Επιστολή στην ΕΕ για την διασφάλιση των αναγκών επέκτασης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας
Πρόκειται για τα λεγόμενα «F-gases» που εντάσσονται στα αέρια του θερμοκηπίου. Μεταξύ αυτών το εξαφθοριούχο θείο (SF6) το οποίο λόγω των μονωτικών ιδιοτήτων του έχει εδώ και δεκαετίες εκτεταμένη χρήση σε ολόκληρο τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, σε όλες τις μονάδες παραγωγής ανεξαρτήτως τεχνολογίας, στα δίκτυα διανομής και στις αντλίες θερμότητας, η χρήση των οποίων βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν όψει της πράσινης μετάβασης.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του κανονισμού της ΕΕ σε ότι αφορά τα φθοριούχα αέρια, που προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης τους έως το 2030, έγινε τον Απρίλιο του 2022 και σήμερα ψηφίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εν όψει της εξέλιξης αυτής, η Eurelectric σε μια επιστολή που συνυπογράφεται από 50 οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων εταιρειών κοινής ωφελείας της Ευρώπης, εθνικών ενώσεων, DSOs, TSOs και κατασκευαστών, ζητεί να εγκριθεί ένας Κανονισμός που θα διασφαλίζει τις ανάγκες της Ευρώπης για ταχεία και τη συνεχή επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής και για την επίτευξη των στόχων της για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια.
Με άλλα λόγια ζητά ο χρόνος κατάργησης των «F-gases» να συνδυαστεί κατ΄αρχήν με το γεγονός ότι συστήματα που είναι ήδη εγκατεστημένα στα δίκτυα έχουν μακρό χρόνο ζωής έως και 50 χρόνια και δεύτερον με την εξασφάλιση της διαθεσιμότητας εναλλακτικών λύσεων από την ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Όπως αναφέρει η επιστολή της Eurelectric η κατάργηση πρέπει να γίνει με σταδιακό και ρεαλιστικό τρόπο για να διασφαλιστεί ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή συστημάτων χωρίς SF6 και ότι οι Διαχειριστές των δικτύων μπορούν να συνεχίσουν την ασφαλή λειτουργία της υπάρχουσας υποδομής μέχρι το τέλος της διάρκειας ζωής της.
Ενσωμάτωση παραγωγής
Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται ότι μέχρι το 2030 η ΕΕ θέλει να εγκαταστήσει και να συνδέσει 750 GW αιολικής και ηλιακής ισχύος. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι οι διαχειριστές συστημάτων απαιτούν μια σταθερή, ασφαλή και ανταγωνιστική παροχή ηλεκτρικού εξοπλισμού χωρίς SF6.
Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλιστεί ότι τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να ενσωματώσουν την αυξανόμενη παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εγκαίρως και με οικονομικά αποδοτικό τρόπο και να παρέχουν αξιόπιστα ενέργεια στους καταναλωτές.
Πολλές τεχνολογίες υψηλής τάσης χωρίς SF6 είναι ήδη διαθέσιμες και κατασκευάζονται στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διατηρήσει μια τεχνολογικά ουδέτερη προσέγγιση μεταξύ τέτοιων εναλλακτικών λύσεων. Η ιεράρχηση μόνο μιας επιλογής θα καθυστερούσε την ενεργειακή μετάβαση για περισσότερο από μια δεκαετία.
Η αντικατάσταση του SF6 με εναλλακτικά σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις κάθε φορά που προβλέπεται συντήρηση ή επισκευή θα απαιτήσει αλλαγή ολόκληρου του σχεδιασμού της υποδομής.
Οι συνέπειες θα είναι τεράστιες καθυστερήσεις στο δίκτυο ή στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, καθώς και τεράστια απόβλητα από εξοπλισμό που λειτουργεί σωστά που θα πρέπει να απόξυλωθεί πριν από το τέλος της διάρκειας ζωής τους.
Αυτό θα υπονόμευε τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της Ευρώπης, θα δημιουργήσει σημαντικούς όγκους αποβλήτων και θα οδηγήσει σε υψηλό πρόσθετο κόστος για τους Διαχειριστές.
Ο εξοπλισμός που είναι ήδη εγκατεστημένος σήμερα θα πρέπει να παραμείνει επισκευάσιμος και συντηρήσιμος μέχρι το τέλος της σχεδιασμένης διάρκειας ζωής του που μπορεί να είναι έως και 50 χρόνια.
www.worldenergynews.gr