοράσει ο όμιλος.
Ενθαρρύνουν επίσης τα ταχύτερα κέρδη παραγωγής από μη μέλη του ΟΠΕΚ και επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Η Goldman Sachs είπε ότι η ισχύς του OPEC έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς οι αντιδράσεις του σχιστόλιθου των ΗΠΑ στις υψηλότερες τιμές έχουν γίνει πιο αργές και μικρότερες, εν μέρει λόγω της πίεσης στους επενδυτές να σταματήσουν να χρηματοδοτούν έργα ορυκτών καυσίμων.
β_3.PNG
Η ένταση  με την Ουάσιγκτον 

Η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε ακατάλληλη την τελευταία κίνηση του OPEC +.
Η Δύση έχει επανειλημμένα επικρίνει τον OPEC για τη χειραγώγηση των τιμών και πως είναι στο πλευρό της Ρωσίας παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο ψήφισης νομοθεσίας γνωστής ως NOPEC, η οποία θα επέτρεπε την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του OPEC στο έδαφος των ΗΠΑ σε περίπτωση που αποδειχθεί συμπαιγνία στην αγορά.

Ο OPEC+ επέκρινε τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, τον ενεργειακό επόπτη της Δύσης, στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης, για την απελευθέρωση των αποθεμάτων πετρελαίου πέρυσι, μια κίνηση που είπε ότι ήταν απαραίτητη για να μειωθούν οι τιμές εν μέσω φόβου ότι οι κυρώσεις θα διαταράξουν τον ρωσικό εφοδιασμό.
Ωστόσο, η πρόβλεψη του ΔΟΕ δεν υλοποιήθηκε ποτέ, ωθώντας πηγές του OPEC+ να αναφέρουν ότι ήταν πολιτικά προσανατολισμένη και σχεδιάστηκε για να βοηθήσει στην ενίσχυση της αξιολόγησης του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που κυκλοφόρησαν τις περισσότερες μετοχές, δήλωσαν ότι θα αγόραζαν πίσω μέρος του πετρελαίου το 2023, αλλά αργότερα το απέκλεισαν.
Η JP Morgan και η Goldman Sachs δήλωσαν ότι η απόφαση των ΗΠΑ να μην αγοράσουν πίσω πετρέλαιο για συμπλήρωση των αποθεμάτων μπορεί να συνέβαλε στην κίνηση μείωσης της παραγωγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης