Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα από όσο τα πυρηνικά και LNG κάποτε σύμφωνα με τον αρθρογράφο σύμβουλο Nat Bullard του Bloomberg.
Η Shell Plc δημοσίευσε πρόσφατα δύο σενάρια ενεργειακής ασφάλειας, σε μια μακρά σειρά ερευνών σχετικά με το πιθανό μέλλον της ενέργειας.
Το πρώτο, που ονομάζεται Αρχιπέλαγος, είναι μια επέκταση της τρέχουσας πορείας του κόσμου.
Το δεύτερο, το Sky 2050, λειτουργεί αντίστροφα από ένα εξιδανικευμένο αποτέλεσμα καθαρών μηδενικών εκπομπών και περιορισμένης αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Το δεύτερο σενάριο συνδέεται με την πρόβλεψη ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου υποκινούν τη μείωση της ζήτησης.
Αυτή είναι μια προοπτική που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι χώρες, που ήδη αντιμετωπίζουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τους επόμενους μήνες μετά την απροσδόκητη απόφαση του ΟΠΕΚ+ αυτό το Σαββατοκύριακο να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.
Το ιστορικό διάγραμμα
Η έκθεση είναι γεμάτη με γραφήματα και προβολές, αλλά υπάρχει ένα ιστορικό διάγραμμα:
Η Shell εξέτασε τις τέσσερις κύριες ενεργειακές τεχνολογίες που αναδύθηκαν τις τελευταίες έξι δεκαετίες: πυρηνική ενέργεια, υγροποιημένο φυσικό αέριο και ηλιακή και αιολική ενέργεια.
Κάθε τεχνολογία χρειαζόταν χρόνια προτού συνεισφέρει ουσιαστικά, αν και ήσσονος σημασίας, στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό, ένα όριο που η Shell μετρά σε ένα exajoule ετησίως.
(Ένα exajoule ισοδυναμεί με 277 τεραβατώρες -- κοντά στην ηλεκτρική ενέργεια που κατανάλωσε το Μεξικό το 2019.)
Πρώτος πυρηνικός σταθμός
Για παράδειγμα, ο πρώτος συνδεδεμένος με το δίκτυο πυρηνικός σταθμός ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Σοβιετική Ένωση το 1954 και η πυρηνική ενέργεια έφτασε το 1 exajoule της παγκόσμιας προσφοράς 19 χρόνια αργότερα.
Η Solar χρειάστηκε περισσότερες από τρεις δεκαετίες για να προσφέρει ένα exajoule προσφοράς, με τα πρώτα εμπορικά ηλιακά έργα που κατασκευάστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και το πρώτο exajoule δεν έφτασε μέχρι το 2016.
Η ταχύτητα μιας τεχνολογίας αφού φτάσει σε αυτό το ορόσημο επιταχύνει.
Η πυρηνική ενέργεια διπλασιάστηκε τα τέσσερα χρόνια μετά, στη συνέχεια διπλασιάστηκε ξανά μέσα σε άλλα πέντε χρόνια.
Τώρα παρέχει περισσότερο από οκτώ φορές περισσότερη ενέργεια από ό,τι πριν από 50 χρόνια.
Το LNG
Το υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG είχε μια πιο αργή εκκίνηση, χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία για να πάει από το 1 exajoule στο 2 και τον ίδιο χρόνο ξανά για να πάει από το 2 στο 4.
Η πρόοδός του εκτινάχθηκε μπροστά στα τέλη της δεκαετίας του 2000, σχεδόν δύο δεκαετίες αφότου παρείχε πρώτο ετήσιο exajoule.
Αλλά εξακολουθεί να παρέχει λιγότερη ενέργεια από την πυρηνική ενέργεια σήμερα.
Η αιολική ενέργεια
Ο άνεμος αναπτύσσεται πιο γρήγορα από το υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Και οι δύο χρειάστηκαν δεκαετίες για να φτάσουν στο πρώτο τους exajoule, αλλά ο άνεμος έχει αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό από το LNG από τότε.
