Η Βουλγαρία θα υπογράψει συμφωνίες με την αμερικανική εταιρεία Westinghouse και τη γαλλική EDF για την προμήθεια πυρηνικών καυσίμων καθώς προσπαθεί να διαφοροποιηθεί μακριά από τις ρωσικές προμήθειες. Ειδικότερα, θα γίνει μελέτη πριν την εκκίνηση της διαδικασίας για το project στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.
Σύμφωνα με το Reuters, η Βουλγαρία θέλει να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο επισημαίνει ότι: «Σκοπός των μελετών και αναλύσεων πριν από το έργο είναι να καθοριστούν όλες οι τεχνικές και οικονομικές παράμετροι των πιθανών έργων για νέα πυρηνική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών χρήσης του υπάρχοντος εξοπλισμού ενσωματώνοντάς τον σε ένα σύγχρονο πλήρες σύστημα.
Η Βουλγαρία θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τη μέγιστη συνεισφορά από τη βουλγαρική βιομηχανία στη σύμβαση με τη Westinghouse και να κάνει τη μέγιστη χρήση της υπάρχουσας υποδομής, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Elenko Bozhkov. Ο εκτελεστικός διευθυντής της EDF που είναι υπεύθυνος για τις νέες μονάδες ισχύος θα επισκεφθεί τη Βουλγαρία στις 4 Απριλίου.
Το εργοστάσιο του Kozloduy στον ποταμό Δούναβη παράγει περίπου το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Το έργο Belene έχει ακυρωθεί και επανεκκινηθεί αρκετές φορές από τη δεκαετία του 1980. Το 2018 η Σόφια αναβίωσε το έργο για τη χρήση δύο πυρηνικών αντιδραστήρων που αγόρασε για περισσότερα από 620 εκατομμύρια ευρώ από τη ρωσική Rosatom ως αποζημίωση για την κατάργηση ενός πρωτότυπου έργου το 2012.
www.worldenergynews.gr