Τελευταία Νέα

ΣΠΕΦ: Τι προβλέπει η νομοθεσία για τις έκτακτες περικοπές παραγωγής ΑΠΕ λόγω υπερδυναμικότητας

ΣΠΕΦ: Τι προβλέπει η νομοθεσία για τις έκτακτες περικοπές παραγωγής ΑΠΕ λόγω υπερδυναμικότητας
Aφορούν τις περιπτώσεις εκτάκτων περικοπών ΑΠΕ και όχι την θεσμοθετηθείσα με το άρθρο 10, του ν. 4951/2022 δυνατότητα ενεργού διαχείρισης των εγχύσεων μονάδων ΑΠΕ
Σχετικά Άρθρα
Σύμφωνα με κοινοποίηση του ΣΠΕΦ και του προέδρου του κ.Στέλιου Λουμάκη, σε συνέχεια ερωτήσεων παραγωγών ΑΠΕ για το ενδεχόμενο έκτακτων περικοπών εγχύσεων των μονάδων ΑΠΕ από τους διαχειριστές λόγω συνθηκών υπερπαραγωγής σε σχέση με την ζήτηση, παρουσιάζουμε παρακάτω τι ακριβώς προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία και συγκεκριμένα το άρθρο 9 του ν. 3468 για το θέμα, το οποίο και επισυνάπτουμε στο τέλος ολόκληρο.


Περαιτέρω εστιάζοντας στα επίμαχα σημεία του άρθρου 9. προβλέπεται:
"Β. Από την 1η Ιανουαρίου 2020, ο αρμόδιος ∆ιαχειριστής του Συστήματος ή του ∆ικτύου υποχρεούται, κατά την κατανομή του Φορτίου, εφόσον δεν τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του Συστήματος ή του ∆ικτύου, να δίνει προτεραιότητα σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που συνδέονται με το Σύστημα ή το ∆ίκτυο, εκτός από το ∆ίκτυο των Μη ∆ιασυνδεδεμένων Νησιών και υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για:
α) σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής μικρότερης των 400kW"

«…σταθμούς παραγωγής ηλεκτικής ενέργειας από Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. που εμπίπτουν στις περιπτώσεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 6 του άρθρου 12 του Κανονισμού (Ε.Ε.) 2019/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων σταθμών που αυξάνουν την εγκατεστημένη ή τη μέγιστη ισχύ παραγωγής χωρίς να προσθέτουν νέα μονάδα παραγωγής,».

Εν προκειμένω ο Κανονισμός 2019/943 της ΕΕ προβλέπει:

"6. Με την επιφύλαξη των συμβάσεων που συνήφθησαν πριν από την 4η Ιουλίου 2019, οι εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης και έχουν τεθεί σε λειτουργία πριν από την 4η Ιουλίου 2019 και, εφόσον έχουν τεθεί σε λειτουργία, έχουν κατανεμηθεί κατά προτεραιότητα δυνάμει του άρθρου 15 παράγραφος 5 της οδηγίας 2012/27/ΕΕ ή του άρθρου 16 παράγραφος 2 της οδηγίας 2009/28/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (20) εξακολουθούν να κατανέμονται κατά προτεραιότητα. Η κατανομή κατά προτεραιότητα παύει να εφαρμόζεται στις εν λόγω εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής από την ημερομηνία κατά την οποία η εγκατάσταση ηλε­κτροπαραγωγής υφίσταται σημαντικές τροποποιήσεις, γεγονός που θεωρείται ότι συμβαίνει τουλάχιστον όταν απαιτείται νέα συμφωνία σύνδεσης ή όταν αυξάνεται η ισχύς παραγωγής της εγκατάστασης ηλεκτροπαραγωγής"

Τα ανωτέρω αφορούν τις περιπτώσεις εκτάκτων περικοπών ΑΠΕ και όχι την θεσμοθετηθείσα με το άρθρο 10, του ν. 4951/2022 δυνατότητα ενεργού διαχείρισης των εγχύσεων μονάδων ΑΠΕ από τους διαχειριστές μεταξύ άλλων και την μόνιμη μείωση της παραγωγής όσων συνδέθηκαν μετά την 1 Ιανουαρίου 2023, αλλά και υπό τις υπόλοιπες ειδικότερες προϋποθέσεις του άρθρου αυτού.

Επισυνάπτεται ολόκληρο το άρθρο 9, του ν. 3468, όπως ισχύει.

http://www.spef.gr/index.php/el/nea/deltia-typou/item/936-ti-provlepei-i-nomothesia-gia-tis-ektaktes-perikopes-paragogis-ape-logo-yperdynamikotitas

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης