Έντονες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την μετατροπή της ΡΑΕ
Η δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής για την εποπτεία των υδάτων και των αποβλήτων αποτελεί μεταρρυθμιστική υποχρέωση της χώρας στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και η επιλογή που είχε η κυβέρνηση ήταν είτε να δημιουργήσει μια νέα ανεξάρτητη Αρχή είτε να ενσωματώσει τις αρμοδιότητες σε μια υφιστάμενη.
Η επιλογή της ΡΑΕ για την ενσωμάτωση των αρμοδιοτήτων εποπτείας των υδάτων και των αποβλήτων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κατ΄αρχήν εντός της ίδιας της ΡΑΕ. Τόσο οι εργαζόμενοι της Αρχής που έδωσαν χθες συνέντευξη τύπου όσο και ο πρόεδρος της Αθανάσιος Δαγούμας που μίλησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εξέφρασαν ανησυχίες και προβληματισμό για αποδυνάμωση της ΡΑΕ η οποία ήδη είναι υποστελεχωμένη και υφίσταται συνεχή αιμορραγία προσωπικού προς την αγορά κυρίως λόγω των πολύ καλύτερων αποδοχών που προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας.
Εκτιμάται ότι το ΥΠΕΝ προχώρησε σε μια εσπευσμένη επιλογή χωρίς σχεδιασμό απλώς και μόνο για να εξασφαλίσει την ομαλή εκταμίευση των κονδυλίων του RRF. Είναι ενδεικτικό ότι στη ΡΑΕ δημιουργούνται οι θέσεις δυο επιπλέον αντιπροέδρων για τα ύδατα και τα απόβλητα στους οποίους διατίθενται μόλις έξι μετακλητοί υπάλληλοι (τρεις στον καθένα) για να εποπτεύσουν δυο νέους τομείς.
Παράλληλα οι αρμοδιότητες του τομέα της ενέργειας οι οποίες πλέον δεν είναι μόνο εποπτικές αλλά και ρυθμιστικές ανατίθενται σε έναν αντιπρόεδρο, ενώ δημιουργείται η θέση ενός υπερπροέδρου που θα ελέγχει το σύνολο των τομέων της νέας Αρχής. Μάλιστα οι εργαζόμενοι τη ΡΑΕ προτίθενται να προχωρήσουν σε καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περί αποδυνάμωσης της Αρχής η οποία σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο θα πρέπει να είναι ισχυρή ώστε να ελέγχει τον πλέον δυναμικό τομέα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Αποφάσεις
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΡΑΕ Διονύσης Παπαχρήστου παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τις αποφάσεις της ΡΑΕ που αφορούν τον κεντρικό τομέα ανάπτυξης της οικονομίας δηλαδή τις ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι η ΡΑΕ παρά το γεγονός ότι είναι υποστελεχωμένη παράγει ένα τεράστιο έργο.
Συγκεκριμένα όπως είπε το δυναμικό του συνόλου των αδειών παραγωγού και βεβαιώσεων παραγωγού που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα από την Αρχή φθάνει στα 98,3 GW. Από αυτά το μεγαλύτερο μέρος καταλαμβάνουν τα φωτοβολταικά με ένα πλήθος αδειών της τάξης των 2.668 που μεταφράζεται σε 63,4 GW. Ακολουθούν τα αιολικά με 1.944 εκδοθείσες άδειες ή βεβαιώσεις παραγωγού, συνολικής ισχύος 32,3 GW. Σε ότι αφορά την αποθήκευση, το πλήθος των αδειών παραγωγής και βεβαιώσεων παραγωγού που έχουν εκδοθεί φτάνει τις 356 και αφορά έργα συνολικής ισχύος 24,4 GW.
Όμως οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται εντός της ΡΑΕ. Και η ΚΕΔΕ ανησυχεί ότι μέσω του νομοσχεδίου θα γίνει εμμέσως ιδιωτικοποίηση του νερού, ενώ οι Δήμοι θα χάσουν τη διαχείριση των εταιριών ύδρευσης.
Μάλιστα η ΚΕΔΕ ως περισσότερο πολιτικό όργανο κατάφερε έστω και αργά δηλαδή αφού έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής (θα πάει στην ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα) να εξασφαλίσει τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής που απομπλέκουν από την εποπτεία της νέας Αρχής τις επιμέρους εταιρίες ύδρευσης των δήμων πλην της ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας κατά τη χθεσινή συνάντηση συμφωνήθηκαν αναδιατυπώσεις του νομοσχεδίου μεταξύ των οποίων ότι «οι συμβάσεις παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος την ορθή εφαρμογή των οποίων έχει η Αρχή, αφορούν μόνον τις εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ».
www.worldenergynews.gr