Ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τρομακτικές προκλήσεις. Ενώ οι κυβερνήσεις έχουν ξεπεράσει τις επακόλουθες κρίσεις, οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου παραμένουν σφιχτές και το κόστος ζωής συνεχίζει να αυξάνεται. Τώρα είναι η στιγμή για την Ευρώπη να στραφεί από την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης στη βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια, «αγκαλιάζοντας» τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, σύμφωνα με την δεξαμενή σκέψης για το κλίμα, e3g.
Οι κυβερνήσεις έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν την έλλειψη εφοδιασμού με φυσικό αέριο, να μειώσουν τη σπατάλη ενέργειας και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των νοικοκυριών και της βιομηχανίας σε υψηλές και ασταθείς τιμές.
Οι προβλέψεις των αναλυτών
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν πάνω από τα επίπεδα του 2021 τουλάχιστον έως το 2025. Μέχρι τον επόμενο χειμώνα, η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό σε σύγκριση με το 2022 και είναι πιθανό να σταματήσει εντελώς το 2023. Ο ΙΕΑ υπογραμμίζει τον κίνδυνο κενού προσφοράς-ζήτησης το 2023 για 57 bcm φυσικού αερίου στην ΕΕ (το ισοδύναμο του 14% της συνολικής ζήτησης της ΕΕ το 2021). Αυτό σημαίνει ότι οι επερχόμενοι χειμώνες έχουν τη δυνατότητα να είναι ακόμη πιο απαιτητικοί, εκτός εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρχίσουν προληπτικά να απομακρύνουν τις οικονομίες από το ορυκτό αέριο.
Οι στόχοι και ο κίνδυνος
Το 2022 ήταν σημαντικό έτος για projects αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Σε όλη την Ευρώπη αναπτύχθηκαν αντλίες θερμότητας και το 87% των Ευρωπαίων τάσσεται υπέρ των μαζικών επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, μπαίνει ένα φρένο στις σχετικές πρωτοβουλίες, λόγω της σημαντικής αύξησης των τιμών.
Οι πιέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού, το υψηλό κόστος ενέργειας και υλικών, η περιορισμένη δημοσιονομική στήριξη και διαθεσιμότητα χρηματοδότησης, καθώς και οι ελλείψεις δεξιοτήτων απειλούν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Η προετοιμασία της Ευρώπης για τον επόμενο χειμώνα πρέπει να βασιστεί στους παρακάτω πυλώνες:
Ενίσχυση των δεξιοτήτων και των αλυσίδων εφοδιασμού που οδηγούν στη διαρθρωτική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, με παράλληλη δημιουργία μακροπρόθεσμης σαφήνειας.
Θεσμικές αλλαγές για ιεράρχηση και εφαρμογή λύσεων
Στόχευση στην ενεργειακή σπατάλη και μείωση της ζήτησης στη βαριά βιομηχανία
Ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μέσω οικονομικών κινήτρων
Οι κυβερνήσεις σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προετοιμαστούν για τους επόμενους χειμώνες. Η απομάκρυνση και απεξάρτηση από το ορυκτό αέριο είναι ο ταχύτερος και πιο προσιτός δρόμος για την έξοδο από την κρίση.
www.worldenergynews.gr