Ο άνεμος βρισκόταν σε μια σχεδόν ίδια πορεία με την πυρηνική ενέργεια.
Αλλά έχει επιταχυνθεί και τώρα παρέχει σχεδόν 30% περισσότερη ενέργεια στο 14ο έτος μετά το ορόσημο από ό,τι η πυρηνική.
Η ηλιακή ενέργεια
Η ηλιακή έχει το δικό της μονοπάτι.
Ένα χρόνο μετά την επίτευξη του ορόσημου, ξεπέρασε ήδη την προμήθεια πυρηνικών στο ίδιο στάδιο. Κατά τον έβδομο χρόνο της ως σημαντικός προμηθευτής ενέργειας, η ηλιακή ενέργεια αντιπροσώπευε σχεδόν μιάμιση φορά περισσότερη ενέργεια από την πυρηνική.
Παρείχε σχεδόν δυόμισι φορές περισσότερη ενέργεια από το LNG έξι χρόνια μετά το exajoule.
Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό εύρημα και είναι επίσης ελπιδοφόρο για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της παγκόσμιας ενέργειας — με μια σημαντική διάκριση που αξίζει να σημειωθεί.
Η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας έχει υπερδιπλασιαστεί τα 50 χρόνια από τότε που η πυρηνική ενέργεια έφτασε στο 1 exajoule.
Το 1973, ο κόσμος κατανάλωσε 238 exajoules ενέργειας.
το 2021, κατανάλωσε 595, σύμφωνα με την τελευταία στατιστική επισκόπηση της BP.
Αυτό σημαίνει ότι τη χρονιά που η πυρηνική ενέργεια εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως σημαντικός συνεισφέρων στην ενέργεια, παρείχε περίπου το 0,4% της ενέργειας που χρησιμοποιούσε ο κόσμος.
Μέχρι τη στιγμή που το LNG έφτασε στο exajoule, παρείχε περίπου 0,3%.
Επισκόπηση, πρόβλεψη
Μέχρι το 2016, όταν η ηλιακή ενέργεια παρείχε το πρώτο της exajoule, κάλυψε λιγότερο από το 0,2% της πολύ αυξημένης παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης.
Σε απόλυτη βάση, οι σημερινές νεότερες ενεργειακές τεχνολογίες είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια.
Σε σχετική βάση, ωστόσο, έχουν περισσότερη δουλειά να κάνουν για να έχουν τον ίδιο παγκόσμιο αντίκτυπο.
Ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια μαζί παράγουν τώρα περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τον παγκόσμιο στόλο πυρηνικής ενέργειας, αλλά για να έχουν τον αντίστοιχο αντίκτυπο που είχε η πυρηνική ενέργεια στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, θα χρειαστεί να αναπτυχθούν περίπου δύο φορές πιο γρήγορα.
Η ερευνητική ομάδα BloombergNEF αναμένει ότι φέτος θα προστεθούν 316 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας και 110 επιπλέον γιγαβάτ αιολικής ενέργειας.
Αυτή η συνεχής ανάπτυξη θα διατηρούσε φρέσκες τις τάσεις στο διάγραμμα της Shell: Οι δύο ταχύτερα αναπτυσσόμενες ενεργειακές τεχνολογίες των τελευταίων πέντε δεκαετιών είναι πιθανό να συνεχίσουν την πορεία τους και να συνεχίσουν επίσης τον αντίκτυπό τους.
Ο αρθρογράφος Nat Bullard είναι ανώτερος συνεργάτης στο BloombergNEF, στη στήλη Sparklines για το Bloomberg Green και σύμβουλος σε εταιρείες κλιματικής τεχνολογίας σε πρώιμο στάδιο και επενδυτές για το κλίμα.
www.worldenergynews.gr
Bloomberg: Tα δύο σενάρια της Shell μεταξύ ΑΠΕ, LNG και πυρηνικών για την ενεργειακή επάρκεια
Η Shell εξέτασε τις τέσσερις κύριες ενεργειακές τεχνολογίες τις τελευταίες έξι δεκαετίες και κατέληξε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα, σύμφωνα με το Bloomberg