Τελευταία Νέα

Και το Αζερμπαϊτζάν δυνητικός προμηθευτής πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη σύμφωνα με το Jamestown

Και το Αζερμπαϊτζάν δυνητικός προμηθευτής πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη σύμφωνα με το Jamestown
Με το αιολικό, ηλιακό και υδροηλεκτρικό του δυναμικό, το Αζερμπαϊτζάν έχει την ευκαιρία να παράγει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για εξαγωγή σε όλη την περιοχή και στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Ίνστιτούτο Jamestown
Ο όγκος των χερσαίων πόρων αιολικής και ηλιακής ενέργειας στο Αζερμπαϊτζάν ανέρχεται συνολικά σε περισσότερα από 27 GW, με την  περιοχή Καραμπάχ να έχει μεγάλες δυνατότητες για επέκταση της παραγωγής πράσινης ενέργειας.
Με το αιολικό, ηλιακό και υδροηλεκτρικό του δυναμικό, το Αζερμπαϊτζάν έχει την ευκαιρία να παράγει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για εξαγωγή σε όλη την περιοχή και στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη του Ίνστιτούτου Jamestown.
Στις 13 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο Μπακού η τελετή θεμελίωσης του μεγαλύτερου σταθμού θερμικής ενέργειας (TSP) που δεν έχει κατασκευαστεί ακόμη στο Αζερμπαϊτζάν, με προγραμματισμένη ισχύ 1.280 μεγαβάτ (MW).

Υψηλή... αξία χαμηλότερο κόστος

Η συνολική αξία του έργου εκτιμάται σε περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο είναι δύο έως τρεις φορές φθηνότερο σε σύγκριση με άλλα παρόμοια έργα.
Η οικονομική αποδοτικότητά του σχετίζεται με το γεγονός ότι ο σταθμός παραγωγής ενέργειας θα κατασκευαστεί στο Mingachevir, το ενεργειακό κέντρο του Αζερμπαϊτζάν, όπου είναι ήδη διαθέσιμη σχετική υποδομή, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών μεταφοράς και φυσικού αερίου.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, το έργο αναμένεται να αρχίσει να έχει αποδόσεις από την επένδυσή του μόνο έξι χρόνια μετά το 2025, όταν ο σταθμός παραγωγής ενέργειας σχεδιάζεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Για την κατασκευή, θα χρησιμοποιηθεί φιλική προς το περιβάλλον και προηγμένη τεχνολογία και, ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται κατά τη διαδικασία θα μειωθεί κατά 2 εκατομμύρια τόνους.
Επίσης, αυτή η τεχνολογία θα εξοικονομήσει επιπλέον 800 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα αερίου καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, σε σύγκριση με τα παραδοσιακά TSP του ίδιου μεγέθους.
Τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά και το δυναμικό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του νέου TSP του Αζερμπαϊτζάν θα του επιτρέψουν να συνεισφέρει σημαντικά στην εφαρμογή του προγράμματος πράσινης ενέργειας του Μπακού και στην εξαγωγή των προϊόντων πράσινης ενέργειας του - κάτι που είναι άλλο ένα βασικό στοιχείο στην ανάπτυξη του Αζερμπαϊτζάν σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Βασικός εξαγωγέας της Ευρώπης

Μαζί με την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης, ο κύριος στόχος του Αζερμπαϊτζάν για την ανάπτυξη του τομέα της πράσινης ενέργειας και την επέκταση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι να γίνει βασικός εξαγωγέας στην Ευρώπη.
Ως εκ τούτου, έχουν ήδη γίνει ορισμένα σημαντικά βήματα για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Στις 17 Δεκεμβρίου 2022, οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή ενός ηλεκτρικού καλωδίου που περνά κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.

Με μήκος σχεδόν 1.100 χιλιόμετρα και ισχύ 1.000 MW, το καλώδιο θα εκτείνεται από το Αζερμπαϊτζάν στη Ρουμανία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δαπανήσει περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του καλωδίου, το οποίο θα είναι το μακρύτερο του τύπου του στον κόσμο.
Η μελέτη σκοπιμότητας για το έργο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2023 και στη συνέχεια το έργο θα διαρκέσει περίπου τρεισήμισι χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Ως εκ τούτου, αυτό το έργο αποτελεί μέρος ευρύτερων προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές αγορές της μακριά από τη Ρωσία.

Επιπλέον, στο εσωτερικό, το Αζερμπαϊτζάν έχει αρχίσει να επιταχύνει την ανάπτυξη του τομέα της πράσινης ενέργειας τα τελευταία χρόνια.
Στο έγγραφο «Αζερμπαϊτζάν 2030: Εθνικές Προτεραιότητες για την Κοινωνικο-Οικονομική Ανάπτυξη», η επέκταση του δυναμικού της πράσινης ενέργειας, ειδικά η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προσδιορίστηκε ως κορυφαία προτεραιότητα.
Το 2021, το Αζερμπαϊτζάν υιοθέτησε επίσης νόμο για τη «χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Μαζί με τη διαμόρφωση της νομικής βάσης για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας, το Αζερμπαϊτζάν έχει αρχίσει επίσης να υλοποιεί διάφορα σχετικά έργα με ξένες εταιρείες.
Τον Ιανουάριο του 2022, πραγματοποιήθηκε η τελετή θεμελίωσης του αιολικού σταθμού Khizi-Absheron στην περιοχή Khizi.
Το εργοστάσιο κατασκευάζεται από την ACWA Power της Σαουδικής Αραβίας, η οποία θα επενδύσει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια στο έργο.
Μετά από αυτό, τον Μάρτιο, πραγματοποιήθηκε άλλη μια τελετή θεμελίωσης για την κατασκευή ηλιακού σταθμού ισχύος 230 MW στον οικισμό Garadagh από την εταιρεία των Εμιράτων Masdar.

Αύξηση του μεριδίου πράσινης ενέργειας

Με την υλοποίηση αυτών των έργων, το Αζερμπαϊτζάν στοχεύει να αυξήσει το μερίδιο της πράσινης ενέργειας στη συνολική παραγωγή ενέργειας από 17,3% σε 24% έως το 2025 και σε 30% έως το 2030.
Γενικά, ο όγκος των χερσαίων πηγών αιολικής και ηλιακής ενέργειας στο Αζερμπαϊτζάν ανέρχεται συνολικά σε περισσότερα από 27 γιγαβάτ (GW).
Στο τμήμα του Αζερμπαϊτζάν της Κασπίας Θάλασσας, το δυναμικό για αιολική ενέργεια φτάνει τα 157 GW.

Το Μπακού σχεδιάζει να παράγει 3 GW αιολικής και 1 GW ηλιακής ενέργειας έως το 2027, το 80% της οποίας θα εξάγεται σε γειτονικές χώρες, όπως η Γεωργία και το Ιράν, και στη συνέχεια στην Ευρώπη.
Επιπλέον, η περιοχή Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν έχει μεγάλες δυνατότητες για επέκταση της παραγωγής πράσινης ενέργειας.
Η περιοχή έχει δυναμικό ηλιακής ενέργειας 3.000–4.000 MW και δυναμικό αιολικής ενέργειας 300–500 MW.
Επιπλέον, η περιοχή είναι πλούσια σε υδάτινους πόρους (25%των τοπικών υδάτινων πόρων), γεγονός που επιτρέπει την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών (HPS).

Μπορεί να παράγει μεγάλες ποσότητες

Και από το τέλος του Δεύτερου Πολέμου του Καραμπάχ, περισσότερα από 9 HPS έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν στην περιοχή.
Με το αιολικό, ηλιακό και υδροηλεκτρικό του δυναμικό, το Αζερμπαϊτζάν έχει την ευκαιρία να παράγει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για εξαγωγή σε όλη την περιοχή και στην Ευρώπη, τονίζει το Jamestown.
Το Μπακού έχει ήδη αυξήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια και έχει μετατραπεί από χώρα εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε χώρα εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Πράγματι, τα τελευταία δέκα χρόνια, το επίπεδο της εξαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από το Αζερμπαϊτζάν έχει αυξηθεί κατά περίπου 4,5 φορές.

Ως εκ τούτου, όταν οι προαναφερθέντες σταθμοί τεθούν σε λειτουργία και το ηλεκτρικό καλώδιο που τρέχει κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα είναι έτοιμο, το Αζερμπαϊτζάν θα μπορεί να εξάγει ολοένα μεγαλύτερες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και να γίνει κύριος πάροχος πράσινης ενέργειας για την Ευρώπη.
Η εξαγωγή πράσινης ενέργειας, μαζί με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, θα διαφοροποιήσει τις εξαγωγές του Αζερμπαϊτζάν και θα ενισχύσει τη θέση του ως κρίσιμου κόμβου για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.
Υπογραμμίζει επίσης τις αυξανόμενες δυνατότητες του Αζερμπαϊτζάν ως περιφερειακού ενεργειακού ηγέτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης