Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε τεχνολογίες ενεργειακής μετάβασης πρέπει να υπερτετραπλασιάζονται ετησίως για να παραμείνουν σύμφωνες με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, δήλωσε σήμερα (28/3) ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).
Όπως αναμεταδίδει το Reuters, οι επενδύσεις σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έφτασαν το ρεκόρ των 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, αλλά ο αριθμός αυτός πρέπει να αυξηθεί σε περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να επιτευχθεί ο βασικός στόχος της συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό των αυξήσεων θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.
Συνολικά, θα χρειαστούν περίπου 35 τρισεκατομμύρια δολάρια για τεχνολογία μετάβασης έως το 2030, ενώ η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να αυξηθεί από περίπου 3 GW ετησίως σήμερα, πάνω από 10 GW το 2030, προσθέτοντας ότι απαιτείται περισσότερη ισότητα στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεταξύ βιομηχανικών και αναπτυσσόμενων χωρών.
Τα νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσώπευαν τα 2/3 της εγκατεστημένης ισχύος πέρυσι, ενώ η Αφρική αντιπροσώπευε μόνο το 1% της εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Μια θεμελιώδης αλλαγή στη στήριξη προς τις αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην πρόσβαση στην ενέργεια και στην προσαρμογή του κλίματος», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του IRENA, Francesco La Camera, καλώντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να κατευθύνουν περισσότερα κεφάλαια σε έργα ενεργειακής μετάβασης με καλύτερες συνθήκες.
Ο Οργανισμός ζήτησε να κατευθυνθούν οι προγραμματισμένες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα -περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια επενδύσεων ορυκτών καυσίμων ετησίως έως το 2030- προς τις τεχνολογίες και τις υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
www.worldenergynews.gr