Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Όμιλος Κοπελούζου: Πράσινο φως για την ένταξη του «GREGY» στα PCI/PMI

Όμιλος Κοπελούζου: Πράσινο φως για την ένταξη του «GREGY» στα PCI/PMI

 Το «GREGY» είναι μεταξύ των υποψηφίων προς ένταξη έργα στην 6η λίστα έργων PCI/PMI

 

Την απαιτούμενη Παροχή Σύμφωνης Γνώμης   (Letter of Support) από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ΡΑΕ εξασφάλισε ο όμιλος Κοπελούζου για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος-Αιγύπτου «GREGY» που αναπτύσσει η θυγατρική του εταιρεία ELICA SA. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα πήρε το «πράσινο φως» από την Ολομέλεια της Αρχής την περασμένη εβδομάδα.

Ήδη ο όμιλος είχε εξασφαλίσει αντίστοιχα Letters of Support από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), όπως επίσης και από τον ΑΔΜΗΕ, ενισχύοντας τον φάκελο για την ένταξη του έργου στον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι, το έργο έχει εξασφαλιστεί Letter of Support από ελληνική τράπεζα για 1,5 δισ. ευρώ. Ήδη το «GREGY» περιλαμβάνεται στη λίστα με τα υποψήφια προς ένταξη έργα στην 6η λίστα έργων PCI/PMI.

Το έργο πληροί τα κριτήρια ένταξης στα PCI, δηλαδή έχει διασυνοριακό αντίκτυπο, προωθεί την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και συμβάλλει στην ολοκλήρωση των ενεργειακών δικτύων, αυξάνει το επίπεδο του ανταγωνισμού προσφέροντας εναλλακτικές επιλογές στους καταναλωτές, ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού και συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα.

Πολιτική βούληση

Για το «GREGY» υπάρχει και ισχυρότατη πολιτική βούληση από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία έχει εκφραστεί με την υπογραφή   MoU, αλλά και ενδιαφέρον του   ΑΔΜΗΕ ο οποίος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον αντίστοιχο Διαχειριστή της Αιγύπτου για την τεχνική και χρηματοοικονομική ωρίμανση του έργου. Όσο για τις μελέτες του έργου, προχωρά η εκπόνηση των τελικών τεχνικών και χρηματο-οικονομικών μελετών, έτσι ώστε ο όμιλος να λάβει την οριστική επενδυτική απόφαση.

Το project, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ, προβλέπει την ηλεκτρική διασύνδεση από το Σαλούμ της Αιγύπτου στη Νέα Μάκρη Αττικής και περαιτέρω με την ευρωπαϊκή αγορά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα έχει δυναμικότητα μεταφοράς 3 GW   πράσινης ενέργειας που θα παράγεται από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η πράσινη ενέργεια που θα μεταφέρει το ηλεκτρικό καλώδιο θα έχει την δυνατότητα να αντικαταστήσει 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώνει τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.

Το έργο της ανάπτυξης υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 940 χλμ, αμφίδρομης ικανότητας μεταφοράς, μπορεί να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια μετά την λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης. Ο Όμιλος Κοπελούζου είχε παρουσιάσει το   «GREGY»   4ο Συνέδριο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο που είχε διοργανωθεί στην   Washington D.C στις αρχές Φεβρουαρίου   παρουσία διπλωματών από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και τη Βουλγαρία και υψηλών προσκεκλημένων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ.

'Οδευση καλωδίου

Κατά την παρουσίαση του «GREGY» εξηγήθηκαν και οι λόγοι της επιλογής της όδευσης του καλωδίου, η οποία ικανοποιεί τις σύνθετες γεωπολιτικές παραμέτρους της περιοχής και συνδέει απευθείας την Αίγυπτο με την Αττική, παραπλέοντας την Κρήτη.

Η συγκεκριμένη όδευση, σύμφωνα με τον όμιλο Κοπελούζου, καθιστά το έργο υλοποιήσιμο, διότι οι περιορισμοί στο υφιστάμενο δίκτυο της Κρήτης, η πλήρης ενεργειακή του επάρκεια με την ανάπτυξη σήμερα σημαντικού αριθμού GW έργων ΑΠΕ στο νησί, η αδυναμία χρήσης του καλωδίου της «Αριάδνης» λόγω μη διαθεσιμότητας ελεύθερης χωρητικότητας για να μεταφέρει την ενέργεια από την Αίγυπτο και οι υψηλού κόστους και ενεργειακού αποτυπώματος εξοπλισμοί που θα έπρεπε να εγκατασταθούν στα σημεία προσαιγειαλώσεως στο νησί, θα καθιστούσαν μια ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη μη υλοποιήσιμη για τεχνικούς   και για οικονομικούς λόγους.

Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Γιάννης Καρύδας, το «GREGY» με προϋπολογισμό 4 δισ. ευρώ, έχει πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα και την Ευρώπη που δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά, συμβάλλοντας στην προσπάθεια της Ευρώπης για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και στην επίτευξη μηδενικών εκπομπών CO2 έως το 2050. Το έργο   θα συμβάλει καθοριστικά και στην προσπάθεια επίτευξης ενεργειακής διαφοροποίησης και ασφάλειας της Ευρώπης και θα υλοποιήσει την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δημιουργία πράσινων «διαδρόμων» που θα ενώνουν την Ευρώπη με την Βόρεια Αφρική.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης