«Πολύ εποικοδομητικές» οι συνομιλίες Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Βερολίνου
«Είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα θα καταλήξουμε σε λύση», δήλωσε ο αξιωματούχος ενόψει της διήμερης συνάντησης στις Βρυξέλλες που ξεκινά την Πέμπτη. «Οι συζητήσεις είναι πολύ, πολύ εποικοδομητικές».
Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν πέρυσι στον νόμο που θα απαιτούσε τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται στην ΕΕ από το 2035 να έχουν μηδενικές εκπομπές CO2 - ουσιαστικά καθιστώντας αδύνατη την πώληση αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από αυτή την ημερομηνία και μετά.
Τι ζητά το Βερολίνο
Όμως η Γερμανία αυτό το μήνα δήλωσε την αντίθεσή της την τελευταία στιγμή σε μια ασυνήθιστη κίνηση που προκάλεσε αγανάκτηση σε ορισμένους διπλωμάτες της ΕΕ. Θέλει να επιτραπούν οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης μετά την ημερομηνία αυτή, εάν λειτουργούν με ηλεκτρονικά καύσιμα.
Ο αξιωματούχος επανέλαβε τη θέση της Γερμανίας ότι αυτό ήταν μέρος της αρχικής συμφωνίας της ΕΕ - «που μερικές φορές ξεχνιέται».
«Δεν υπάρχει τίποτα αρνητικό στο γεγονός ότι επιμένουμε σε αυτό», είπε ο αξιωματούχος. «Αυτή είναι απολύτως φυσιολογική ευρωπαϊκή διαδικασία».
Τα θέματα επίσημα στην ατζέντα της συνόδου κορυφής είναι η υποστήριξη για την Ουκρανία - ιδίως η συντονισμένη προμήθεια πυρομαχικών -, η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και οι προτάσεις για ανανέωση των κανόνων της αγοράς ενέργειας, είπε ο αξιωματούχος.
Η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι υποστηρίζει το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο συνεχίζοντας να συνάπτει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με άλλες περιοχές όπως η Mercosur της Νότιας Αμερικής και χώρες όπως η Κένυα, η Αυστραλία, η Ινδία και η Ινδονησία, είπε ο αξιωματούχος.
«Είμαστε σε ανταγωνισμό με την Κίνα εδώ, επομένως είναι προς το συμφέρον μας να παραμείνουμε μπροστά και να πιέσουμε για μια δίκαιη προσέγγιση βασισμένη σε κανόνες», πρόσθεσε.
Μια συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα επικεντρωθεί επίσης στον αντίκτυπο της κρίσης της Ουκρανίας στον παγκόσμιο νότο, κυρίως στην επισιτιστική ασφάλεια.
www.worldenergynews.gr