Ενέργεια

ΗΠΑ: Η Ρωσία δεν καρπώνεται την πώληση πετρελαίου στα +60 δολ./βαρέλι στην Ινδία

ΗΠΑ: Η Ρωσία δεν καρπώνεται την πώληση πετρελαίου στα +60 δολ./βαρέλι στην Ινδία

Το κόστος ναύλων και ασφάλισης ανέβασε την τιμή πάνω από το πλαφόν

 

Η Ρωσία δεν καρπώνεται τα οφέλη από το υψηλότερο κόστος ορισμένων πρόσφατων φορτίων αργού πετρελαίου που αγοράστηκαν από διυλιστήρια στην Ινδία με τιμή πάνω από το ανώτατο όριο τιμής που έχουν ορίσει οι χώρες της Δύσης και της Αυστραλίας, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ορισμένα φορτία αργού πετρελαίου χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο ή γλυκού πετρελαίου που αγοράζονται από ινδικά διυλιστήρια έχουν αυξηθεί πάνω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που έχει ορίσει η Ομάδα των Επτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης, ενώ τα περισσότερα φορτία είναι κάτω από το ανώτατο όριο .
Η Κίνα αγοράζει επίσης ρωσικό αργό από τον αγωγό Ανατολικής Σιβηρίας στον Ειρηνικό Ωκεανό (ESPO) σε υψηλότερο επίπεδο τιμής, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Ορισμένοι traders με έδρα το Ντουμπάι και οι ρωσικές ενεργειακές εταιρείες Gazprom και Rosneft αναζητούν πληρωμές εκτός δολαρίων για ορισμένες εξειδικευμένες κατηγορίες ρωσικού πετρελαίου που τις τελευταίες εβδομάδες πωλήθηκαν πάνω από το ανώτατο όριο τιμής.
Ο αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ορισμένα ινδικά διυλιστήρια πλήρωσαν πρόσφατα πάνω από το ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, επειδή το κόστος ναύλων και ασφάλισης έχει αυξηθεί καθώς το πετρέλαιο μετακινείται σε μεγαλύτερες αποστάσεις προς τις αγορές της Ασίας και όχι της Ευρώπης, η οποία απαγόρευσε τα περισσότερα ρωσικά φορτία θαλάσσης.
"Είναι αλήθεια ότι το κόστος all-in για τον αγοραστή έχει αυξηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς αυτά τα έξοδα μεταφοράς έχουν αυξηθεί", δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Αλλά η αγορά ξεκαθαρίζει πολύ κάτω από το ανώτατο όριο τιμής του πετρελαίου».

Ανώτατο όριο

Η G7 έθεσε το ανώτατο όριο τιμών στις 5 Δεκεμβρίου, επιδιώκοντας να συμπιέσει τα έσοδα της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου της με την Ουκρανία και την άφησε σχετικά υψηλότερη από ό,τι ήθελαν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να διασφαλίσουν τη ροή πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, έχει διαφημίσει το άνευ προηγουμένου σύστημα ως μέρος των κυρώσεων στη Ρωσία.

«Το ρωσικό πετρέλαιο μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με το μη ρωσικό πετρέλαιο όταν εφαρμόστηκε το ανώτατο όριο τιμής. Και από τότε, αυτή η μεγάλη έκπτωση για το ρωσικό πετρέλαιο παρέμεινε σταθερή», είπε ο αξιωματούχος.
Το υψηλότερο κόστος συνήθως καταβάλλεται για δυτικές υπηρεσίες, όπως τα ελληνικά τάνκερ και οι βρετανικές ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ η Ρωσία δεν παίρνει τίποτα από την υψηλότερη τιμή επειδή το ίδιο το πετρέλαιο αγοράστηκε με έκπτωση στο διεθνές σημείο αναφοράς Brent και κάτω από το ανώτατο όριο, είπε ο αξιωματούχος.

Έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας την Τετάρτη έδειξε ότι το ανώτατο όριο λειτουργεί, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.
Η έκθεση έδειξε ότι το ανώτατο όριο συνέβαλε στη μείωση των ρωσικών εσόδων από την ενεργειακή φορολογία, τη βασική πηγή εσόδων του Κρεμλίνου, κατά 42% από τον περασμένο Φεβρουάριο, μήνα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης